Oturum
23 aydır almanyadayım ve 3 aydır evi terk ettim.İş yerim bana sınırsız iş sözleşmesi verecek eşim eve dönmemi istemiyor.Oturum iznim için neler yapmalıyım henüz boşanma davası açılmadı ve 1 yıl ayrı yaşama süresi ne zaman başlar ?
23 aydır almanyadayım ve 3 aydır evi terk ettim.İş yerim bana sınırsız iş sözleşmesi verecek eşim eve dönmemi istemiyor.Oturum iznim için neler yapmalıyım henüz boşanma davası açılmadı ve 1 yıl ayrı yaşama süresi ne zaman başlar ?
Habe ich ein gesetzliches Recht auf eine eigenständige Aufenthaltserlaubnis?
Merhabalar,
Sorunuz için teşekkürler. Öncelikle Evlilikten Bağımsız Oturum Hakkı başlıklı yazımızdaki maddelerden hangilerinin sizin bire bir durumunuz için geçerli olduğunu inceleyerek başlamanızı öneririm:
https://handbookgermany.de/tr/independent-residence-title-spouses
Eğer aile birleşimi ile Almanya'da bulunuyorsanız ve T.C. vatandaşıysanız ayrılık durumlarında en az 2 yıldır Almanya'da evli kalmış olmanız gerekir. Bununla ilgili kısmı paylaştığım yazımızdaki paragraftan alıntılıyorum:
"Üç yıllık süre sınırı Türkiye vatandaşları için geçerli değildir. Türkiye vatandaşları Almanya'da iki yıl evli kaldıktan sonra bağımsız oturum hakkı için başvuruda bulunabilirler. Bu durum yasal olarak Avrupa Topluluğu ile Türkiye arasındaki 1980 tarihli Ortaklık Anlaşmasına dayanır."
Şu an 23 aylık sürede olduğunuz için kritik bir dönemdesiniz. Dolayısıyla bir avukattan veya danışma merkezinden yardım almanızı tavsiye ederim. İletişime geçebileceğiniz danışma merkezi veya avukatlar için "Nereden danışmanlık ve destek alabilirim?" başlığı altına bakabilirsiniz. Biz herhangi bir şekilde yasal danışmanlık vermiyoruz.
Buna ek olarak Almanya'da boşanma sürecine dair adım adım hazırladığımız rehberi burada bulabilirsiniz:
https://handbookgermany.de/tr/divorce
Burada da belirttiğimiz gibi:
"Çiftlerin evliliklerine erkenden son vermelerini önlemek için, Almanya'da, “ayrılık yılı” ("Trennungsjahr") olarak adlandırılan, çiftlerin resmen boşanmadan önce bir yıl boyunca ayrı yaşayarak geçirmeleri gereken bir süre vardır.
Ancak bu kuralın uygulanmadığı istisnalar da vardır:
Bir (veya üç) yıl boyunca ayrı yaşadığınızı kanıtlamanız gerekir. Ayrılma yılı, çift ekonomik ve fiziksel olarak ayrıldıktan hemen sonra başlar, örneğin banka hesaplarınız artık ortak değilse ve artık aynı dairede yaşamıyorsanız. İçinizden birinin taşınması mümkün değilse ve ayrılık yılı boyunca birlikte yaşamak zorundaysanız, yatak odalarınızın ayrı olması ve birbirinden bağımsız olarak yaşamanız gerekir. Eğer partneriniz ayrılığı kabul etmiyorsa, kendisine ayrılma isteğinizi belirten tasdikli bir mektup ("Einschreiben") göndermeniz ve posta makbuzunu saklamanız önerilir."
Umarım bu bilgilerle yardımcı olabilmişimdir. Farklı bir sorunuz olduğunda tekrar yazabilirsiniz. Bire bir danışmanlık için ücretsiz hizmet veren danışmanlık merkezlerinden destek almanızı tavsiye ederim. Yaşadığınız şehri benimle paylaşırsanız bu merkezlere yönlendirme konusunda yardımcı olabilirim.
İyi günler diliyorum,
Su
AWO gibi kuruluşlara başvuru yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır.