Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
habibi1456

Повернення до Німеччини

Вітаю. Я  громадянка України, яка проживала в Німеччині згідно параграфу 24 разом із сином. Влітку 2024 року в Німеччині у мене народився другий син. Після народження він отримав свідоцтво про народження, Fiktionsbescheinigung, і я подала заяву на отримання для нього тимчасового дозволу на проживання. Також я мала зробити йому український закордонний паспорт, щоб він міг легально повернутися до Німеччини та продовжити оформлення свого тимчасового виду на проживання.

Весь час нашого перебування в Німеччині мій чоловік залишався в Україні, підтримуючи нас фінансово. Ми не стояли на обліку в центрі зайнятості та оплачували свою медичну страховку самостійно. Влітку 2024 року моєму чоловікові провели операцію, він був у важкому стані, і я була змушена виїхати до України з дітьми, щоб доглядати за ним. 6 жовтня 2024 року я з дітьми виїхала до України. Плануючи цю поїздку, я була змушена виїхати з орендованої квартири та знятися з реєстрації, оскільки не знала, як довго залишатимусь в Україні. Перед від’їздом до України я звернулася до страхової компанії AOK і попросила тимчасово призупинити мою страховку на максимум шість місяців, адже планувала повернутися до Німеччини. Я щиро прагнула залишити собі можливість повернутися до країни в безпечні умови, адже в Україні перебувати небезпечно. Під час нашого перебування в Україні мій молодший син отримав український паспорт. Строк дії  Fiktionsbescheinigung молодшого сина був до 20.12.2024, але тільки 22.12. 2024 року ми повернулися до Німеччини та тимчасово оселитися у знайомих. 16 січня 2025 року я з сім’єю вирушила до Єгипту у коротку відпустку. Однак під час повернення нас не допустили на рейс через проблему з документами мого молодшого сина. Точної причини відмови я не знаю. Наразі ми застрягли в Єгипті і поки що я не можу отримати відповідь посольства Німеччини в Єгипті або міграційної служби. 

Примітка: Під час виїзду з України до Шенгенської зони через польсько-український кордон мій молодший син  отримав штамп про в’їзд у свій український паспорт. Однак, коли ми вилітали з Німеччини з аеропорту штампу про виїзд йому поставлено не було.

Я хочу повернутися до Німеччини відповідно до закону і готова виконати всі вимоги, які він передбачає. Або дізнатися чи маємо ми взагалі ще право на повернення, що саме ми порушили і чи може бути дійсним наш дозвіл на проживання якщо старший син не навчався в школі в Німеччині а навчався всі півроку в українській школі. 

Буду дуже вдячна за вашу швидку відповідь.

3 коментарі

Відповіді (3)

Profile Picture
Міла_Модераторка

Вітаю, @habibi1456 !

Строк дії  Fiktionsbescheinigung молодшого сина був до 20.12.2024, але тільки 22.12. 2024 року ми повернулися до Німеччини та тимчасово оселитися у знайомих. 16 січня 2025 року я з сім’єю вирушила до Єгипту у коротку відпустку. 

З яким документом Ви виїхали, якщо фіктивна посвідка на перебування закінчилася 20.12.2024, а Ви виїхали до Єгипту 16.01.2025 з Німеччини? З якими посвідками на перебування Ви здійснювали ці поїздки?

Я трохи заплуталася у Ваших подорожах та документах на перебування.

Будь ласка, напишіть, які посвідки на перебування та якої країни є у  кожного члена Вашого родини та як довго вони діють.

Міла

Відповісти
habibi1456
Оновлено:

Насправді питання вже більш прояснилося. Я вважала, що посвідка на тимчасовий захист буде діяти протягом 6 місяців навіть за умови відсутності прописки, але міграційна служба вже підтвердила що це не так і вона перестала діяти з моменту зняття з реєстрації. Тому виходить ми можемо подорожувати тільки згідно українських паспортів в рамках правила 90/180. Єдине наплутали зі штампами вʼїзду-виїзду з Шенгенської зони, тепер з цим розбиратися. Дякую

За відповідь 

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@habibi1456 , то Ви вірно вважали!

Загальне правило каже: Будь-яка посвідка на перебування втрачає свою дійсність автоматично після відсутності людини більше 6 місяців на території Німеччини (§51, абз.1, пункт 7): § 51 AufenthG - Beendigung der Rechtmäßigkeit des Aufenthalts;... - dejure.org.

Дуже цікаво.

Може бути наступне: Відомство у справах іноземців розцінює зняття з реєстрації як виїзд людини з країни, а якщо людина знімається з реєстрації та залишає країну, то навіщо їй тимчасовий захист у цій країні (?). Тому посвідка для отримання у цьому випадку тимчасового захисту анулюється.

Дякую за зворотній зв'язок! Він допоміг одному з наших користувачів: Переїзд з Німеччини до Польщі | Handbook Germany : Together.

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)