Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
Motria

Поновлення 24 пар.для доньки 15 років.

Вітаю!

Маю питання щодо поновлення § 24 для моєї доньки (15 років). Вона жила в Німеччині з березня 2022 року протягом 15 місяців та мала Aufenthaltserlaubnis за § 24 AufenthG. У червні 2023 року вона повернулася до України.

Зараз моя старша донька (27 років) разом зі своїм чоловіком, які проживають у Берліні (вона має § 30 AufenthG, її чоловік – Blaue Karte), планують, щоб молодша донька повернулася до Німеччини та навчалася в школі (10-11 клас). Вона буде жити з ними, а я залишатимусь в Україні.

Питання:
1. Чи може вона знову отримати Aufenthaltserlaubnis за § 24 після повернення до Німеччини?
2. Чи потрібно подавати нову заяву на § 24 в Ausländerbehörde, чи можливе поновлення її попереднього дозволу?
3. Які документи можуть знадобитися для подачі? Чи потрібне підтвердження проживання в Німеччині раніше?
4. Чи можуть бути проблеми через те, що вона виїхала з Німеччини на тривалий час?
5. Як у цьому випадку краще організувати медичне страхування?

Буду вдячна за досвід і поради!

9 коментарі

Відповіді (9)

Profile Picture
Міла_Модераторка
Оновлено:

Вітаю, @Motria !

2. Чи потрібно подавати нову заяву на § 24 в Ausländerbehörde, чи можливе поновлення її попереднього дозволу?

3. Які документи можуть знадобитися для подачі? Чи потрібне підтвердження проживання в Німеччині раніше?

4. Чи можуть бути проблеми через те, що вона виїхала з Німеччини на тривалий час?

Якщо Ваша донька повернулася до України у червні 2023 року, то тимчасовий захист вона поновити не може: вона може тільки наново розпочати процедуру його отримання.

За законом посвідки на перебування (будь-якого характеру) втрачають свою силу після 6 місяців відсутності людини на території Німеччини та не подовжуються: Erlöschen eines Aufenthaltstitels bei einem Auslandsaufenthalt - Berlin.de

Документи - ті ж самі, що Ви подавали і в перший раз. 

Що Ви маєте на увазі під "підтвердження проживання"? Якщо посвідку на перебування згідно §24, то її побачать у закордонному українському паспорті доньки, якщо посвідка на перебування була у вигляді вклейки. А так краще завжди мати при собі попередні документи, які можуть бути корисними на території Німеччини, якщо виникнуть якісь питання.

Якщо Ваша донька виїхала при наявності відповідних документів та покинула територію Німеччини у свій  час згідно усіх встановлених правил для осіб, які отримали тимчасовий захист згідно §24, то проблем при поверненні виникнути не повинно.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Motria , якщо Ваша донька - неповнолітня, над нею мають взяти опікунство Ваша старша донька (або її чоловік: в залежності від Ваших особистих обставин), бо неповнолітні діти не можуть знаходитися самі по собі на території ЄС, навіть якщо у них є родичі.

Щодо процесу опікунства Вашій старшій доньці та її чоловіку потрібно звернутися до найбижчого Відомства у справах молоді "Jugendamt".

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка
Оновлено:

@Motria

1. Чи може вона знову отримати Aufenthaltserlaubnis за § 24 після повернення до Німеччини?

На це питання відповісти неможливо.

Є вирогідність, що Ваша донька більше не отримає тимчасовий захист згідно §24, бо німецька влада недоброзичливо відноситься до багаторазових запитів на тимчасовий захист, коли людина мала його один раз, потім поїхала до країни, де війна, а потім знову хоче отримати захист. Вашій доньці вже було раз надано тимчасовий захист, тож майте на увазі різні варіанти розвитку подій.

Я не знаю, чи буде повертатися Ваша донька до тієї федеральної землі, до якої вона була закріплена у березні 2022 року.

Повернутися в іншу землю Ваша донька зможе: 

• якщо інша федеральна земля ще приймає біженок та біженців з України. Проте у Вашому випадку, якщо там знаходиться її родина, яка візьме над нею опіку, то федеральна земля має її прийняти;
  • якщо вона відкріпилася від федеральної землі, за якою була закріплена.

Якщо ж Ваша донька буде повертатися до старої федеральної землі, то, відповідно, 2 пункт не відноситься до мого твердження.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Motria ,

5. Як у цьому випадку краще організувати медичне страхування?

Ви маєте декілька варіантів. Не можу сказати, який є кращим, бо це вирішити Ви можете тільки самі:

• Українське медичне страхування, яке розповсюджується на закордон. Це Ви маєте запитати у відповідних страхувальних компаніях на території України;
  • Медичне страхування переймає Центр зайнятості. Проте оформлення документів може тривати місяцями, а медичне стрхування треба оформити зразу по приїзду, тож це - ризикований варіант, що може означати, що поки документи Вашої доньки будуть на розгляді, медичне страхування за неї Вам потрібно буде платити з власної кишені;
  • Ваша старша донька з її чоловіком мають запитати у своїй медичній страховій, чи можуть вони включити молодшу доньку як опікуни у так зване "сімейне страхування" (Familienversicherung). До нього включають чоловіка/дружину, неповнолітніх дітей та батьків неповнолітніх дітей, але Ваша старша донька має запитати, чи існує також така можливість у разі опікунства над неповнолітньою меншою сестрою.
  • Ваша старша донька з чоловіком можуть загалом звернутися до тієї страхової компанії, клієнтами якої є самі та запитати щодо медичної страховки для неповнолітньої сестри, яка збирається повернутися до Німеччини. Таам їм мають надати компетентну консультацію щодо усіх можливих варіантів.

Міла

Відповісти
Motria

Добрий день! Дякую за відповідь.

Підкажіть   , будь ласка, після того, як подамо документи на 24 параграф, то донька отримає тимчасовий документ. Чи зможе вона отримати з цим тимчасовим документом Берлін пасс ? Тому що  в школу обов'язково потрібно його принести. 

Дякую.  

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

Доброго дня, @Motria !

Так: у Вашої доньки має бути будь-який офіційний документ, який засвідчує її легальне перебування на території Німеччини. "Fiktionsbescheinigung" відноситься до таких документів.

Бажаю Вам гарних вихідних!

Міла

Відповісти
Motria

Дякую за відповідь. 

І з Fiktionsbescheinigung вона зможе отримати Берлін пасс. Правильно я зрозуміла?

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Motria , так, Ви правильно зрозуміли.

Якщо у Вас є сумніви, Ви можете звернутися також до відповідального за доньку Відомства у справах іноземців з цим питанням.

Міла

Відповісти
Motria

Дякую за відповідь  . Гарних вихідних!!!

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)