Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
Pasha24526

Переїзд з Німеччини до Польщі

Доброго дня!
Я громадянин України, наразі перебуваю в Німеччині вже понад пів року та маю статус тимчасового захисту згідно з §24 AufenthG. Планую переїхати до Польщі найближчими місяцями.

Маю такі запитання:

1. Чи можу я отримати PESEL UKR у Польщі після того, як уже отримував тимчасовий захист у Німеччині?
  2. Чи потрібно офіційно відмовитися від статусу в Німеччині, щоб мати право на подачу документів у Польщі? Якщо так — чи потрібно підтвердження цього під час подачі?
  3. Якщо мені буде відмовлено у видачі PESEL, чи зможу я повернутися до Німеччини та поновити свій статус захисту там?
  4. Чи існують додаткові умови або обмеження, про які слід знати перед переїздом?
  5. Чи потрібно мати постійну адресу проживання в Польщі вже на момент подачі на PESEL?

Буду вдячний за відповідь.

3 коментарі

Відповіді (3)

Profile Picture
SvetaKreuzer

Доброго дня!

Дякуємо за ваше запитання. Ви описали ситуацію, яка зачіпає законодавство одразу двох країн - Німеччини та Польщі. З боку нашого проєкту ми можемо надати первинну консультацію лише з питань, що стосуються перебування в Німеччині, зокрема з тимчасовим захистом згідно з §24 Закону про перебування (AufenthG). Ми не можемо надати точну або достовірну інформацію щодо польського законодавства, процедур оформлення PESEL UKR, або умов тимчасового захисту в Польщі. Для цього вам потрібно звертатися до польських офіційних структур або громадських організацій, які надають підтримку українцям у Польщі.

Водночас ми можемо коротко пояснити загальний порядок дій у Німеччині. Якщо ви плануєте виїзд з Німеччини до іншої країни ЄС і вже отримали статус тимчасового захисту за §24, то перед оформленням аналогічного статусу в іншій країні ЄС (наприклад, у Польщі), вам слід офіційно відмовитися від німецького статусу. Це зазвичай робиться шляхом подачі заяви до відомства у справах іноземців (Ausländerbehörde) або через зняття з реєстрації місця проживання (Abmeldung).

Однак чи вимагатиме польська сторона офіційне підтвердження припинення захисту в Німеччині - ми точно сказати не можемо. Це залежить виключно від законодавства Польщі, і за уточненнями вам слід звернутися безпосередньо до польських органів влади або правозахисних організацій, які працюють із українцями.

Так само ми не можемо гарантувати, що після переїзду до Польщі, у разі відмови у видачі PESEL або тимчасового захисту, ви зможете автоматично повернутись до Німеччини і відновити статус. Це питання потребує індивідуального розгляду і вимагає попереднього узгодження з німецьким відомством у справах іноземців.

Рекомендуємо не робити жодних кроків, пов’язаних з відмовою від статусу, без попередньої консультації з обома сторонами: як німецькою (ваше місцеве Ausländerbehörde), так і польською (польський міграційний центр або управління муніципалітету за місцем передбачуваного проживання в Польщі).

Спочатку ви можете звернутися до міграційної консультації за місцем у Німеччині https://bamf-navi.bamf.de/de/Themen/Beratungsstellen/

Якщо у вас будуть додаткові запитання щодо німецького боку, то будемо раді вам допомогти. Але з усіх питань, пов’язаних із перебуванням у Польщі, радимо звертатися до польських фахівців.

З повагою,

Свєта

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

Доброго ранку, @Pasha24526 !

Маю доповнення до відповіді моєї колежанки Свєти.

1. Чи потрібно офіційно відмовитися від статусу в Німеччині, щоб мати право на подачу документів у Польщі? Якщо так — чи потрібно підтвердження цього під час подачі?

Між країнами ЄС раніше працював процес, який я Вам опишу нижче, проте наразі вже люди та організації інформують нас, що гарантії надання тимчасового захисту більше немає. Люди, які вже мали тимчасовий захист в одній або декількох країнах, можуть його більше не отримати в іншій країні.

Якщо Ви вже отримували тимчасовий захист в одній з країн (ЄС), то шанси отримати його в іншій країні (ЄС) є значно нижчими порівняно з тими людьми, які подаються на цей вид захисту вперше та не мають жодної посвідки на перебування у жодній з країн світу. У разі відхилення Вашого запиту є можливість звернутися до адвокатів або адвокаток, які будуть відстоювати Ваші права у вирішенні питання з Відділом у справах іноземців. 

Процес відмови від тимчасового захисту в країнах ЄС виглядає наступним чином: 

Якщо Ви хочете переїхати в одну з країн ЄС (у Вашому випадку - в Польщу), Вам потрібно подати заяву до місцевого компетентного органу у справах іноземців в країні Вашого перебування (Німеччина) про переведення Вашого місця проживання в державу ЄС - у Польщу, відповідно до 42-го параграфу. Це - європейський закон, який застосовується безпосередньо у відповідних державах-членах ЄС. Потім ця заява надсилається до польського відомства, яке займається питаннями міграції та біженства, після чого Польща оцінює свої можливості щодо прийняття біженок і біженців і дає свою позитивну або негативну відповідь.

У разі отримання згоди з боку Польщі орган реєстрації іноземних громадян в Німеччині повідомить Вам детальну інформацію щодо подальших кроків (https://www.gesetze-im-internet.de/aufenthv/__43.html). Від тимчасового захисту в Німеччині, а також від усіх соціальних виплат, якщо такі є, доведеться відмовитися.

Отже, для початку процедури запиту тимчасового захисту в Польщі я б порадила Вам звернутися до місцевого компетентного органу у справах іноземців в Німеччині. Вони можуть допомогти Вам у цьому. Ми надаємо тільки загальну консультацію та вважаємо за потрібне заздалегідь висвітлити всі шанси та ризики щодо отримання тимчасового захисту на данний момент у Польщі, бо у всіх країнах ситуація кардинально змінилася з лютого 2022 року. Для більш детальної місцевої інформації Вам необхідна консультація на місці безпосередньо у Німеччині.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Pasha24526 ,

1. Якщо мені буде відмовлено у видачі PESEL, чи зможу я повернутися до Німеччини та поновити свій статус захисту там?

Ми не можемо Вам сказати, бо це буде вже Ваш "третій тимчасовий захист" (під цим я маю на увазі загальну кількість як заяв, так і отриманих статусів), що не сприймається німецькими відомствами позитивно.

Якщо Вам буде відмовлено у "PESEL", та Ви повернетеся у Німеччину, то процедуру отримання тимчасового захисту згідно §24 Вам потрібно буде розпочинати з самого початку. Просто "активізувати"цей статус Ви не зможете, бо Ви від нього самі відмовилися.

Бажаю Вам прийняти вірне рішення!

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)