Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
Darya_K

Міграція з Болгарії до Німеччини за 24 параграфом

Вітаю,мене звати Дарʼя.Наразі я перебуваю у Болгарії,закінчила тут університет але диплом та всі документи можу отримати лише в жовтні-листопаді.Ми з моїм хлопцем проживаємо тут разом,але зараз знаходимось у складній ситуації,повернутись назад в Україну не можемо за очевидних причин.Ми разом 2,5 роки,заручені але ще не одружені.Мій хлопець має тимчасовий захист в Болгарії,але моя мама,тато та молодший брат зараз знаходяться в Німеччині та отримують допомогу за 24 параграфом.Ми хочемо приєднатись до них,аби будувати майбутнє та сімʼю в Німеччині та бути поруч з моєю родиною у випадку якщо нам буде потрібна допомога.Скажіть,чи можемо ми отримати статус тимчасового захисту за 24 параграфом,якщо мій хлопець відмовиться від допомоги в Болгарії?Чи є можливість жити разом в Німеччині?Ми збираємось приїхати цього року в серпні.

Дякую!

7 коментарі

Відповіді (7)

Profile Picture
Міла_Модераторка

Вітаю, Дар'я!

Ви багато пишете про свого хлопця, але ж хочете приїхати разом.

Яка посвідка на перебування у Вас? Якщо студентська болгарська віза, то Ви не зможете отримати тимчасовий захист,бо студентська віза вже сама по собі надає Вам захист від війни у безпечній країні.

На момент подачі документів на отримання тимчасового захист згідно §24 у людини не має бути жодних інших посвідок на перебування жодної іншої країни світу.

Чекаю на уточнення, щоб намалювати повну картину.

Міла

Відповісти
Darya_K

У мене є дозвіл на постійне перебування у Болгарії видана 29.08.22 з терміном дії до 26.08.27.Ніде не бачу позначки «віза»,але можливо це те,про що ви говорите.

Якщо так,чи є інші способи мігрувати в Німеччину якщо ми обидва знаходимость в складному становищі?

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Darya_K , так, я мала на увазі посвідку на тимчасове або постійне перебування під словом "віза". Допоки у Вас є ця посвідка, Ви не можете перебувати та будувати життя на території Німеччини, бо вона Вам видана для життя у Болгарії.

Ви можете перебувати на території Німеччини як громадянка третьої країни протягом 90 днів зі 180 з туристичною метою. Посвідка на постійне перебування у Болгарії не надає Вам права постійно проживати в Німеччині.

Щодо Вас: Що саме Вас цікавить? Робота, навчання, пошук роботи, отримання професійної освіти, участь у соціальних проєктах, дослідницька діяльність? Якщо Ви мені назвете напрямок, який Вас цікавить, я зможу надати Вам первинну консультацію, бо запит - дуже об'ємний.

Якщо Вас цікавить одна з цих цілей перебування, Вам потрібно збирати документи та звертатися до Консульства або Посольства Німеччині у Болгарії для отримання посвідки на перебування у Німеччині. 

Інша опція: активно відмовлятися від Вашої посвідки на перебування у Болгарії 9або ж зачекати поки її дія сплине сама по собі) та подавати документи на отримання тимчасового захисту, якщо Ви відповідаєте умовам його отримання.

Де Ви знаходилися на момент початку війни 24.02.2022? 

Також маю зазначити, що Вам треба буде підготуватися до можливого пояснення, у чому полягає причина того, що Ви подаєте на тимчасовий захист після видачі посвідки на постійне перебування у Болгарії. Тимчасовий захист видається, як правило, один раз. Проблеми прижитися в тій чи іншій країні не є доводом для того, щоб видати тимчасовий захист. Його мета - допомога людям, які безпосередньо втікають з території України черех воєнні дії та подаються на цей вид захисту в перший раз.

Тож, будь ласка, підготуйтеся перед тим, як вирішите переїждажти до Німеччини.

У наступному повідомленні поясню щодо ситуації Вашого нареченого. З ним ситуація виглядає інакше.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка
Оновлено:

@Darya_K , наступним моментом є той, що Ви не можете просто так приїхати до своєї сім'ї. Люди, які приїздять до Німеччини та подають документи на отримання §24, розподляються поп тим федеральним землям, де є ще наразі місця та спроможності прийняти людей.

На основі возз'єднання родини можуть возз'єднатися

1) Чоловік/дружина;
2) Неодружені неповнолітні діти з їх батьками;

3) Батьки з неодруженими неповнолітніми дітьми.

