Поновлення 24 пар.для доньки 15 років.
Вітаю!
Маю питання щодо поновлення § 24 для моєї доньки (15 років). Вона жила в Німеччині з березня 2022 року протягом 15 місяців та мала Aufenthaltserlaubnis за § 24 AufenthG. У червні 2023 року вона повернулася до України.
Зараз моя старша донька (27 років) разом зі своїм чоловіком, які проживають у Берліні (вона має § 30 AufenthG, її чоловік – Blaue Karte), планують, щоб молодша донька повернулася до Німеччини та навчалася в школі (10-11 клас). Вона буде жити з ними, а я залишатимусь в Україні.
Питання:
1. Чи може вона знову отримати Aufenthaltserlaubnis за § 24 після повернення до Німеччини?
2. Чи потрібно подавати нову заяву на § 24 в Ausländerbehörde, чи можливе поновлення її попереднього дозволу?
3. Які документи можуть знадобитися для подачі? Чи потрібне підтвердження проживання в Німеччині раніше?
4. Чи можуть бути проблеми через те, що вона виїхала з Німеччини на тривалий час?
5. Як у цьому випадку краще організувати медичне страхування?
Буду вдячна за досвід і поради!
Вітаю, @Motria !
Якщо Ваша донька повернулася до України у червні 2023 року, то тимчасовий захист вона поновити не може: вона може тільки наново розпочати процедуру його отримання.
За законом посвідки на перебування (будь-якого характеру) втрачають свою силу після 6 місяців відсутності людини на території Німеччини та не подовжуються: Erlöschen eines Aufenthaltstitels bei einem Auslandsaufenthalt - Berlin.de.
Документи - ті ж самі, що Ви подавали і в перший раз.
Що Ви маєте на увазі під "підтвердження проживання"? Якщо посвідку на перебування згідно §24, то її побачать у закордонному українському паспорті доньки, якщо посвідка на перебування була у вигляді вклейки. А так краще завжди мати при собі попередні документи, які можуть бути корисними на території Німеччини, якщо виникнуть якісь питання.
Якщо Ваша донька виїхала при наявності відповідних документів та покинула територію Німеччини у свій час згідно усіх встановлених правил для осіб, які отримали тимчасовий захист згідно §24, то проблем при поверненні виникнути не повинно.