Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
Ye

Оскарження відмови у наданні параграфу 24.

Добрий день, ми з моєю коханою людиною приїхали в Німеччину, Берлін. Вона проживала в Україні, а я навчався у Китаї. Ми приїхали і знайшли житло, де нас прописали. Поїхали в Тегель для подання на 24 параграф. Не вислухавши спитали лише хто де був в момент початку повномасштабного вторгнення. Відповідно вона була в Україні, а я проживав в Китаї так як навчався там. Навчання закінчилось, повертатись в Україну я не можу і власне нікуди повертатись. Приймали нас як пару, але сказали що я параграф отримати не можу і якщо ми разом - або отримує лише вона, або отримуємо відмову разом. Вона почала оформляти параграф, а я отримав офіційну відмову. Чи можу я оскаржити відмову і як це зробити? Чи є сенс приїхати туди знов і потрапити до більш компетентного співробітника? Чи є випадки, де люди декілька разів приїздили і проходили через це? Також ми плануємо одружитись і чи може це вплинути на отримання параграфу для мене з принципу «воззʼєднання сімʼї» ? Дякую за увагу.

3 коментарі

Відповіді (3)

Profile Picture
Міла_Модераторка

Доброго ранку, Ye!

Не вислухавши спитали лише хто де був в момент початку повномасштабного вторгнення.

Вас спитали вірно, бо якщо Ви навчалися у Китаї на момент початку війни, Ви не відноситеся до категорії людей, які мають право на отримання тимчасового захисту згідно §24.

Згідно законодавчого акту наступні категорії людей мають право на отримання тимчасового захисту згідно §24: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DE/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2022.071.01.0001.01.DEU&toc=OJ%3AL%3A2022%3A071%3ATOC:

Die folgenden, in dem Beschluss aufgeführten, Personengruppen sind in den Mitgliedsstaaten zwingend
aufzunehmen:
• ukrainische Staatsangehörige, die ihren Aufenthalt vor dem 24. Februar 2022 in der Ukraine
hatten;
• Staatenlose und Staatsangehörige anderer Drittländer als der Ukraine, die vor dem 24. Februar
2022 in der Ukraine internationalen Schutz oder einen gleichwertigen nationalen Schutz genossen
haben;
• Familienangehörige dieser Personengruppen, auch wenn sie nicht die ukrainische
Staatsangehörigkeit haben;
• Staatenlose und Staatsangehörige anderer Drittländer als der Ukraine, die sich vor dem 24.
Februar 2022 auf der Grundlage eines unbefristeten Aufenthaltstitels rechtmäßig in der Ukraine
aufgehalten haben, und die nicht in der Lage sind, sicher und dauerhaft in ihr Herkunftsland oder
ihre Herkunftsregion zurückzukehren.

Чи можу я оскаржити відмову і як це зробити?

Авжеж, Ви завжди можете оскаржити рішення, проте у Вашому випадку можливість отримати відповідь на Вашу користь - мінімальна, бо закон чітко прописує категорії громадянок та громадян, яким надається тимчасовий захист.

Ви можете звернутися за допомогою до міграційних юристок/міграційних юристів.

Також Ви можете самостійно надіслати оскарження рішення щодо відмови до Тегелю.

Своїм оскарженням/запереченням ("Widerspruch") Ви можете досягнути того, що працівниці/працівники відповідної інстанції у Тегелі повторно переглянуть своє рішення. Можливо, тоді буде прийняте інше рішення.

Ви маєте подати заперечення до Тегелю особисто та попросити у працівниць/працівників підтвердити, що Ви подали заперечення. За допомогою цього Ви пізніше зможете довести, що Тегель отримав Ваше заперечення. Також Ви зможете це використати, щоб довести, коли саме він його отримав. Якщо ж Ви будете надсилати своє заперечення поштою, то краще надсилати такі документи рекомендованим листом з повідомленням про вручення ("Brief per Einschreiben mit Rückschein"). У цьому разі Ви автоматично отримаєте квитанцію про те, коли працівниці/працівники Тегелю отримали Вашого листа. Будь ласка, добре зберігайте цю квитанцію.

Відповідальні інстанції у Тегелі мають три місяці, щоб дати Вам відповідь на Ваше заперечення. Якщо Ви не отримаєте відповіді через три місяці, Ви можете подати позов до соціального суду. Такий позов має назву "Позов про бездіяльність" („Untätigkeitsklage“). Для цього Вам не потрібні адвокатка або адвокат, але краще проконсультуйтеся зазделегідь. Інформацію про те, де можна отримати безкоштовну підтримку, Ви знайдете в розділі "Де я можу знайти допомогу та підтримку?". Соціальний суд, який буде відповідальним за прийняття рішення у Вашій справі, Ви знайдете на сторінці Justizportal des Bundes und der Länder. Важливим є поле  "Suche des zuständigen Gerichts / Staatsanwaltschaft" ("Пошук відповідального суду/прокуратури"). В ньому виберіть "Цивільні справи" („Sozialsachen“). Потім введіть свій поштовий індекс і назву Вашого місця проживання. Після цього Ви отримаєте назву та адресу відповідального за Вас соціального суду.

Якщо відповідальні інстанції у Тегелі зв’яжуться з Вами до закінчення трьох місяців і відхилять Ваше заперечення, то Ви можете подати позов до суду. Це Ви можете зробити у відповідальному за Вас соціальному суді. Для цього Вам не потрібні адвокатка або адвокат, але краще проконсультуйтеся зазделегідь.

Будь ласка, зверніть увагу: Свій позов Ви повинні подати протягом одного місяця після отримання відповіді від Тегелю. Якщо Ви цього не зробите, то Ви автоматично погодитеся з рішенням.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

Ye,

Чи є сенс приїхати туди знов і потрапити до більш компетентного співробітника?

Немає, бо Вам вкажуть на ті ж самі положення, які стоять у законодавстві.

Проте хочу повторити: Ніхто не може заборонити Вам їздити та відстоювати своє право у судах або з юристками/юристами. Вам слід самому вирішити, наскільки це має сенс саме у Вашій ситуації та наданих мною документах та посиланнях.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

Ye,

Також ми плануємо одружитись і чи може це вплинути на отримання параграфу для мене з принципу «воззʼєднання сімʼї» ? 

Так, але не на отримання посвідки на перебування для возз'єднання родини на основі §24, бо родина мала вже існувати на момент початку війни 24.02.2022 та мала бути "розбитою" внаслідок початку воєнних дій: § 29 AufenthG - Einzelnorm.

До родини відносяться родинні зв'язки першої лінії:

• чоловік та дружина;
  • партнерки та партнери в зареєстрованих одностатевих стосунках;
  • неповнолітні діти можуть возз'єднатися з їх батьки;
  • батьки можуть возз'єднатися з їх неповнолітніми дітьми.

КОЛИ Ви одружитеся з Вашою дівчиною, Ви зможете подати заяву на класичне возз'єднння родини з нею згідно § 30 AufenthG - Einzelnorm.

Більше інформації щодо цього виду возз'єднання родини: Возз'єднання родини (Familienzusammenführung) | Handbook Germany : Together.

ВАЖЛИВО: Для того, щоб податися на цю посвідку на перебування, Ваша дівчина (тобто, дружина у майбутньому) має забезпечувати не тільки себе сама самостійно, але і Вас, тобто, вона не має отримувати соціальну допомогу від Центру зайнятості або Відділу соціального забезпечення.

Бажаю Вам вдалого початку тижня!

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)