Перейти до вмісту
Сідих Олена
Оновлено:
Дозвіл на перебування

Перебування в Німеччині

Добрий день. Підкажіть, будь ласка, чи можу я оформитися за 24 параграфом та претендувати на соціальні виплати на землі Гессен, якщо я маю можливість прописатися у знайомих, минаючи табір? Заздалегідь дякую за відповідь @Міла_Модераторка

16 коментарі

Відповіді (16)

Profile Picture
Міла_Модераторка

Доброго дня, сідих олена!

Для цього Вам потрібно дізнатися, чи приймає ще земля Гессен людей з України.  

Прописка не відіграє жодної ролі, якщо федеральна земля не приймає людей. Вона не є квитком для оформлення тимчасового захисту згідно 24 параграфу. Перед приїздом завжди потрібно інформувати себе, чи є ще відкритою федеральна земля, чи приймають ще Первинні центри прийому біженок та біженців з України у певній федеральній землі або певному місті. Тільки після позитивної відповіді можна приїздити до конкретної федеральної землі, подавати документи на оформлення тимчасового захисту згідно 24 параграфу та прописуватися.

Якщо у Вас немає можливості взнати, чи приймає ще федеральна земля Гессен, можливо, Вам можуть допомогти з цим знайомі, які безпосредньо знаходяться там.

Міла

Сідих Олена

Дізналися, що приймає. Але чи є гарантією 24 параграф, що земля надає соціальні виплати?

Profile Picture
Міла_Модераторка

@Сідих Олена  , не можу Вам сказати щодо гарантії.

При поданні документів на отримання соціальної допомоги Ви будете вказувати всю інформацію щодо себе, Ваших "потенційних" заробітків в Україні, якщо такі є,  або заробітків членів Вашої родини, з якими Ви проживали в Україні (наприклад, заробіток чоловіка, якщо він є). Після цього цю інформацію оброблять та повідомлять Вас щодо можливості надання соціальних виплат та їх розмір.

Міла

Сідих Олена

@Міла_Модераторка  але взагалі всі землі надають виплати, якщо ти підходиш по цих критеріях і якщо ти на 24 параграфі?

Profile Picture
Міла_Модераторка

@Сідих Олена  , так, тому землі і називаютьмся відкритими, бо вони ще мають змогу надавати саме грошову допомогу людям.

Сідих Олена

@Міла_Модераторка  щиро дякую вам за відповіді! 

Сідих Олена

@Міла_Модераторка  а підкажіть, будь ласка, чи сплачує держава частину суми за квартиру, яку орендує знайома, яка може мене прописати в себе в Німеччині, поки я буду шукати квартиру собі? Знайома також під захистом, але вона працює і їй вже Німеччина не сплачує за квартиру, вона сплачує сама

Сідих Олена

@Міла_Модераторка  та як довго оформлювати 24 параграф?

Profile Picture
Міла_Модераторка

@Сідих Олена  , якщо Ви будете працювати, але зароблятимете занадто мало грошей на проживання або ж Ви не будете мати роботи, то Ви маєте право на отримання допомоги від держави (Bürgergeld). В цьому випадку будуть враховуватися не тільки Ваші власні доходи або фінансові активи, але й доходи та активи тих людей, з Якими Ви проживатимете разом. Центр зайнятості називає це спільнотою з єдиними потребами ("Bedarfsgemeinschaft"). Тобто, якщо Ви проживатимете разом з Вашою знайомою, то Центр зайнятості буде розглядати Вас як "Bedarfsgemeinschaft" (навіть, якщо Вас з людиною нічого не зв'язує, окрім знайомства) та відраховувати з Вашої соціальної допомоги певну суму, бо він буде враховувати також достатки знайомої.

У Центру зайнятості є анкета, за допомогою якої можна спростувати той факт, що люди ведуть спільне домогосподарство, хоча проживають на одній території: Anlage zur Verantwortungs- und Einstehensgemeinschaft (VE) (arbeitsagentur.de). ВАЖЛИВО: Анкета може відрізнятися від однієї федеральної землі до іншої, від міста до міста, це - тільки її зразок.

У пункті 4: "Gründe gegen eine Verantwortungs- und Einstehensgemeinschaft

Gründe, weshalb ich - nach meiner Einschätzung - mit der oben genannten Person keine Verantwortungs- und Einstehensgemeinschaft bilde" треба вказати причини, через які Ви не є сім'єю із знайомою та не ведете спільне домогосподарство.

Обов'язково надайте заповнену анкету в Центр зайнятості, якщо Вас із знайомою нічого, окрім проживання на одній території, не пов'язує.

Міла

Profile Picture
Міла_Модераторка

@Сідих Олена  , в мене немає цієї інформації, бо Відомства у справах іноземців вже роками перевантажені та оформлюють справи у своєму власному темпі. Є випадки, коли параграф оформляється місяць, є - рік або півтора. 

Сьогодні, наприклад, на форум написала людина, яка подалася на отримання тимчасового захисту рік тому, а його і досі немає: Я вже рік не можу отримати параграф 24. На місцевому рівні придумують надавати всіляки докази+страшна бюрократія. Мені потрібно виїхати в Україну на пару тижнів. Чи маю я на це право? В мене є і регістрація місця проживання, і податковий номер, і пенсійний. Що робити, коли так довго справа на розгляді? | Together in Germany (together-in-germany.de).

Міла

Сідих Олена

@Міла_Модераторка  якщо надати цю анкету центру зайнятості, то тоді не будуть враховувати дохід знайомої чи все одно будуть?

Сідих Олена

@Міла_Модераторка  А виплати надаються тільки після оформлення за параграфом, вірно?

Profile Picture
Міла_Модераторка

@Сідих Олена  , доброго ранку!

Якщо Ви обгрунтуєте в анкеті, що Ви з Вашою знайомою не є сім'єю та не ведете спільне домогосподарство, то Центр зайнятості не буде враховувати достаток Вашої знайомої.

Profile Picture
Міла_Модераторка

@Сідих Олена  , подача документів на оформлення тимчасового захисту згідно 24 параграфу, реєстрація, розгляд документів, надання соціальних виплат, оформлення у Центрі зайнятості та все інше - це паралельні процеси.

Сідих Олена

@Міла_Модераторка  дякую вам! Ви свята людина, відповідати на стільки питань?❤️

Profile Picture
Міла_Модераторка

@Сідих Олена  , ахахахахха! Дякую за Ваші слова: тож ми тут для того і працюємо, щоб люди питання задавали та були хоч трохи ознайомлені з тим, що їх чекає у новій країні.

Ви питайте, якщо ще щось з'явиться!

Міла

Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)