Чи потрібно дозвіл від опікуна на виїзд з України в 17 років?
Доброго вечора! Хотів би дізнатись чи потрібно мати нотаріально завірений дозвіл від опікуна на виїзд з України в 17 років? Дякую за відповідь
Доброго вечора! Хотів би дізнатись чи потрібно мати нотаріально завірений дозвіл від опікуна на виїзд з України в 17 років? Дякую за відповідь
В Україні є бабуся вона мій опікун є документ що це підтверджує. Вона стала моїм опікуном після смерті мами в 2016 році. Плуную їхати в Берлін Jugendamt якось так воно називається. Дякую.
Скачав плакат звідси і дізнався про центр прибуття https://forum.handbookgermany.de/sites/default/files/2025-03/220309_unbegleitete_minderjaehrige_fluechtlinge_ua.pdf
@Misha_0251 Дякую за твою відповідь. Дай мені трішки часу, мені потрібно підготувати для тебе навігацію по українській стороні та скласти рекомендацію для початку життя в Німеччині.
Я повернуся з текстом незабаром.
@Iva_volunteer , ти написала, що ти хотіла щось підготувати та скласти рекомендацію для Михайла. Чи є ще в тебе доповнення до питання Михайла?
@Міла_Модераторка
Свєта надала обширну інформаційну допомогу. Однак, враховуючи уточнюючі деталі щодо повторного приїзду до Німеччини, я маю на думці ще кілька корисних аспектів.
@Misha_0251 , тобі було б добре взяти зі школи в Україні табелі й довідку про останні класи. Було б дуже добре, якби твої вчителі могли надати рекомендаційний лист-характеристику за весь час від дати твого повернення в Україну після Німеччини до дати повторного виїзду. Цей лист може бути позитивним доповненням при вирішенні питань щодо твого навчання у Німеччині та як підтверджуючий факт твого проживання в Україні після твого повернення.
Обов’язково зроби копії всіх документів і збережи їх окремо (на телефоні й у хмарі), щоб не втратити їх у дорозі.
Зроби довідки з місця реєстрації (наприклад, у "Дія" ти можеш подати запит на довідку онлайн) та банківські витяги з рахунків. Якщо ти користуєшся ПриватБанком чи Монобанком, їхні застосунки надають довідки англійською, що дуже зручно.
Також задокументуй / збережи всі чеки, квитанції, які можуть підтверджувати твоє постійне реальне проживання в Україні протягом останнього часу після твого повернення.
Якщо бабуся зробить нотаріально засвідчений лист-дозвіл на твій виїзд без супроводу та проханням надати тобі опікуна в Німеччині — це буде чудово. Ти додасиш його до своєї справи. Цей документ, бажано з апостилем, може знадобитися в дорозі та пришвидшити процес оформлення на місці.
Важливо ☝🏻Нотаріально засвідчений дозвіл від бабусі на твій виїзд за кордон без супроводу має чітко вказувати, що бабуся, як твій законний опікун, погоджується на твій виїзд до Німеччини. А у листі має бути чітке прохання до німецьких компетентних органів надати тобі тимчасову опіку як неповнолітньому без супроводу.
Для створення власного архіву документів використовуй формат PDF. Якісне фото можна перевести у цей формат легко та швидко прямо з телефону, надавши йому потрібне ім’я, за посиланням: https://www.ilovepdf.com/uk/jpg_to_pdf
Якщо сімейні обставини дозволяють, зроби й апостиль на своє свідоцтво про народження та виготов новий закордонний паспорт. В Україні ти маєш право мати два дійсні біометричні паспорти. Відповідно, новий паспорт надасть тобі більше часу без поновлення документів.
Також рекомендую виготовити, за можливості, нотаріально засвідчене доручення на вирішення юридичних питань на свою бабусю. Це дозволить їй представляти твої інтереси в Україні, поки ти будеш за кордоном.
Оскільки ти виїжджаєш як неповнолітній без супроводу, документи твоєї бабусі, як офіційного опікуна, є теж важливими. Отож, документи бабусі як твого опікуна також додай до свого архіву.
