Перехід з 24 параграфа на 18b
Всім привіт! В мене такая ситуація: мені погодили перехід з 24 на 18b але 18b дають тільки на рік. Я вже 1.5 року працюю на повний день, посада менеджер проєкту з функціями в тому числі по ІТ рішенням. Контракт безстроковий. До цього в цій же компанії працював пів року на міні джобі, поки ходив на курси німецької. Чи знає хтось чому тільки на рік дають? Може у когось була така сама ситуація? Чи можна це якось оскаржити? Чи отримувати на рік і потім просто продовжити через рік? Заздалегідь дякую)
Привіт, aleksanderbatalov!
Безстроковий контракт не надає Вам права отримати безстроковий дозвіл на перебування: такого не буває. Єдиним безстроковим дозволом на перебування є ПМЖ (Niederlassungserlaubnis або Daueraufenthaltstitel-EU), які також треба фізично оновляти через 10 років.
Чому посвідка на перебування здля кваліфікованих працівниць/кваліфікованих працівників видається на певний проміжок часу?
Бо таким чином відомства уникають махінацій та спекуляцій з посвідками на перебування людьми. Якщо це стосується посвідок на перебування для робочої діяльності: Людина може не пройти випробувальний період, людині може не сподобатися робота та вона може через деякий час звільнитися, людину можуть звільнити. Було б досить зручно у такій ситуації мати дозвіл на перебування без строку та проживати з ним на території ЄС стільки, скільки він діє: тобто, безкінечно.
Видаючи посвідку на перебування з певною метою ( а посвідка на перебування згідно параграфу 18b ще й причеплена до певного працедавця), відомства через рік перевірять Вас, чи знаходитеся Ви й досі на території Німеччини з тією метою та на тій роботі, задля якої ця сама посвідка на перебування і була надана. Якщо так, то Вам її продлять далі: можливо, вже не на рік, а на довший період часу.
Так саме і з посвідкою для навчання в університеті, як приклад: Ніхто не видає її на 3 роки, бо класичний бакалавр триває 3 роки. Спочатку відомство видає посвідку для навчання в університеті на 1 рік. Через рік людина має прийти з усіма документами, показати, що вона й надалі успішно навчається, і тоді посвідка подовжується ще на рік або на довший проміжок часу.
Міла
Міла