Oturum Izni
Merhaba. 18b vizesi ile Almnaya‘ya geldim. 4 yillik vize ön onayim var fakat bunun ilk basta 1 yili acildi. Buraya geldigimde iş veren, sana ilk basta bir yillik vize vermisler, vize bitis tarihine göre sana yeniden bir yillik iş sözlesmede yapmamiz gerek dedi ve ön onay aldigimiz ilk sözlesmedeki ücretten 100 Euro eksik yazdi aynı zamanda haftalik çalışma saatinide arttirdi. Agustos ayinda vize uzatmak için yabancilar dairesine gidecegim. Bu durumun bana sorun yaratacagini dusunuyorum. Bunu iş verenede ilettim. Fakat herhangi bir sorun olmayacagini söyledi. Sizin yorumunuz nedir? Teşekkürler.
Merhaba @msrf
Öncekle "vizenin ilk başta 1 yılının açılması" ifadesinden ne kastettiğinizi anlamak isterim.
Şöyle genel bir bilgi vereyim: Ön onay süreci sadece vize alım sürecini hızlandırmaya dair bir idari prosedürdür. Oturum durumunuzla ilgili bir bağlayıcılığı yoktur.
Aslolan öncelikle size verilen vize, ve sonra (Almanya'ya geldikten sonra en geç 3 ay içinde başvurmanız gereken) yabancılar dairesinin size vereceği oturma iznidir. Vize genellikle 1 yıllığına verilir, zira esas oturum süreniz yabancılar dairesinin vereceği oturum izni ile berrlenecektir. Yabancılar dairesine başvurduğunuzda ise o başvuru anındaki çalışma koşullarınız dikkate alınır.
Burada iş sözleşmeniz oturum iznine göre değil, oturum izniniz iş sözleşmenize göre değerlendirilir. Size baştan 18b vizesi verilmişse dahi başvuru anındaki işiniz 18b koşullarını karşılamıyorsa oturum durumunuz sıkıntıya düşebilir.
Sorunuzu doğru anladıysam işverenin size vize bitiş tarihine göre bir iş sözleşmesi yapması söz konusu olamaz, zira yukarıda da belirttiğim gibi, sizin iş sözleşmenizin uzun süreli olması oturum izni başvurunuzun temelini oluşturacaktır. Ayrıca anlaşılan ücretin harcıalem biçimde indirilmesi karşılığında da muhtemel haklarınız bulunmaktadır.
Ek bir bilgi olarak, size verilen oturum belgesinin süresi ne kadar olursa olsun, bu belge siz çalıştığınız sürece geçerlidir. Oturum izni üzerinde bir şirket ismi yazıyorsa da yabancılar dairesinden onay almadan başka bir işte çalışamazsınız.
Çalışma hakları ve göçmenlerin iş yaşamında uğradığı ayrımcılık konusunda forumumuza destek vere @Faire__Integration_BB ve @Faire__Integration_in_Schleswig-Holstein kurumu size ilk fırsatta atabileceğiniz adımlar konusunda yanıt verecektir.
Bunun yanında kendilerine doğrudan şu adres üzerinden de erişebilirsiniz:
https://www.faire-integration.de/en/
Bir işverenin olası bir suiistimali nedeniyle oturum durumunuzun tehlikeye girmemesi için kurum ile tamasa geçmenizi öneririm.
Umarım yardımcı olabilmişimdir!