Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
kapibarra567

Параграф 24 (повторний захист) з причини навчання

Добрий день, підкажіть будь-ласка, бо я бачу протилежні думки щодо цього. 

Якщо я вступила в університет в Німеччині, але знаходжуся на тимчасовому захисті в Польщі, чи дадуть мені 24 параграф та чи треба для цього офіційно відмовлятися від PESEL UKR поки я в Польщі? Я не отримую жодних виплат в Польщі і не потребую в Німеччині. Я чула що через PESEL UKR буду мати проблеми зі звичайними візами, моїй подружці не дали, а мені дуже треба до жовтня в Німеччину(Кельн). Якщо я не приїду вчасно то втрачу стипендію, але на візу навіть записатися не встигаю в консульстві Німеччини в Варшаві.

Буду дуже вдячна за будь яку пораду, дякую за Ваш час!

2 коментарі

Відповіді (2)

Profile Picture
Міла_Модераторка

Доброго дня, @kapibarra567 !

З причини навчання Вам тимчасовий захист не нададуть. Його надають як захист від війни для збереження життя.

Звідси і політика надання цієї посвідки на перебування: Тимчасовий захист надається, як правило, один раз. Наразі країни мають право відхиляти запити на отримання повторних тимчасових захистів, тож, на жаль, гарантії того, що Ви отримаєте його в другий раз, немає. Єдиною гарантією того, що Вам нададуть тимчасовий захист у  Німеччині може бути процес, який я опишу нижче, але ж Ви розумієте, що зараз - кінець серпня, а Вам треба до жовтня в Німеччину, а так швидко ці процеси не відбуваються: особливо, коли йдеться про процеми між 2 країнами.

Якщо Ви вже отримали тимчасовий захист в одній з країн (ЄС), в Польщі, то шанси отримати його в іншій країні (ЄС), в Німеччині, є значно нижчими порівняно з тими людьми, які подаються на цей вид захисту вперше та не мають жодної посвідки на перебування у жодній з країн світу. 

Процес відмови від тимчасового захисту в країнах ЄС виглядає наступним чином: 

Якщо Ви хочете переїхати в одну з країн ЄС (у Вашому випадку - в Німеччину), Вам потрібно подати заяву до місцевого компетентного органу у справах іноземців в країні Вашого перебування (у Польщі) про переведення Вашого місця проживання в державу ЄС - у Німеччину, відповідно до 42-го параграфу. Це - європейський закон, який застосовується безпосередньо у відповідних державах-членах ЄС. Потім ця заява надсилається до Відомства у справах іноземців та міграції "BAMF", після чого Німеччина оцінює свої можливості щодо прийняття біженок і біженців і дає свою позитивну або негативну відповідь.

У разі отримання згоди з боку Німеччини орган реєстрації іноземних громадян в Польщі повідомить Вам детальну інформацію щодо подальших кроків (https://www.gesetze-im-internet.de/aufenthv/__43.html). Від тимчасового захисту в Польщі потрібно відмовитися. 

Фактор отримування або неотримування соціальних виплат в Польщі або ж в Німеччині не має впливу на прийняття рішення щодо надання тимчасового захисту.

Отже, для початку процедури запиту тимчасового захисту в Німеччині я б порадила Вам звернутися до місцевого компетентного органу у справах іноземців в Польщі. Вони можуть допомогти Вам у цьому. Ми надаємо тільки загальну консультацію та вважаємо за потрібне заздалегідь висвітлити всі шанси та ризики щодо отримання тимчасового захисту на данний момент, бо у всіх країнах ситуація та міграційна політика загалом кардинально змінилася з лютого 2022 року.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка
Оновлено:

@kapibarra567 , як би там не було, якщо Ви хочете навчатися в Німеччині, Вам потрібно отримати посвідку на перебування, з якою Ви зможете в'їхати до Німеччини, як тільки Ви відмовитеся від польського тимчасового захисту. Тож, Ви не зможете оминути процеси подачі документів у Консульстві Німеччини у Варшаві.

Можливо, у Вашій ситуації  має сенс подати документи одразу на отримання повноцінної студентської візи, якщо Ви пишете, що Вас вже зараховано в університет в Кьольні. З ціює посвідкою на перебування Ви одразу зможете в'їхати до Німеччини і, відповідно, до Кьольна.

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)