Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
Dyusha

Повторне отримання притулку, 24 Aufenthaltsgesetz

Добрий день. Будь ласка, порадьте!

В травні 2022 року мій чоловік приіхав зі мною та двома дітьми в Німеччину, в Шлезвіг Гольштайн.  Наша родина отримала тимчасовий притулок. В жовтні 2022 року мій чоловік  повернувся назад в Україну.Я народила в Німеччині третю дитину. Перед тим як поїхати, чоловік зробив Abmeldung з адреси та повідомив Джобцентр. Жодних боргів не мав. Вчора повернувся в Німеччину.  Місце є де жити. Фермітер готовий надати всі необхідні документи та додати мене до договору оренди. В іншій краіни ЄС не мав притулку. Прочитала що можуть відмовити. На ваш погляд, які шанси він має отримати знов притулок? Може хтось чув про інший досвід( рідних, друзів, знайомих)?  Не впевнена чи це актуально, але на всякій випадок додам, що він має лише ID картку, закордонний паспорт загубив ще в 2023 році.

Буду вдячна любій пораді та відгуку! Дякую заздалегідь!

15 коментарі

Відповіді (15)

Profile Picture
Iryna_volunteer
Оновлено:

Доброго дня Dyusha

Повторне отримання тимчасового захисту можливе, але потребує подання нової заяви, яка розглядається індивідуально на основі чинних умов. Повернення до України на більш тривалий час, аніж те передбачає та дозволяє тимчасовий захист (не більше пів року), а потім повторний в'їзд на територію Німеччини та повторна подача на тимчасовий захист сприймається на даний момент дуже болісно з боку німецької влади і умови видачі тимчасового захисту у рази стали жорсткішими у порівнянні з минулими роками. Але це не означає, що людина більше не може на нього податися. Кожна повторна заява розглядається індивідуально, тому немає гарантії, що ви отримаєте захист знову.  Перш ніж подавати запит на повторне отримання 24 параграфу раджу отримати консультацію від фахівців з міграційних питань у консультаційних організаціях у вашому місті. Для посилення обгрунтування необхідності отримання 24 параграфу треба мати документальне підтвердження. До нього відносяться свідоцтво про шлюб, свідоцтва про народження дітей, згода власника житла на реєстрацію, можливо є пропозиція щодо працевлаштування. Також можуть запросити підтвердження знаходження в Україні.

Біометричний паспорт не є обов'язковим для отримання тимчасового захисту, але останній час все більше людей кажуть про неможливість оформлення будь-яких документів без закордонного паспорту. Тому раджу якомога швидше зайнятись оформленням закордонного паспорту. Зараз це можливо зробити в консульствах України у Мюнхені, Гамбурзі, Дюссельдорфі, Франкфурті-на-Майні, Посольстві в Берліні  або в Центрах обслуговування громадян «Паспортний сервіс» ДП «Документ».  

Ви можете надати свій індекс і я за адресою спробую знайти консультаційні організації, в котрих ви можете попередньо проконсультуватись по вашому питанню. 

Інформація для українок та українів знаходиться тут: Україна | Handbook Germany : Together.

Бажаю вам успіху 

Відповісти
Dyusha

Добрий вечір, Ірина. Насамперед, дякую що відгукнулись та дали таку розгорнуту відповідь! 

Я мешкаю в м. Гестахт(Geesthacht), PLZ 21052. Так, ми маємо свідоцтво про шлюб, свідоцтва про народження дітей та власник житла готовий додати мого чоловіка до договору оренди житла, бо мова йде тількі про нього.Я та мої діти маємо тимчасовий притулок та ніколи не залишали Німеччину на тривалий час.  Стосовно працевлаштування, мій чоловік вважав, що він не може шукати роботу покі не буде мати легального статусу. Чи він помилявся? Також, які саме документи можуть запросити про підтвердження знаходження в Україні? Він має докази сплати за комунальні послуги, скріншоти геолокаціі, слати за товари та послуги. Мій чоловік також немає жодного підтвердження  в'їзду в Німеччину( печатка про перетен кордону). Він перетинав кордон маючи лише ID-Karte(Modell 2015). Чи можуть Ausländerbehörde звернути на це увагу(відсутність доказу перетину кордону)? 

Вибачте, що так багато питань. Дякую за пошук консультаційних організацій! 
З повагою, 
Дюша

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка
Оновлено:

@Dyusha , доброго дня!

На жаль, не можу погодитися з твердженням моєї колежанки @Iryna_volunteer   "Біометричний паспорт не є обов'язковим для отримання тимчасового захисту".

Дійсний біометричний український закордонний паспорт - це єдиний документ, з яким людина може підтвердити свою персону на території будь-якої іншої країни, яка потребує наявності цього документу. Німеччина відноситься до таких країн. Усі посвідки на перебування видаються виключно за наявності діючого закордонного документу для здійснення поїздок за кордон.

Так, коли почалася війна, було не до документів: людей приймали без усього. Майже на  4 рік війни змінилася міграційна політика, встановили паспортні контролі як на внутрішніх, так і на зовнішніх кордонах країн ЄС, перевіряють громадянок та громадян не тільки третіх країн, але і громадянок та громадян самого ЄС.

