Отримання параграфу 24
Доброго дня.
Планую свій переїзд до Берліну. Хочу оформити параграф 24, вже знайшов житло для оренди, соц. виплати не потребую.
Бачив інформацію, на декількох різних джерелах, що якщо в мене є договір оренди на 6+ місяців, то мені не потрібно звертатись до LAF (Тегель аеропорт), замітсь цього можна заповнити онлайн-форму в LEA, для отримання дозволу на проживання.
Підкажіть, чи правда це? Якщо ж ні, при зверненні до LAF, чи орендоване житло гарантує мені розподіл до Берліну?
Доброго дня @Escarpe
LAF та LEA виконують різні функції. LAF займається розподілом по федеративним землям та первинною оцінкою того, чи має людина право на §24. LEA робить більш детальну перевірку і дає або не дає вид на проживання. На час, потрібний для цього рішення, видається Fiktionsbescheinigung.
Ось що стоїть на сайті berlin.de щодо подачі заявки напряму в LEA:
"Wer kann in Berlin den Antrag online beim LEA stellen?
Geflüchtete aus der Ukraine können in Berlin den Antrag nur dann online stellen, wenn sie bereits durch das Landesamt für Flüchtlingsangelegenheiten (LAF) oder eine andere Behörde nach Berlin verteilt wurden (Verteilentscheidung)."
Тобто напряму можна подавати заявку, якщо вже є розподілення в землю Берлін.
Детальніше можете прочитати тут https://www.berlin.de/ukraine/ankommen/aufenthaltserlaubnis-online-antrag/
З приводу вашого другого запитання - наявність договору оренда на 6+ місяців, також наявність трудового договору, родичів у Берліні по прямій лінії збільшує шанси на розподіл в землю Берлін. Кінцеве рішення приймає LAF. Також важливо, чи приймає земля Берлін на момент подачі заявки. Це теж бачить тільки LAF. Ми не можемо дати відповідь за LAF або надати будь-яких гарантій.
Ketrin