İçeriğe geç
Lionheart
Güncellendi:
Nitelikli Çalışanlar

Mavi Kart

Merhabalar,

Mavi Kart ile Almanya'da 2022 Temmuzunda çalışmaya başladım. İşyerim ile yaşadığım sorun kaynaklı 2023 Aralık ayında işimden ayrıldım. Yaklaşık 8 aylık bir işsizlik döneminden sonra Ağustos itibarıyla yeni bir işe başladım. Mart 2024'de İş Arama Vizesine başvurdum. 8 boyunca işsizlik maaşından faydalandım.

Ağustos atında Auslanderamt'da oturum iznim geçici olarak yılsonuna dek uzatıldı. Bana yeni işimle ilgili 4-6 hafta içinde koşulları karşıladığım takdirde Mavi Kart için randevu verileceği belirtildi.

Beni bilgilendirmenizi rica ettiğim konu, İş  Arama Vizesine dönüldüğünde, Mavi Kartla çalıştığım 17 ayla ilgili herhangi bir hak kaybı olur mu? Benim ve ailemin mevcut oturum izin kartları alınmadı. Bu konuda bilgilendirirseniz çok memnun olurum.

Saygılarımla

2 Yorumlar

Yanıtla (2)

Profile Picture
Eren (support)

Merhaba @Lionheart  

Bahsettiğiniz soru ara bir duruma işaret ettiği için ve görece yeni olan bu yasal düzenlemelerden kaynaklı ara durumları çözecek mahkeme kararları veya yerleşik yorumlar henüz mevcut bulunmadığı için şu aşamada net bir cevap veremiyoruz.

Kural olarak Mvi Kart ile ilgili maddede (Oturum Kanunu Madde 18c), bu karttan kaynaklı süresiz oturum iznine hak etmek için gerekli tutulan 27 ay çalışma koşulunun kesintisiz olarak gerçekleşeceğine dair bir ifade bulunmamaktadır. Madde 9 ise toplam çalışma/oturum izni sürelerinin (olağan süresiz oturum sürecinde) hesaplanmasında belirli kesintilerin hak kaybına yol açmayacağını belirtmektedir. Ancak burada sizinki gibi durumlar için kesin bir ifade yoktur.

Bu konuda size en kesin cevabı bağlı bulunduğunuz yabancılar dairesi verecektir. Dilerseniz yukarıda bahsettiğim madde referansları ile kendilerine bu soruyu yöneltebilir ve alacağınız cevabı burada paylaşarak bu durumdaki diğer insanları da aydınlatabilirsiniz.

İyi günler dilerim!

Lionheart

Merhaba Eren,

Önerdiğiniz gibi, bu konuyu yabancılar dairesi ile de paylaştım. Verilen yanıt, Mavi Kart sahiplerinin toplamda 21 ay emeklilik sigorta primi ödemesi, B1 Almanca Sertifikası ve Leben in Deutschland sınavından geçilmesi durumunda, Süresiz Oturum Hakkı için başvuru hakkı olduğu yönünde oldu.

Desteğiniz için teşekkür ediyorum.

Saygılarımla

Bir NdM projesi:
  • medienmacher
  • "Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal Hükümet Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan Sorumlu Komisyon Üyesi ve Federal Hükümet Irkçılıkla Mücadeleden Sorumlu Komisyon Üyesi tarafından finanse edilmektedir." Logosu
Finanse eden:
  • "IRC (International Rescue Committee) tarafından finanse edilmektedir." Logosu