Тому той факт, що Вашому чоловіку вдалося перетнути кордони України та ЄС тільки з ID-карткою України, викликає великі питання. ID-картка не має жодної юридичної сили в Німеччині , це - внутрішній документ України, який використовується для  посвідчення особи тільки в Україні. Тож, будьте готові пояснювати відсутність належного закордонного документу для перетину кордонів та відсутність будь-яких штампів про перетин кордонів міграційним органам Німеччини.

Міла

Відповісти
Profile Picture
Iryna_volunteer

Доброго дня @Dyusha

Щоб зробити закордонний паспорт в Німеччині, зверніться до Паспортного сервісу ДП «Документ» (для громадян України) pasport.org.ua або до Генерального консульства України в Гамбурзі https://hamburg.mfa.gov.ua/, забронювавши візит через сайт. 

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

Дюша, за Вашою локацією я знайшла тільку одну міграційну консультацію:

Назвіть, будь ласка, більші міста поблизу, куди Ви будете згодні поїхати для отримання консультації (якщо така не буде можлива онлайн або ж по телефону), щоб моя колежанка Ірина @Iryna_volunteer або я подивилися для Вас інші варіанти.

Міла

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

Дюша,

Стосовно працевлаштування, мій чоловік вважав, що він не може шукати роботу покі не буде мати легального статусу. Чи він помилявся?

Ні, він не помилявся.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

Дюша, 

Також, які саме документи можуть запросити про підтвердження знаходження в Україні? Він має докази сплати за комунальні послуги, скріншоти геолокаціі, слати за товари та послуги. 

Всі ці докази, окрім скріншотів геолокації, - достатні докази присутності Вашого чоловіка на момент початку війни 24.02.2022.

Міла

Відповісти
Profile Picture
Iryna_volunteer
Оновлено:

трохи далі від вашого міста знайшла в Гамбурзі  Caritasverband für Hamburg e.V. Migrationsberatungsstelle in einem Länderprogramm Integrationszentrum
Alte Holstenstr. 1
21031 Hamburg-Bergedorf   https://www.caritas-im-norden.de/hamburg/landesstelle/mitarbeitervertre…

Відповісти
Dyusha

Добро дня, Мила. Дякую за поради! 
Стосовно ID карткі, то я на декотрих джерелах читаю що це можливо. Можливо я щось не зрозуміла. https://stadt.muenchen.de/dam/jcr:0485ba8f-d262-4971-b2de-8ef7356e8f20/FAQ_Ukraine_dt.pdf

https://www.germany4ukraine.de/DE/einreise-aufenthalt-und-rueckkehr/einreise-aus-der-ukraine-nach-deutschland/seite_node.html

Так, моєму чоловіку повезло, що він зміг виїхати без закордоного паспорту та приіхати до нас. Подзвонили в "Документ" в Берліні, нам відповіли що процес отримання паспорта може тривати до двох місяців для чоловіків, навіть якщо Експрес послуга. Не знаємо тепер як бути, бо час йде, треба встигнути подати документи на притулок протягом 90 днів.

Відповісти
Dyusha

в AWO що ви порадили, ми дзвонимо але поки не змогли взяти термін на консультацію. Написали за електронну пошту. Чекаємо на відповідь

Відповісти
Dyusha

Всі ці докази маємо, включно з присутності мого чоловіка на початок війни в Україні! 

Відповісти
Dyusha

Ірина, дякую ще раз за ваші поради!  Ми поїдемо в середу в Гамбург. На веб сайті знайшли локацію де приймають особисто та без терміна!  

Відповісти
Profile Picture
Iryna_volunteer

Доброго дня Dyusha. Головне що тепер ви знаєте як діяти та підготовлені. Тримайте будь-ласка нас в курсі. Звісно у кожного своя індивідуальна ситуація, але розуміючи досвід людей у вирішенні питань легше знайти рішення. 

Бажаю успіху в цій не легкій справі

Ірина 

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

Доброго ранку, Дюша!

Дякую за посилання на актуальні джерела (особливо з Мюнхену).

Так, Ви маєте рацію та все вірно зрозуміли.

Мені була невідома інформація щодо цих властивостей української ID-картки зразку 2015 року до 23.02.2026.

Але в цьому випадку я не знаю схему роботи прикордонниць та прикордонників, яким чином проставляються штампи при перетині кордону, якщо їх нема де проставляти, і, відповідно, як до цієї аргументацієї відсутності позначок щодо перетину кордонів відносяться Відомства у справах іноземців.

Документи на отримання тимчасового захисту (не притулку), якщо українська ID-картка поки виконує роль закордонного українського паспорту, Ви можете подати зараз. Заодно Ви матимете змогу дізнатися, чи дійсно це так. Тобто, буде йти паралельно 2 процеси, які мають закінчитися впродовж цих 90 днів перебування: розгляд документів для отримання тимчасового захисту згідно §24 і вироблення українського закордонного біометричного паспорту.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

Дюша, чи вдалося Вам отримати термін/консультацію в "AWO" та/або в середу в "Caritas" в Гамбурзі?

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)