Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
KvitkaK25

Перебування більше 6-ти місяців поза Німеччиною з тітелем за 16 параграфом

Добрий день,

Маю таку ситуацію, буду вдячна за пораду. Я студентка з Aufenhalttitel за 16-м параграфом в Баварії. 28-го липня я виписалася з міста і виїхала з Німеччини, щоб поїхати на семестр за обміном до Італії. Мені сказали в імміграційному центрі, що я маю повернутись за 6 місяців до Німеччини і зареєструватися в місті до 28-го січня, інакше я можу втратити свій тітель. 
Я не встигаю знайти житло, де мені б надали Wohnungsgeberbestätigung, відповідно, не встигаю зробити Anmeldung до 28-го січня.
Водночас, я встигаю приїхати до 28-го січня, у мене є житло в українському гуртожитку, де мені не можуть зробити прописку. Тобто я легально перебуватиму в Німеччині, у мене буде стажування, після якого зможуть видати сертифікат, що я тут стажувалась місяць (лютий)

З другого березня я переїжджаю ще в інше місто для іншого стажування. Там у мене є житло з 2-го березня і відповідно буде прописка.

Усі стажування повʼязані з моїм навчанням.

Скажіть, будь ласка, чи можна все-таки не втратити свій студентський тітель і лише потім 2-го березня при записі в місті пояснити в Ausländerbehörde свою ситуацію: що я перебувала в Німеччині, але не могла за той час знайти нічого з Anmeldung, при тому я проживала весь час в Німеччині і стажувалась? Чи є якась дискреція в діях працівників бегьорде і вони не «анулюють» цей тітель? Сам тітель дійсний до 30-го вересня 2026-го року.

Порадьте, будь ласка: можливо, варто зняти airbnb і показати їм дати свого проживання в Німеччині разом з квитками? Чи вистачить їм просто квитків з автобусу і сертифікату зі стажування?

Я залишаюсь іматрикульована в університеті і обидва стажування (в лютому та з 2-го березня повʼязані з моїм навчанням).

Також якщо ж я все ж втрачу студентський тітель, яка процедура подачі заново? Чи треба буде виїжджати з Німеччини на цей період, чи можна буде залишитись 90 днів за туристичною візою? Можливо, у когось був досвід з цим?

Також якщо можете порекомендувати юриста, який міг би проконсультувати. 

Питання дуже термінове, буду вдячна за будь-яку інформацію!

4 коментарі

Відповіді (4)

Profile Picture
Міла_Волонтерка_Модераторка

Доброго дня, @KvitkaK25 !

Хочу одразу зазначити: Вам вкрай потрібно повернутися до Німеччини до 28 січня. Неважливо, чи є у Вас житло, прописка і т.і., а посвідка на перебування діє до 30 вересня 2026 року.

Будь-яка посвідка на перебування втрачає свою дійсність автоматично після 6 місяців відсутності людини на території Німеччини.

Відповісти
Profile Picture
Оновлено:

@KvitkaK25 , скажіть, будь ласка, семестр за обміном в Італії - це частина навчання в рамках програми університету, де Ви навчаєтеся? Якщо так, то це - сприятливий аргумент для пояснення Вашої ситуації Відомству у справах іноземців. Якщо це - так, то навіщо Ви виписалися з Німеччини, якщо цей обмін - частина університетської програми?

Однак якщо Відомство у справах іноземців сказало Вам, що Ви маєте повернутися до Німеччини до 28 січня, то цей факт не має більше значення.

Важливо: По приїзду Ви маєте одразу звернутися до відповідального за Вас Відомства у справах іноземців та дати їм сигнал, що Ви - тут, що все - нормально. Це Ви маєте робити у "старому" Відомстві у справах іноземців, бо воно видало Вам посвідку на перебування.

Я так розумію, що коли Ви підете до "нового" Відомства у справах іноземців, у Вас вже буде прописка, тож, не знаю, чому у Вас там мають виникнути проблеми.

Проблематичним є відсутність прописки, коли Ви повернетеся до 28 січня, бо прописка - підтвердження того, що центром Вашого життя і надалі залишається Німеччина, а не Італія, не Україна, і тому Ви і досі зацікавлені у виданій Вам посвідці на перебування з метою навчання.

"Airbnb" чи інший тимчасовий контракт сам по собі не підтверджує реального проживання (і часто не видає "Wohnungsgeberbestätigung", яке потрібно для прописки).

Проте Ви можете зібрати всі Ваші документи, підтвердження та пояснити Відомству у справах іноземців Ваші обставини та те, що менше аніж через місяць Ви вже будете проходити стажування в іншому місті, а на такий короткий строк дійсно мало хто надає прописку.

Відповісти
Profile Picture

@KvitkaK25 ,

Також якщо ж я все ж втрачу студентський тітель, яка процедура подачі заново? Чи треба буде виїжджати з Німеччини на цей період, чи можна буде залишитись 90 днів за туристичною візою? Можливо, у когось був досвід з цим?

Ви не можете втратити та відновити дозвіл на перебування з метою навчання.

Якщо людину ексматрикулюють, то поновитися є майже неможливим. Цей процес докорінно відрізняється від того, який нам знайомий, можливо, з України. Як тільки у Вас не буде посвідки на перебування, Вам треба буде залишити територію Німеччини, бо мета Ваша перебування добігне свого кінця. 

Безвіз тут не працює: особливо, коли людина вже отримала тривалу посвідку на перебування з певною довгостроковою метою.

Подаватися на навчання Вам потрібно буде з України у Посольстві/Консульстві Німеччини та розпочинати весь процес заново.

Окрім того, подібні дії сприймаються вкрай негативно Відомствами у справах іноземців. Тож, я не рекомендую Вам ризикувати.

Відповісти
Profile Picture

@KvitkaK25 ,

Також якщо можете порекомендувати юриста, який міг би проконсультувати. 

Проєкт - некомерційний, тож, конкретних юристів (-ок) я надати не можу.

Проте Ви можете подивитися наступні посилання:

Також, якщо Ви назвете мені місто та поштовий індекс, де Ви поживаєте/навчаєтеся, я можу подивитися для Вас безкоштовні міграційні організації.

На жаль, часу лишається вкрай замало, тож, не можу гарантувати Вам швидкість надання допомоги.

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • project by hbg
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)