Не соромся ставити запитання та просити допомогу у будь-якій незрозумілій ситуації.
Хай тобі щастить!
Доброго дня @Misha_0251
. Дякую за ваше запитання.
Якщо вам 17 років і ви хочете виїхати з України, то до досягнення 18 років краще перетинати кордон лише за згодою законних опікунів, тобто вашої бабусі. Це означає, що вам потрібно нотаріально завірений дозвіл від бабусі, якщо ви плануєте їхати самостійно. Це важливо у разі перевірки на території транзитних країн.
Після прибуття до Німеччини також важливо розуміти, що підлітки до 18 років мають перебувати під офіційною опікою. Така опіка не надається автоматично, а оформляється через відомство у справах молоді (Jugendamt). Якщо поруч немає рідних або знайомих, які можуть офіційно взяти над вами опіку, то це бере на себе держава.
Зазвичай неповнолітні без супроводу спочатку прибувають до Берліна, в установу за адресою:
Prinzregentenstr. 24, 10715 Berlin - https://www.berlin.de/sen/jugend/jugend/unbegleitete-minderjaehrige-fluechtlinge/ Цей заклад працює цілодобово та займається первинним прийомом неповнолітніх, організацією тимчасового проживання та подальшим розподілом по інших містах і землях Німеччини. Після цього починається процедура, під час якої вирішуються питання щодо опіки, навчання та подальшого проживання.
Якщо у вас запланований переїзд, буде добре, якщо ви візьмете з собою такі документи:
Що відбувається після прибуття:
Також я прикріплю 2 документи, які можуть вам знадобитися.
Сподіваюся, ця інформація допоможе вам краще орієнтуватися у процесі. Якщо виникнуть додаткові запитання, то звертайтесь.
З повагою,
Свєта
Дякую за допомогу. І ще таке питання я був в 2022 році з бабусею в Німеччині в місті Штутгарт і нам оформлювали §24 але нам довелось поїхати швидко з Німеччини назад до України бо з'явились обставини. То потім його потрібно оформити ще раз? Залишились фото тих документів і самі документи в паперовому вигляді.
Якщо ти у 2022 році був зареєстрований у Німеччині та отримував документи, пов’язані з тимчасовим захистом за §24 Aufenthaltsgesetz, але потім виїхав з країни і не проживав постійно в Німеччині, то так, при поверненні до Німеччини процедуру потрібно буде проходити заново.
Це пов’язано з тим, що тимчасовий захист за §24 надається лише тим особам, які фактично проживають у Німеччині. Якщо людина залишила країну на тривалий період (більш ніж на 6 місяців) і не повідомила про це або не мала погодження з міграційною службою (Ausländerbehörde), дозвіл на проживання міг автоматично втратити чинність.
Твої старі документи (Anlaufbescheinigung, Fiktionsbescheinigung або сам Aufenthaltstitel, якщо його вже тоді видали) більше не будуть дійсними. Але вони все одно можуть бути корисними при повторній реєстрації, як доказ того, що ти вже раніше перебував у системі. Їх варто взяти з собою у паперовому вигляді, якщо це можливо.
Свєта (можна на „ти“ :))
Привіт, @Misha_0251
З 16 років неповнолітній за українським законодавством може подорожувати самостійно, тобто для виїзду тобі не потрібен такий дозвіл.
Я вже надсилала тобі посилання на ознайомлення з інформацією на платформі щодо вʼїзду неповнолітніх у Німеччину. Тому думаю, що ти опрацював інформацію.
Підсумовуючи загалом — ти маєш законне право виїхати з України та сповістити прикордонників країн, через які їхатимеш транзитом, щодо свого наміру отримати статус тимчасового захисту у Німеччині.
Дозволь запитати тебе, чи є відповідальні за тебе особи на території України (батьки/опікуни)? І чи маєш ти намір їхати кудись конкретно (знайомі/друзі/конкретна земля у Німеччині)?
Якщо твій план дій чіткіший — поділись деталями, якщо ні — теж скажи, спробуємо зробити кроки, які допоможуть збудувати стратегію 🙃