Я опишу ситуацію, якщо б у Вас не було болгарської посвідки на перебування. Вона у Вас є, тоє Вам потрібно спочатку вирішити, що саме з нею Ви бажаєте робити.

Якщо Ви - повнолітня, то Ви будете подаватися на отримання §24 незалежно від Вашої родини. Ваш же хлопець (наречений) наразі - чужа людина для Вашої родини, тож тут возз'єднання взагалі не грає ролі. Це означає, що він буде подаватися на тимчасовий захист також сам по собі.

Оформлення §24 може тривати від декількох тижнів до року.  Якщо Ви приїдете до Німеччини, у будь-який Первинний центр розподілу біженок та біженців з України, то Вам треба буде казати, що у Вас в Німеччині вже знаходиться родина, щоб Вас розподілили саме до неї по можливості. Гарантії розподілу - немає, проте наголосити на тому, що Ваша родина вже знаходиться разом в Німеччині, - варто. Те, що Вашого хлопця розподілять з Вами,малоймовірно, бо наразі Ви - чужі люди. Зараз розподіл по федеральним землям відбувається автоматично туди, де ще є місця для утримування людей, які приїздять з України.

Ваша родина, у свою чергу, якщо вона вже знаходитеся в Німеччині, може дізнатися, чи ще приймає федеральна земля або ж саме місто людей з України. Якщо так, то Ви могли б їхати до цього міста або ж федеральної землі та також інформувати відповідні відомства, що у Вас там - родина. Можливо, Вас розподілять до родичів.

Якщо ж місто та федеральна земля не приймають, то Вам прийдеться пройти процес перерозподілу через Первинні центри прийому біженок та біженців, про який я писала вище.

Відповісти
Darya_K

Вітаю,Міла,

підкажіть будь ласка чи є актуальним ваше повідомлення після прийняття закону VG Düsseldorf: 24§ AudenthG nach Aufenthalt in Drittstaat doch möglich?

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

Вітаю, @Darya_K !

Будь ласка, дайте чітке посилання на закон, про який Ви пишете.

Міла

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Darya_K , що стосується Вашого хлопця, у якого вже є тимчасовий захист Болгарії.

Між країнами ЄС раніше працював процес, який я Вам опишу нижче, проте наразі вже люди та організації інформують нас, що гарантії надання тимчасового захисту більше немає. Люди, які вже мали тимчасовий захист в одній або декількох країнах, можуть його більше не отримати в іншій країні.

Якщо Ваш хлопець вже отримав тимчасовий захист в одній з країн (ЄС), в Болгарії, то шанси отримати його в іншій країні (ЄС), в Німеччинні, є значно нижчими порівняно з тими людьми, які подаються на цей вид захисту вперше та не мають жодної посвідки на перебування у жодній з країн світу. У разі відхилення його запиту є можливість звернутися до адвокатів або адвокаток, які будуть відстоювати його права у вирішенні питання з Відділом у справах іноземців. 

Процес відмови від тимчасового захисту в країнах ЄС виглядає наступним чином: 

Якщо Ваш хлопець хоче переїхати в одну з країн ЄС (у його випадку - в Німеччину), йому потрібно подати заяву до місцевого компетентного органу у справах іноземців в країні його перебування (Болгарія) про переведення його місця проживання в державу ЄС - у Німеччину, відповідно до 42-го параграфу. Це - європейський закон, який застосовується безпосередньо у відповідних державах-членах ЄС. Потім ця заява надсилається до Відомства у справах міграції та біженства ("BAMF"), після чого Німеччина оцінює свої можливості щодо прийняття біженок і біженців і дає свою позитивну або негативну відповідь.

У разі отримання згоди з боку Німеччини орган реєстрації іноземних громадян в Болгарії повідомить Вашому хлопцеві детальну інформацію щодо подальших кроків (https://www.gesetze-im-internet.de/aufenthv/__43.html). Від тимчасового захисту в Болгарії та від всіх соціальних виплат, якщо такі є, потрібно відмовитися.

Отже, для початку процедури запиту тимчасового захисту в Німеччині я б порадила Вашому хлопцю звернутися до місцевого компетентного органу у справах іноземців в Болгарії. Вони можуть допомогти йому у цьому. Ми надаємо тільки загальну консультацію та вважаємо за потрібне заздалегідь висвітлити всі шанси та ризики щодо отримання тимчасового захисту на данний момент у Німеччині, бо у всіх країнах ситуація кардинально змінилася з лютого 2022 року.

Бажаю Вам прийняти вірне рішення!

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)