Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
Olha_T

Блакитна карта

Добрий день. 

Хотіла запитати. Мені 46 років, маю безстроковий трудовий договір, посада Bereichskauffrau, вища освіта в Україні Економіст, диплом має Bewertung, освіта прирівнена до німецької вищої, ступень між бакалавром та магістром. Заробітна плата брутто в рік 46200 Євро + Weihnachtsgeld в розмірі 1000 Євро.

Чи можу я подаватися на блакитну карту? Питання виникає тому, що моя посада в Німеччині вимагає освіту Ausbildung, а не університет. 

І ще питання, як можна при зміні параграфу зберегти і 24 пар. також? 

Дякую.

2 коментарі

Відповіді (2)

Profile Picture
Міла_Модераторка

Добрий день, @Olha_T !

Прямого переходу з тимчасового захисту згідно §24 на "Блакитну картку ЄС" не існує. Такі випадки є, але вони - виняткові та досить індивідуальні: § 19f AufenthG - Einzelnorm.

Усе про отримання "Блакитної картки ЄС" читайте за посиланням: Блакитна карта ЄС | Handbook Germany.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Olha_T ,

І ще питання, як можна при зміні параграфу зберегти і 24 пар. також? 

Така функція існує, але вона є виключно рішенням кожного окремого Відомства у справах іноземців, а не гарантією. Проте ця можливість не стосується "Блакитної картки ЄС" та §24, а стосується видів на проживання для висококваліфікованих працівниць/висококваліфікованих працівників згідно §18a або §18b та §24.

У документі "BMI - Vorübergehender Schutz für Ukraine" на сторінці 14 (пункт 8.2 ) зазначено, що ані Директива ЄС, ані §24 AufenthG не забороняють подання заявки на інший параграф паралельно з §24, якщо виконані необхідні умови. Це означає, що Відомство у справах іноземців може дозволити збереження §24, але суть у тому, що це - не автоматичне право, а можливість, яка залежить суто від їх рішення. 

Що можна зробити?

1️⃣ При подачі заявки на §18a або §18b AufenthG додати супровідний лист, у якому треба попросити зберегти §24 AufenthG;
2️⃣ Необхідно обґрунтувати прохання тим, що збереження §24 зменшить бюрократичне навантаження – наприклад, якщо Ви не пройдете випробувальний термін на роботі, Вам не доведеться заново подавати документи на тимчасовий захист.
3️⃣ Якщо Відомство у справах іноземців відмовиться залишати §24, можна послатися на пункт 8.2. "Aufenthaltstitelwahl und Wechsel des Aufenthaltsstatus" із зазначеного вище документа та попросити переглянути рішення.

Бажаю Вам вдалого початку тижня!

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)