Oturum ve çalışma izni
Merhaba,
Almanya Federal Cumhuriyeti İstisna Akdi Çerçevesinde Gidecek işçiler için iş sözleşmesi kapsamında:28.04.2021-10.02.2021
10.02.2023-30.07.2023 tarihleri arasında inşaat genel kalfası olarak çalıştım ve şu anda 16.06.2025 tarihinde 30.11.2025 tarihine kadar geçerli D tipi vize ile geldim ve çalışıyorum. İş sözleşmem 30.06.2026 tarihine kadar sürecek.
Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Lisans Kamu Yönetimi mezunuyum. Diplomam Anabin veritabınında H+ olarak gözüküyor. Nitelikli çalışan olarak mezun olduğum alan dışında çalışma ve oturum izni almam konusunda nasıl bir yol izlemeliyim?
İlginiz ve cevabınız için teşekkür ederim.
İyi çalışmalar.
Merhaba @Sekaland01
İstisna Akdi çerçevesinde Almanya'ya gelen işçilerin olağan çalışma iznine sahip işçiler gibi oturum statülerini değiştirip değiştiremeyeceği, mevcut statülerinin ayrıntılarına ve ilgili yabancılar dairesinin takdirine bağlıdır.
Eğer oturum izniniz Madde 19 üzerinden verildiyse çoğu kez olağan Nitelikli Çalışan Oturumuna (Madde 18) başvurmanıza izin verilir ancak yine nitelikli çalışanlar için düzenlenmiş iş arama vizesi veya fırsat kartı konusunda eyaletlerde farklılıklar bulunmaktadır.
Size tavsiyem önce bağlı bulunduğunuz yabancılar dairesi ile temas kurup size hangi seçeneklerin tanınacağını öğrenmenizdir. Burada denklik sahibi (nitelikli çalışan) olduğüunuzu belirtmeniz önemlidir. Eğer yabancılar dairesi Madde 18 kapsamında bir oturuma geçmenize prensipte izin veriyorsa, yapmanız gereken vasıflı/nitelikli bir iş bulmanızdır (bunun, özel koşullara tabi olmadığı sürece, alanınızla bağlantılı bir meslek olması zorunlu değildir) (vasıfsız işlerde çalışamazsınız). Eğer fırsat kartına geçmeniz mümkünse, o zaman 1 yıllığına iş arayan statüsüne geçebilirsiniz ve bu süre içinde vasıflı bir iş bulursanız oturum iznine başvurma hakkı elde edersiniz.
Aşağıdaki sayfalarımız size ayrıntılı bilgi verecektir:
Nitelikli Çalışan Vizesi - https://handbookgermany.de/tr/visa-skilled-workers
Fırsat Kartı - https://handbookgermany.de/tr/opportunity-card
Umarım yardımcı olabilmişimdir!