Допомога по 24 параграфу
Доброго дня!
Планую виїхати з України та возз'єднатися з своєю сім'єю, яка перебуває у Баварії за 24 параграфом. Дружина та дочка (19 років) орендують невелику квартиру та хочуть прописати мене у себе.Дружина має робочий контракт, фольцайт, але після оплати оренди, комунальних та інших витрат залишається не так багато коштів на прожиття.
Прошу роз'яснити, на яку матеріальну підтримку від держави я можу розраховувати за 24 параграфом у перші місяці перебування у Німеччині, поки не оволодію мовою А1 А2 та не отримаю роботу.
Особливо цікавить медичне страхування, безкоштовні мовні курси .
Дякую!
3 коментарі
Відповіді (3)
Доброго вечора, @Alex55 !
Скажіть, будь ласка, на момент початку війни (24.02.2022) Ви перебували з Вашою родиною на території України?
Міла
Так.
Доброго ранку, @Alex55 !
Якщо у Вашої дружини в Німеччині є тимчасовий захист згідно з §24 AufenthG, Ваш шлюб було укладено задовго до війни, і Вас розділила війна, то у Вас є всі шанси, щоб возз'єднатися з нею. Такий вид возз'єднання сім'ї регулюється §29 Abs. 4 AufenthG. Якщо війна стала причиною поділу сім'ї, то возз'єднання - можливе.
Якщо Ви не зможете самостійно отримати §24 AufenthG, то Ви зможете "через Вашу дружину" отримати тимчасовий захист згідно з §29 Abs. 4 AufenthG. З ним у людини є ті ж самі права та обов'язки, що і з §24.
Для того, щоб прописатися у квартирі, Вашій дружині потрібна згода орендодавця. Самовільно вона Вас прописати не може. Кошти на прожиття у цьому виді возз'єднання родини (на основі §24) не грають ролі.
Як тільки Вас пропишуть у квартирі (або навіть паралельно) Ви можете подавати документи на отримання тимчасового захисту.
Якщо Ви - не пенсійного віку, Ви можете звернутися за соціальною допомогою до Центру зайнятості (JobCenter). Якщо пенсійного віку, то до Відділу соціального забезпечення (Sozialamt).
Від Центру зайнятості або Відділу соціального забезпечення Ви можете отримати таку фінансову допомогу:
Крім цього Центр зайнятості також може сплатити Ваші внески до медичного страхування та до страхування довгострокового догляду (Pflegeversicherung).
Також Ви зможете отримати доступ до вивчення мови. Рівні мови, які на даний момент оплачує Центр зайнятості, відрізняються від одної інстанції до іншої. На даний момент Центри зайнятості оплачують вивчення німецької мови до рівня B1.
Міла