İçeriğe geç
vedatk
Güncellendi:
İş Arama & Denklik

Mavikart

Merhaba,

Meslek lisesi elektrik,  Meslek yüksek okulu elektrik, Turizm  Fakültesi Otel işletmeciliği mezunuyum.

Meslek lisesi  elektrik bölümü üzerinden IHK ya  denklik yaptırdım ve 18a vizesi ile Almanya ya geldim, 4 yıl oturum aldım ve 38  aydır aynı işyerinde aralıksız çalışıyorum.

A2, B1  ve Leben in deutschland sınavlarına girerek sertifikaları nı aldım.

Mavi kart alabilir miyim ve ya süresiz oturum alabilirmiyim?

Saygılarımla.

1 Yorumlar

Yanıtla (1)

Profile Picture
Eren (support)

Merhabalar,

Süresiz oturum izni alabilmek için kural olarak (bir çalışma ilişkisi üzerinden) en az 5 yıldır Almanya'da bulunuyor olmanız ve 60 aylık sigorta primi ödemiş olmanız gerekir. Bunun kendinizin (ve ailenizin) geçimini bağımsız olarak sağlayabilmelisiniz, yani Jobcenter’dan veya Sosyal Yardım Dairesinden herhangi bir para (Çocuk parası ve ebeveyn parası hariç) almıyor olmanız gerekir. Gerekli sınavlara girip ilgili sertifikaları aldığınız belirtmişsiniz. Şu aşamada süresiz oturum için süreyi doldurmuş olmanız gerekecektir.

Mavi Kart ise esasen "alanınızda" bir iş bulup bu iş vesilesiyle belirli bir sınırın üzerinde gelir elde ettiğinizde (Yıllık brüt 41.041,80 ila 45.300 Euro arası başvurabileceğiniz, AB çapında geçerli bir oturum iznidir. Mavi Kart süresiz oturumdan farklıdır ve pratikteki avantajlarından biri, süresiz oturuma normalden daha kısa süre içinde başvurma olanağı sunmasıdır (A1 Almanca ile 27 ay, B1 Almanca ile 21 ay). Ancak sizin durumunuzda, sürecin büyük bir kısmını geride bırakmışken bunun bir seçenek olup olmadığına siz karar vermelisiniz.

Dilerseniz aşağıdaki sayfalarımızdan süresiz oturum ve Mavi Kart ile ilgili açıklamaları ve istisnaları öğrenebilirsiniz:

https://handbookgermany.de/tr/permanent-residence-migrants

https://handbookgermany.de/tr/eu-blue-card

Umarım yardımcı olabilmişimdir!

Bir NdM projesi:
  • medienmacher
  • "Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal Hükümet Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan Sorumlu Komisyon Üyesi ve Federal Hükümet Irkçılıkla Mücadeleden Sorumlu Komisyon Üyesi tarafından finanse edilmektedir." Logosu
Finanse eden:
  • "IRC (International Rescue Committee) tarafından finanse edilmektedir." Logosu