Mavi Kart
Merhaba ben ve nişanlım mavi karttan faydalanmak istiyoruz. Yakın zamanda evleneceğiz ve evlendikten sonra bu sürece başlamayı düşünüyoruz ama nasıl bir yol izlememiz gerektiğini bilmiyoruz ve yaptığımız araştırmalardan edindiğimiz bilgiler ya oldukça çelişkili ya da çok muğlak oluyor net bir yol çizemiyoruz bu sebeple bir kaç soru sormak istiyorum size.
Öncelikle nereden başlamamız gerekiyor?
Dil şartı var mı? ikimizin de B1-B2 seviyesinde ingilizce dili mevcut ancak almanca bilmiyoruz. Hangi seviyeye kadar getirirsek bizim açımızdan bir artı olur?
Genellikle sponsorluk aranıyor (iş sözleşmesi vb) bizim de asıl sorunumuz burada başlıyor çünkü türkiyeden almanya ya da başka bir AB ülkesi için iş aradığımızda ilk sorulan soru çalışma iznimizin olup olmadığı ve bu sebeple kısır döngüye giriyoruz. Bu konuda ne yapabiliriz nerden başvuru yaparsak daha hızlı sonuç alabiliriz? Ben inşaat mühendisiyim nişanlım istatistik mezunu. ikimiz de 4 yıllık lisans mezunuyuz ve okulumuzun ve diplomamızın avrupa denkliği var.
Bir blogda puan toplama sistemiyle şansı arttırma gibi bir şey okumuştum. Yaş-dil-meslek vb konuların seviyesine göre belli puanları vardı bu konuda bir bilginiz var mı yoksa ben yanlış bir bilgiyle mi karşılaştım?
Başvuru sürecinde maddi bir sorumluluk var mı (banka hesaplarında bulunması gereken bir meblağ gibi)?
Bizi aydınlatırsanız çok sevinirim.
Merhabalar,
Bize ulaştığınız için teşekkürler. Sorularınız farklı alanlarda olduğu için hepsine teker teker yanıt vermeye çalışacağım elimden geldiğince.
Öncelikle ilk sorunuzdan başlayalım: Mavi Kart için Almanca şartı yok. Fakat çalışacağınız iş pozisyonu için gereken dil her neyse (ör: İngilizce) bunun için gerekli dil koşulunu sağlamanız gerekiyor elbette. Bu konuyla ilgili işverenden iş için gereken yeterli dil seviyesini karşıladığınızı gösteren bir yazı almanız faydalı olabilir, böylece kanıt olarak sunmuş olursunuz. Ama dediğim gibi yasal dayanak olarak soruyorsanız, Mavi Kart almak için Almanca bilmek zorunda değilsiniz. Hangisinin avantajlı olacağı sorusuna gelirsek, elbette en az B2 seviyesinde ileri düzeyde İngilizce / Almanca bilmek her zaman iş piyasasında büyük bir artı olacaktır sizin için. Aynı zamanda Almanya'da günlük yaşamınızda dil bariyerinin sürekli bir engel olarak karşınıza çıkmasını da göz önünde bulundurmakta fayda var. Eğer dil seviyenizi geliştirmek istiyorsanız bu yazımızı inceleyebilirsiniz:
https://handbookgermany.de/tr/learning-german
İş başvurularındaki kısır döngü sorusuna gelirsek, bu çok sık karşılaştığımız bir problem. Maalesef işverenler bu konuda yeterli bilgiye sahip olmayabiliyor veya bu süreçle uğraşmayı tercih etmeyebiliyor. Fakat acil olarak eleman aradıkları pozisyonlar için çalışma izni konusunu bir argüman olarak önünüze getirdiklerinde şu opsiyondan bahsedebilirsiniz:
https://www.make-it-in-germany.com/en/looking-for-foreign-professionals…
81 ön onay olarak bilinen bu süreç hızlandırılmış bir vize prosedürüdür. İşvereniniz sizin adınıza Yabancılar Dairesi'ne başvuruda bulunabilir ve bu somut iş teklifi üzerinden çalışma izni almanız daha kısa sürede gerçekleşebilir.
Bahsettiğiniz puanlama sistemi ile ilgili soruya gelirsek, bu Fırsat Kartı (Chancenkarte) adı verilen yeni çıkmış bir iş arama vizesi türüdür. Puanlama sistemine, finansal güvenceye, dil-meslek-yaş kategorilerindeki detaylara bu yazımızdan ayrıntılı bir şekilde ulaşabilirsiniz:
https://handbookgermany.de/tr/opportunity-card
Genel olarak iş arama vizesi türleri için finsansal güvenceye dair kanıt (ör: bloke hesap) sunmalısınız. Eğer iş arama vizesi yerine Mavi Kart gibi çalışma izni türleri ile gelecekseniz bunun için finansal kanut sunma zorunluluğunuz yok. Zaten işinizin kendisi finansal güvence olacaktır. Son olarak Mavi Kart başvurusunda bulunmayı düşündüğünüz için bu çalışma izni türü ile ilgili detayların yer aldığı yazımızı da paylaşarak bitirmek isterim:
https://handbookgermany.de/tr/eu-blue-card
Umarım bu bilgiler faydalı olmuştur ve şimdi süreç daha iyi anlaşılmıştır. Anlaşılmayan bir yer varsa tekrar yazabilirsiniz.
Başvuru sürecinizde bol şans dilerim.
Sevgiler,
Su