Перейти до вмісту
YuliaSlynko
Оновлено:
Дозвіл на перебування

Неповнолітня дитина (15 років) сама знаходиться в Німмечині

Доброго дня. Ми повна сім"я з України. У зв"язку із посиленням військових дій в країні, задля безпеки життя нашої дитини ми оформили заяву на перевізника для виїзду дитини за кордон. Дитині 15 років, закінчила 9 клас, отримала базову середню освіту.  13 вересня 2024 р. вона перетнула кордон ФР Німеччина. Проживає у знайомих у  місті БЕРЛІН. У нас (батьків)  немає можливості проживати разом з дитиною у Німечиині. 

Що необхідно робити дитині? Вона повинна зареєструватися в якійсь службі? Де знайти мовні курси? Вона не хоче оформляти статус біженця. Скільки часу вона може перебувати у Німеччині? Чи потрібно оформляти опікунство? І хто має право бути опікуном? Чи повинна через 90 днів повернутися в Україну?

Дитина не хоче оформляти статус біженця. Вона хоче пройти мовні курси і потім вступити до технікуму чи училища. 

Дякую за відповідь

2 коментарі

Відповіді (2)

Profile Picture
Barbara Stasiak_Community Manager

Доброго дня @YuliaSlynko , Дякуємо за Ваше запитання.Неповнолітні біженці без супроводу дорослих (UmF або umF) мають право на захист і пільги (житло, опіку, охорону здоров’я, шкільні місця, мовні курси тощо) відповідно до Закону про охорону дитинства та молоді. Вони повинні бути зареєстровані в місцевих органах реєстрації.Чи є в Берліні дорослі, які можуть доглядати за Вашою дитиною? Якщо так, то Ваша дитина не перебуває без супроводу дорослих. Знайомі або родичі, які можуть доглядати за дитиною, повинні звернутися до управління у справах молоді з проханням видати їм довіреність на опікунство. Це буде перевірено службою у справах неповнолітніх. Крім того, дитина повинна підтвердити, що родич або третя особа має батьківські повноваження в Erstaufnahme- und Clearingstelle (EAC) за адресою Prinzregentenstr. 24, 10715 Berlin.Якщо це не так, ваша дитина не супроводжується і повинна бути негайно зареєстрована в Erstaufnahme- und Clearingstelle (EAC). Після цього за неї відповідатиме районне відомство у справах молоді. У цьому випадку над Вашою дитиною буде встановлено опіку, оскільки в іншому випадку вона не буде юридично дієздатною як неповнолітня особа без супроводу дорослих.Крім того, Ваша дитина не може вибрати свій статус проживання. Після отримання статусу захисту вона може змінити його на інший дозвіл на проживання (наприклад, для навчання тощо).Я додаю інформаційні листи з Берліна для супроводжуваних і несупроводжуваних неповнолітніх біженців українською мовою. Я також додаю інформаційну листівку для вашої дитини від BumF.Сподіваюся, ця інформація була корисною, і, будь ласка, звертайтеся, якщо у вас виникнуть запитання. Я сподіваюся, що ваша дитина зможе розібратися з усіма питаннями якомога швидше і розпочати навчання в школі та на мовних курсах.З найкращими побажаннями
Сео Юн ( @Seoyoung_Community Management Support  )

Seoyoung_Community Management Support

@YuliaSlynko  

Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)