Перебування у Німеччині після завершенния тимчасового ВНП 03.2025 по 24 параграфу
Добрий день.
Радий, що знайшов Ваш форум, де можна поставити питання щодо життя у Німеччині.
Прошу, будь ласка, допомогти розібратися з питанням варіантів та умов отримання ВНП після 03.2025.
Я разом із дружиною та дитиною живемо у Менхенгладбасі, Північна Рейн Вестфалія. Тимчасове ВНП за 24 параграфом.
Дружина отримала сертифікат В1, вона зараз не має підтвердженого у ZAB диплома (магістр, вища економічна в Україні), зараз активно шукає робіт, розглядає варіант аусбільдунгу.
Питання: Підкажіть, будь ласка, після 03.2025, чи можливо їй отримати ВНП по 16а параграфу у випадку, якщо аусбільдунг ще не почався, але контракт на аусбільдунг вже схвалений Джобцентром і підписаний? Які додаткові умови є для отримання ВНП за параграфом 16а? Також прошу, будь ласка, уточнити можливість та умови отримання ВНЖ по 18b, якщо немає підтвердженого ZAB диплома про вищу освіту.
Син навчається у німецькій міській гімназії. На 03.2025 він за планом буде у 9 класі.
Питання: Підкажіть, будь ласка, після 03.2025, чи потрібно йому отримувати ВНП за параграфом 16f(2)?
Якщо так, то які додаткові умови є для отримання ВНЖ за параграфом 16f(2)?
Я на даний момент чекаю призначення мені курсів німецької мови, чекаю на підтвердження від ZAB свого українського диплома спеціаліста з електротехніки, а потім планую подати на підтвердження звання інженера, зараз не працюю. На момент 03.2025 мабуть я закінчу курси німецької мови, мабуть на руках у мене буде підтвердження диплома, мабуть чекатимуть підтвердження звання інженера, найімовірніше вже працюватиму як кваліфікований/некваліфікований працівник або чекатиму на початок аусбільдунгу/ вайтербільдунгу.
Питання: Підкажіть, будь ласка, які умови мені потрібно виконати, щоб після 03.2025 отримати ВНЖ відповідно – по 18b параграфу, – по 16а параграфу?
Також прошу, будь ласка, уточнити, чи може Джобцентр заборонити людям із вищою освітою (як визнаним, так і не визнаним у Німеччині) здобути аусбільдунг?
Заздалегідь велике спасибі!
Відповіді (16)