Перебування
Рік назад я повернулась до України із США (перебувала там півтора роки по програмі TPS), зрозуміла що мені дуже важко знаходитись вдома. Зараз я хочу переїхати у Берлін щоб проживати зі своєю дівчиною, вона може прописати мене у своїй квартирі. Зараз я знаходжуся у Берліні, виїхала з України 27 жовтня. Чи можу я податись на 24 параграф і якщо так то як і коли краще це зробити?
3 коментарі
Відповіді (3)
Доброго ранку, anastasiia kosach!
Чи дійсна ще Ваша посвідка на перебування США?
Чи знаходилися Ви на момент початку війни, 24.02.2022, в Україні?
Для початку рекомендую Вам ознайомитися з інформацією, хто має право нa отримання тимчасового захисту згідно §24:
Євросоюз узгодив, що люди з України за певних умов можуть отримати так званий "тимчасовий захист". У Німеччині це - дозвіл на перебування відповідно до Закону §24 про проживання (AufenthG). Цей статус походить з Європейської директиви про "Мінімальні стандарти надання тимчасового захисту у разі масового напливу біженців" (Директива 2001/55/ЄС).
Тимчасовий захист надається наступним групам людей:
Ви маєте право знаходитися на території Німеччини 90 днів зі 180 по безвіз. За цей період Ви маєте подати документи на отримання посвідки на перебування або ж залишити територію ЄС.
Чекаю на уточнення, щоб відповісти на запитання, як Ви можете подати документи на отримання тимчасового захисту згідно §24.
Міла
Чи дійсна ще Ваша посвідка на перебування США? - Вже не дійсна
Чи знаходилися Ви на момент початку війни, 24.02.2022, в Україні? - так
@Anastasiia Kosach , Ви можете одночасно розпочати процес подачі документів на отримання тимчасового захисту згідно §24 та прописуватися у Вашої дівчини, якщо на то є згода орендодавця.
Проте так як Берлін вже давно зачинено на прийом біженок та біженців з України, я б рекомендувала Вам спершу дізнатися, чи можете Ви подавати документи у Берліні або ж Вас все-таки перерозподілять до тієї федеральної землі, де наразі ще є місця для людей, які приїздять з України. Якщо Вас перерозподілять, то прописка не буде мати сенсу.
Для цього Вам потрібно їхати до Центрального розподільчого центру у колишньому летовищі Тегель. Інформацію Ви можете прочитати тут: Прибуття: важлива інформація для біженців з України - Berlin.de. При цьому Вам треба НАПОЛЕГЛИВО казати, що у Вас є дівчина (тобто, у Вас є рідні люди в Берліні) та Ви можете прописатися. Можливо, ця інформація значно поліпшить Ваші шанси бути залишеною у Берліні.
Міла