Тимчасовий захист
Доброго дня!
Підкажіть, будь ласка, склалася така ситуація.
Мій чоловік зараз перебуває у Лейпцигу, у розподільчому центрі. Я планувала приїхати до нього ближче до Нового року, коли він уже отримає § 24 та зможе орендувати житло й офіційно працевлаштуватися. Ми з Маріуполя, тимчасово мешкали в Києві. За цей час ми трохи облаштувалися речами і хотіли б їх перевезти, а ще маємо собаку, яку не можемо залишити ні з ким.
У мене є віддалена робота в Україні, яку я планую продовжувати й надалі. Про це я маю намір повідомити Jobcenter.
Однак ми натрапили на інформацію, що відповідно до:
- Ukraine Transitional Residence Regulation (Ukraine-Aufenthalts-Übergangsverordnung, UkraineAufenthÜV);
- Постанови про продовження строку дії перебування в Німеччині (Ukraine-Aufenthaltserlaubnis-Fortgeltungsverordnung, UkraineAufenthFGV);
- Першої постанови про внесення змін до цієї постанови (1. UkraineAufenthÄndFGV):
громадяни України та члени їхніх сімей,
які проживали в Україні станом на 24 лютого 2022 року
і не мають дозволу на довгострокове проживання на території Німеччини,
можуть в’їжджати до Німеччини без візи та перебувати там до 90 днів з моменту першого в’їзду, але не пізніше 4 грудня 2025 року.
Чи правильно я розумію, що після 4 грудня 2025 року громадянам України для в’їзду до Німеччини буде необхідно мати візу?
Тобто в’їхати можна буде лише як турист (до 90 днів), або маючи студентську чи робочу візу, чи дозвіл на возз’єднання сім’ї?
Я хотіла їхати автомобілем, щоб перевезти речі та собаку з України, але тепер не впевнена, як правильно діяти.
Також прошу роз’яснити, чи можу я орендувати житло, не маючи ще § 24, і куди потрібно звертатися, щоб потім його оформити.
Будемо щиро вдячні за допомогу та роз’яснення!
Доброго вечора, @LKapry68 !
Прийміть, будь ласка, до уваги, що якщо Центр зайнятості вважатиме, що Вашого достатку від віддаленої роботи в Україні - достатньо, Ви не будете отримувати соціальну допомогу.
Ні: це - стандартні формулювання, які переносяться з одного законодавчого акту до іншого вже протягом майже 4 років.
Громадянки та громадяни України і надалі користуються правом отримати тимчасовий захист згідно §24 в Німеччні (за умови відповідності умовам його отримання). Вони мають право в'їхати на територію Німеччини з дійсним українським закодонним біометричним паспортом по безвіз та подати документи на отримання будь-якої посвідки на перебування ( у Вашому випадку це буде §24) протягом цих 90 днів. Тимчасовий захист Німеччина подовжила до 4 березня 2027 року.