Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
termik

Анулювання параграфа 24 та відновлення документів у Німеччині

Доброго дня.

Зіткнулася з проблемою та дуже сподіваюся на пораду чи допомогу. Вивчила всі попередні питання з цієї теми на вашому форумі, але в кожного своя ситуація з нюансами.

На момент отримання параграфа 24 (10.05.2023) у мене була чинна карта побиту в Польщі. Документи подавала разом із роботодавцем, соціальної допомоги не отримувала. Як саме я отримала цей параграф, пояснити не можу, оскільки на той момент не цікавилася цим питанням. Однак пізніше зрозуміла, що формально не повинна була його отримати. Водночас на початку війни я перебувала в Україні й маю штамп у паспорті про в’їзд до Польщі 03.03.2022.

У зв’язку з втратою роботи та певними обставинами на початку серпня 2024 року я була змушена залишити Німеччину (закрила страхування та прописку) й відтоді перебуваю на території ЄС. За цей час двічі виїжджала в Україну, але без штампів у паспорті, оскільки перетинала кордон за параграфом 24. Останній раз повернулася 18.01.2025, як я розумію, на той момент мій параграф уже був анульований.

Протягом усього цього часу я залишалася на території ЄС, не подавалася на нові документи та не отримувала соціальної допомоги.

Поточна проблема:

Я хочу повернутися до Німеччини та відновити свій статус. Остання моя прописка була в Ландсхуті (Баварія), і всі мої документи залишаються там.

Я вже відправила запити до всіх можливих інстанцій, включаючи імміграційні служби, але поки що не отримала відповіді.

Буду дуже вдячна за будь-які поради або контакти, які можуть допомогти прискорити процес відновлення статусу.

Дякую!

15 коментарі

Відповіді (15)

Profile Picture
Міла_Модераторка

Доброго дня, @termik !

З яким документом на перебування Ви знаходитеся на даний момент на території ЄС з серпня 2024 року?

Чекаю на уточнення!

Міла

Відповісти
termik
Оновлено:

Доброго дня.

Наразі я перебуваю на території Європейського Союзу на підставі продовженої карти побиту. Термін її дії сплив 25.05.2024, однак відповідно до рішення польської влади, прострочені карти побиту було продовжено до вересня 2025 року.

Мені відомо, що мої документи наразі знаходяться в місті Ландсхуті, оскільки спочатку я отримувала статус відповідно до §24 в іншій федеральній землі. Я зверталася до відповідного відомства, і мене поінформували, що мої документи були передані до Ландсхута.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@termik

Термін її дії сплив 25.05.2024, однак відповідно до рішення польської влади, прострочені карти побиту було продовжено до вересня 2025 року.

Вам треба дізнатися на місці, чи можете Ви залишати територію Польщі за такої умови, бо при перетині кордону ЄС у Вас формально немає посвідки на перебування. Ви пишете виключно про рішення польської влади щодо перебування людей на території Польщі. 

Мені відомо, що мої документи наразі знаходяться в місті Ландсхуті, оскільки спочатку я отримувала статус відповідно до §24 в іншій федеральній землі. Я зверталася до відповідного відомства, і мене поінформували, що мої документи були передані до Ландсхута.

Поясніть, будь ласка: Якщо Ви виписалися та закрили все в іншій федеральній землі, чому та які документи були передані до Ландсхуту, якщо Ви більше не поверталися до Німеччини, були відсутньою тут більше 6 місяців, і, відповідно, Ваша посвідка на перебування тут анулювалася автоматично?

Ви написали:

(закрила страхування та прописку)

Остання моя прописка була в Ландсхуті (Баварія),

Чекаю на уточнення!

Міла

Відповісти
termik

бо при перетині кордону ЄС у Вас формально немає посвідки на перебування. Ви пишете виключно про рішення польської влади щодо перебування людей на території Польщі. 

Так, я не маю змоги перетинати кордон з карткою побиту.

Параграф був оформлений на території землі Рейнланд-Пфальц, після чого було подано заяву щодо переносу документів до Баварії, і ми отримали відповідне підтвердження.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@termik , якщо Ви не можете перетинати кордон з цим польським документом, то, відповідно, Ви не можете в'їхати до Німеччини.

