Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
Lilu85

Параграф 24

Доброго дня,

Я маю запитання щодо подання документів за параграфом 24.
Моя знайома планує вперше приїхати до Німеччини та подати документи для отримання тимчасового захисту.

1. Чи потрібно для первинної реєстрації приїздити саме до Берліна (а саме до центру в Тегелі), чи вона може звернутися до центру прийому або реєстрації поблизу мого місця проживання (щоб я могла допомогти з перекладом тощо)?
  2. Чи могли б ви підказати, де можна знайти актуальну інформацію про те, які федеральні землі Німеччини наразі ще приймають українців?
  3. Якщо земля, у якій я проживаю, все ще приймає українців, який є шанс або порядок дій, щоб моя знайома отримала розподіл саме до цієї землі?
  4. Я також читала, що після 4 грудня мають відбутися певні зміни у законодавстві, яке стосується новоприбулих українців. Чи могли б ви, будь ласка, пояснити, які саме зміни передбачаються?

Дякую за відповідью

4 коментарі

Відповіді (4)

Profile Picture
Міла_Волонтерка_Модераторка
Оновлено:

Доброго ранку, @Lilu85 !

1. Чи потрібно для первинної реєстрації приїздити саме до Берліна (а саме до центру в Тегелі), чи вона може звернутися до центру прийому або реєстрації поблизу мого місця проживання (щоб я могла допомогти з перекладом тощо)?
  2. Якщо земля, у якій я проживаю, все ще приймає українців, який є шанс або порядок дій, щоб моя знайома отримала розподіл саме до цієї землі?

Залежить від того, чи приймає ще Ваша федеральна земля/Ваш мініціпалітет/Ваше місто біженок та біженців з України. 

Якщо так, то Ваша знайома може прямувати до цієї федеральної землі, до Центру прийому або реєстрації поблизу Вашого місця проживання. Вона має казати, що у неї вже є знайомі у цій федеральній землі, проте це не буде гарантувати їй розподіл саме до того міста, де знаходитеся Ви, але шанс є.

Якщо ж ні (земля більше не може приймати людей), то Вашій знайомій потрібно їхати в Первинні центри прийому біженок та біженців з України (це може бути Берлін-Тегель або ж будь-який інший Первинний центр прийому, який ще відчинено), де також треба інформувати відповідальні органи там, що у неї є знайомі в Німеччині, щоб її по можливості розподілили до Вас. Один до одного розподіляють родини: дружину та чоловіка, неповнолітніх дітей з батьками, партнерів та партнерок в одностатевих шлюбах. Тож, у Вашому випадку будьть готові до того, що Вашу знайому можуть не розподілити до Вас.

Відповісти
Profile Picture

@Lilu85 ,

1. Чи могли б ви підказати, де можна знайти актуальну інформацію про те, які федеральні землі Німеччини наразі ще приймають українців?

Такої інформації немає в офіційних, відкритих джерелах. Чому? 

Розподіл у Німеччині відбувається за принципом "Königsteiner Schlüssel", який ґрунтується на чисельності населення і податкових надходженнях кожної землі. Це робиться для рівномірного розподілу навантаження між федеральними землями. Біженки та біженці з України розподіляються по тим федеральним землям, муніціпалітетам, містам і т.і., де ще наразі є місця для їх утримання.

Так як кожного дня люди приїздять, переїжджають, виїжджають з Німеччини, то інформація про федеральні землі змінюється похвилинно, а сталого списку немає. Так, Ви можете знайти такі списки у соціальних медіа, як "Facebook", "Telegram" і т.і., але надати коментарів щодо їх достовірності я не можу через зрозумілі причини.

Якщо Ви вже проживаєте в Німеччині, Ви можете самостійно пошукати онлайн "Первинні центри прийому біженок та біженців з України", "Erstaufnahmeeinrichtungen für geflüchtete Menschen aus der Ukraine", чи приймає ще Ваша федеральна земля, місто або ж одразу запитати на місті. Це надасть Вам гарантію того, що людина дійсно приїде до місця, де її зможуть прийняти.

Відповісти
Profile Picture

@Lilu85 ,

1. Я також читала, що після 4 грудня мають відбутися певні зміни у законодавстві, яке стосується новоприбулих українців. Чи могли б ви, будь ласка, пояснити, які саме зміни передбачаються?

Мені ця дата, на жаль, нічого не каже. Наразі заплановано чимало змін щодо (новоприбулих) українок та українців, тож, щоб відповісти на Ваше запитання, мені потрібні посилання на джерела, де Ви читали цю інформацію та з чим дійсно вона пов'язана.

Міла

Відповісти
Lilu85

Вітаю!

Дякую за відповідь.

Гарного дня

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)