Mavi kart
Merhabalar,
3.5 yıl önce lise diplomamı mesleki denklik yaptırarak 18a.Vizesi ile almanyaya geldim ve aralıksız çalışmaktayım 4 yıllık oturum aldım şimdi oturum sürem bitmek üzere,A2 dil ve leben in deutschland sertifikam var. Süresiz oturum almak istiyorum. Sorum şu
1- Üniversite diplomam var (üniversite diplomam ile yaptığım işin alakası yok) bu diploma ile mavi karta müracaat etsem bana mavi kart veriler mi?
2-Mavi kartın süresiz oturuma ne gibi yararı olur.
3-Mevcut belgeler ile süresiz oturuma müracaat etsem alabilirmiyim.
Teşekkür ederim.
1 Yorumlar
Yanıtla (1)
Merhabalar,
Öncelikle kullanıcı adınızı gerçek isminizle örtüşmeyen bir takma ad ile değiştirmenizi rica edeceğim.
Mavi kart için denklik aldığınız alan ile yaptığınız işin örtüşmesi beklenir. Mavi kartın süresiz oturum konusundaki avantajı, süresiz oturuma daha kısa süre içerisnde başvurma hakkı vermesidir. Mavi kartınız varsa A1 sertifikası ile Almanya'da 27 ay kaldıktan sonra süresiz oturum izni alabilirsiniz. B1 sertifikasına sahip olmanız halinde, sadece 21 ay ikamet ettikten sonra süresiz oturum izni için başvurabilirsiniz. Ancak bu süreler mavi kart kapsamında çalıştığınız aylar dikkate alınarak hesaplanır.
Ancak siz zaten nitelikli çalışan statüsünde olduğunuz için 36 aylık prim ödeme koşulunu yerine getirdiğinizi varsayıyorum. Bu durumda B1 sertifikası edinerek ve yaşamınızı Jobcenter'dan ALG-II yardımı almadan sürdürebilmiş olduğunuzu kanıtlayarak süresiz oturum iznine başvurabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgilere şu sayfamızdan erişebilirsiniz:
https://handbookgermany.de/tr/permanent-residence-migrants
Umarım yardımcı olabilmişimdir.