На основі чого було перенесено документи до Баварії? Ви подали заяву на відкріплення від землі ("Aufhebung der Wohnsitzauflage")? 

Міла

Відповісти
termik

якщо Ви не можете перетинати кордон з цим польським документом, то, відповідно, Ви не можете в'їхати до Німеччини.

Як я розумію, єдиний можливий варіант — це поїхати в Україну, очікувати поновлення безвізу, і лише після цього буде можливість поновити параграф 24?

На основі чого було перенесено документи до Баварії? Ви подали заяву на відкріплення від землі ("Aufhebung der Wohnsitzauflage")?

Так, маю відкріплення.

Дякую вам за швидку відповідь.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@termik

Як я розумію, єдиний можливий варіант — це поїхати в Україну, очікувати поновлення безвізу, і лише після цього буде можливість поновити параграф 24?

Це виглядає як можливий варіант, якщо у Вас на руках не буде жодної посвідки на перебування жодної країни світу при в'їзді до ЄС.

Що стосується відкріплення: Вам його підтвердили? На основі чого Ви переїздили?

Міла

Відповісти
termik

Так, відкріплення підтвердили, переїзд був в зв'язку з роботою, маю перекреслену минулу привязку в Zusatzblatt zum Aufenthaltstitel.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@termik , у цьому випадку не бачу перешкод.

Не можу Вам нічого обіцяти, бо це не відноситься до зони моєї відповідальності, але причин "не спробувати" на даний момент не бачу: особливо, якщо Ви відкріплені.

Міла

Відповісти
termik

Якщо я поїду зараз, чи правильно я розумію, що моє перебування на території Німеччини вважатиметься незаконним? Які наслідки можуть на мене чекати у разі перевірки документів, наприклад, на кордоні між Польщею та Німеччиною?

Дякую вам за приділений час і відповідь.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@termik , так, але Вас навіть не впустять до Німеччини, бо у Вас немає посвідки на перебування, яка дозволяє Вам в'їзд до Німеччини.

У Вас - польська посвідка на перебування, яка дозволяє Вам перебувати виключно на території Польщі. Якщо я не помиляюся, з нею Ви навіть не можете виїздити (можливо, помиляюся, бо я не працюю з законодавством Польщі: це - з розповідей спільноти).

Наслідки: Вас розвернуть до Польщі, дадуть штраф, можуть звернутися до суду, можуть анулювати посвідку, можуть заборонити в'їзд до ЄС на декілька років, бо якщо Ви не можете виїжджати з виданою Вам посвідкою, а Ви це зробили, то Ви порушили міграційний закон.

Не можу Вам сказати про наслідки з боку Польщі.

З боку Німеччини - Вас можуть не впустити.

Міла

Відповісти
termik

Останнє питання, з певним "обходом системи": чи є можливість виготовити новий закордонний паспорт, в'їхати зі свіжим штампом і подати документи на новий параграф 24?

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@termik , я не надаю консультацій такого плану.

Не забувайте, що дані про Вас зберігаються у базі даних ЄС (мінімально у 2 країнах ЄС). Навіть якщо здається, що ні.

Ви можете зробити все наново, але також не забувайте, що у Вас уже БУВ тимчасовий захист, що означає, що дані про Вас вже є в базі даних Німеччини. Наразі немає гарантії, що Ви його ще раз отримаєте. Система стає жорсткішою.

Не рекомендую нічого обходити.

Міла

Відповісти
termik

Дякую за корисну інформацію, гарного Вам дня

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@termik ,

Остання моя прописка була в Ландсхуті (Баварія), і всі мої документи залишаються там.

була змушена залишити Німеччину (закрила страхування та прописку) 

Якщо Ви це зробили (повністю виписалися та все закрили), то Ваших документів вже не може бути в Ландсхуті: від федеральної землі/муніціпалітету/міста Вас мали відкріпити, якщо Ви виїхали за всіма встановленими процедурами.

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)