Переїзд з Німеччини до Польщі
Доброго дня!
Я громадянин України, наразі перебуваю в Німеччині вже понад пів року та маю статус тимчасового захисту згідно з §24 AufenthG. Планую переїхати до Польщі найближчими місяцями.
Маю такі запитання:
- Чи можу я отримати PESEL UKR у Польщі після того, як уже отримував тимчасовий захист у Німеччині?
- Чи потрібно офіційно відмовитися від статусу в Німеччині, щоб мати право на подачу документів у Польщі? Якщо так — чи потрібно підтвердження цього під час подачі?
- Якщо мені буде відмовлено у видачі PESEL, чи зможу я повернутися до Німеччини та поновити свій статус захисту там?
- Чи існують додаткові умови або обмеження, про які слід знати перед переїздом?
- Чи потрібно мати постійну адресу проживання в Польщі вже на момент подачі на PESEL?
Буду вдячний за відповідь.
Доброго дня!
Дякуємо за ваше запитання. Ви описали ситуацію, яка зачіпає законодавство одразу двох країн - Німеччини та Польщі. З боку нашого проєкту ми можемо надати первинну консультацію лише з питань, що стосуються перебування в Німеччині, зокрема з тимчасовим захистом згідно з §24 Закону про перебування (AufenthG). Ми не можемо надати точну або достовірну інформацію щодо польського законодавства, процедур оформлення PESEL UKR, або умов тимчасового захисту в Польщі. Для цього вам потрібно звертатися до польських офіційних структур або громадських організацій, які надають підтримку українцям у Польщі.
Водночас ми можемо коротко пояснити загальний порядок дій у Німеччині. Якщо ви плануєте виїзд з Німеччини до іншої країни ЄС і вже отримали статус тимчасового захисту за §24, то перед оформленням аналогічного статусу в іншій країні ЄС (наприклад, у Польщі), вам слід офіційно відмовитися від німецького статусу. Це зазвичай робиться шляхом подачі заяви до відомства у справах іноземців (Ausländerbehörde) або через зняття з реєстрації місця проживання (Abmeldung).
Однак чи вимагатиме польська сторона офіційне підтвердження припинення захисту в Німеччині - ми точно сказати не можемо. Це залежить виключно від законодавства Польщі, і за уточненнями вам слід звернутися безпосередньо до польських органів влади або правозахисних організацій, які працюють із українцями.
Так само ми не можемо гарантувати, що після переїзду до Польщі, у разі відмови у видачі PESEL або тимчасового захисту, ви зможете автоматично повернутись до Німеччини і відновити статус. Це питання потребує індивідуального розгляду і вимагає попереднього узгодження з німецьким відомством у справах іноземців.
Рекомендуємо не робити жодних кроків, пов’язаних з відмовою від статусу, без попередньої консультації з обома сторонами: як німецькою (ваше місцеве Ausländerbehörde), так і польською (польський міграційний центр або управління муніципалітету за місцем передбачуваного проживання в Польщі).
Спочатку ви можете звернутися до міграційної консультації за місцем у Німеччині https://bamf-navi.bamf.de/de/Themen/Beratungsstellen/
Якщо у вас будуть додаткові запитання щодо німецького боку, то будемо раді вам допомогти. Але з усіх питань, пов’язаних із перебуванням у Польщі, радимо звертатися до польських фахівців.
З повагою,
Свєта