Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
Mariia11
Оновлено:

Поїздка в Україну

Добрий день! 

Сьогодні я виписалась з адреси в Німеччині, тому що їду на тривалий час в Україну і не знаю коли саме повернусь, але точно планую повернутися до 6 місяців.

На Aufenthaltstitel тепер є наклейка з надписом «keine wohnung in Deutschland”. Чи варто мені написати в іміграційну службу, що моя поїздка тимчасова? Просто хвилююсь, що зняття з реєстрації зрозуміють як повноцінне повернення в Україну і анулюють мій дозвіл. 

(Взагалі не впевнена чи потрібно було зніматись з реєстрації, але мене запевнили, що так, адже я не знаю точної дати повернення)

Заздалегідь дякую Вам за відповідь! 

3 коментарі

Відповіді (3)

Profile Picture
VnD-Ukraine
Оновлено:

Добрий день, @Mariia11 !

Ви правильно зробили, що уточнюєте це питання, адже ситуації, коли особа тимчасово залишає Німеччину, мають певні юридичні наслідки для дії Aufenthaltstitel.

🔹 Відповідно до § 51 Abs. 1 Nr. 7 AufenthG, дозвіл на перебування (§ 24 та інші Aufenthaltstitel) автоматично втрачає чинність, якщо його власник перебуває за межами Німеччини більше ніж 6 місяців або виїжджає з наміром не повертатися.

Тобто:

• Якщо Ваша поїздка тимчасова і не перевищить 6 місяців, дозвіл залишається чинним.
  • Проте через те, що Ви знялися з реєстрації (Abmeldung) і на картці стоїть позначка „keine Wohnung in Deutschland“, міграційна служба може розцінити це як остаточний виїзд, якщо Ви не повідомите про тимчасовий характер поїздки.

Рекомендовано:

• Написати короткого листа або e-mail у свою Ausländerbehörde із поясненням, що Ви тимчасово перебуваєте в Україні, плануєте повернення до шести місяців, і просите зберегти чинність Вашого Aufenthaltstitel.
  • У листі вказати:
    • Ваші ПІБ, дату народження;
    • Номер Aufenthaltstitel;
    • Орієнтовну дату повернення;
    • Підтвердження наміру продовжити проживання в Німеччині (наприклад, робота, навчання, сім’я тощо).

Таким чином Ви офіційно задекларуєте свій намір повернутися і уникнете ризику анулювання дозволу.

На майбутнє: якщо Ви плануєте виїжджати на більш тривалий період, можна заздалегідь подати заяву про збереження дозволу на перебування (Antrag auf Fortbestandsfiktion gemäß § 51 Abs. 1 Nr. 7 AufenthG або може називатися Bescheinigung über das Nichterlöschen eines Aufenthaltstitels (§ 51 Abs. 1 Nr. 7 AufenthG - Für einfache Reisen über 6 Monate) — це робиться через Ausländerbehörde до від’їзду.

Вікторія Ш.

Консультантка проєкту "Обізнаний та готовий до Німеччини"

https://legal-migration.de/ua/ 

Відповісти
Mariia11

Зрозуміло, велике спасибі!

Відповісти
Profile Picture
Міла_Волонтерка_Модераторка

@Mariia11 , доброго ранку!

Також вважаю за потрібне надати Вам наперед інформацію щодо того, що потрібно буде зробити, якщо Ви одного разу вирішите покинути Німеччину вже на довгий час або назавжди, бо тільки виписатися з адреси буде недостатнім. Про всі свої зміни завжди потрібно інформувати Відомство у справах іноземців, яке видало Вам ту чи іншу посвідку на перебування, щоб у майбутньому не виникло непорозумінь.

Загалом, якщо Ви знали, що Ви повернетеся до того, як закінчаться Ваші 6 місяців відсутності на території Німеччини, Вам не потрібно було виписуватися з Вашого місця проживання.

Що потрібно зробити, якщо людина назавжди хоче повернутися в Україну, напряму залежить від її особистої ситуації. 

Зняття з реєстрації повинно відбуватися в РАГСі за місцем останнього проживання. У деяких містах Німеччини зняття з реєстрації відбувається в "Einwohnermeldeamt" або ж в "Bürgeramt". Знятися з реєстрації необхідно за тиждень до запланованого виїзду з країни. Якщо людина не встигне знятися з реєстрації, то вона може зробити це ще протягом 2 тижнів після виїзду з Німеччини. Для зняття з реєстрації необхідно особисто з’явитися в РАГС та пред’явити посвідчення особи або закордонний паспорт. У деяких містах є можливість знятися з реєстрації письмово. З цього приводу необхідно звертатися до відповідального за неї органу реєстрації та дізнаватися, чи має людина таку можливість. 

ВАЖЛИВО: Якщо людина не зніметься з реєстрації, то вчинить адміністративне правопорушення. За це їй можуть призначити штраф до 1000 євро. 

Якщо людина орендує квартиру, то потрібно розірвати договір оренди. Проте треба попередити орендодавців, щодо виїзду. Також необхідно звернути увагу на те, що, можливо, треба розірвати договір постачання електроенергії та договір про надання інтернет послуг, якщо договори оформлені на власне ім'я та людина є відповідальною за їх укладання.

Якщо людина стоїть на обліку в Центрі зайнятості ("Jobcenter"), то необхідно повідомити в Центр зайнятості про свій виїзд із Німеччини. Я так зрозумію, що Ви не отримуєте соціальних виплат, якщо так надовго залишаєте Німеччину, тож, цей пункт до Вас не відноситься.

Якщо у людини є банківський рахунок в Німеччині, його потрібно закрити.

Якщо у людини є (медичне) страхування, його також потрібно розірвати.

Зазвичай Ви можете зв’язатися з усіма органами влади, надіславши їм листа поштою або ж написавши їм електронного листа. У листі Ви повинні вказати свій персональний номер ("Kundennummer") або номер Вашої справи ("Aktenzeichen").

ВАЖЛИВО: Якщо людина вирішує назавжди повернутися в Україну, то їй не потрібно буде повертати грошову допомогу або ж  доплати за мовні курси, які фінансуються державою.

Бажаю Вам доброї подорожі до України!

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)