Повернутися до огляду
Тимчасовий захист
Добрий день, я маю тимчасовий захист як біженка з України у Німеччині, уже з березня 2022 року , хочу змінити країну на Італію, як це робити і до кого звернутися… ? Дуже дякую 😊
2 коментарі
Добрий день, я маю тимчасовий захист як біженка з України у Німеччині, уже з березня 2022 року , хочу змінити країну на Італію, як це робити і до кого звернутися… ? Дуже дякую 😊
Добрий день, @Anna Makarova!
На жаль, я не можу нічого Вам сказати щодо Італії та Вашої можливості отримати тимчасовий захист там, бо я працюю у Німеччині з німецьким законодавством та реаліями.
Між країнами ЄС раніше працював процес, який я Вам опишу нижче, проте наразі вже люди та організації інформують нас, що гарантії надання тимчасового захисту більше немає.
По закону Ви не можете мати тимчасовий захист одночасно в декількох країнах. Це означає, що людина має або відмовитися від наявної у неї будь-якою посвідки на перебування будь-якої країни світу або ж зачекати, поки вона закінчиться сама по собі.
Якщо людина вже отримувала тимчасовий захист в одній з країн (ЄС), то шанси отримати його в іншій країні (ЄС) є значно нижчими порівняно з тими людьми, які подаються на цей вид захисту вперше та не мають жодної посвідки на перебування у жодній з країн світу.
Процес відмови від тимчасового захисту в країнах ЄС виглядає наступним чином:
Якщо Ви хочете переїхати до Італії, Вам потрібно подати заяву до місцевого компетентного органу у справах іноземців в Німеччині про переведення Вашого місця проживання в державу ЄС - до Італії, відповідно до 42-го параграфу. Це - європейський закон, який застосовується безпосередньо у відповідних державах-членах ЄС. Потім ця заява надсилається до Італії до інстанції, яка займається міграцією та справами біженок та біженцями, після чого Італія оцінює свої можливості щодо прийняття біженок і біженців і дає свою позитивну або негативну відповідь.
У разі отримання згоди з боку Італії орган реєстрації іноземних громадян в Німеччині повідомить Вам детальну інформацію щодо подальших кроків (https://www.gesetze-im-internet.de/aufenthv/__43.html). Від тимчасового захисту в Німеччині, а також від усіх соціальних виплат, якщо такі є, доведеться відмовитися.
Отже, для початку процедури запиту тимчасового захисту в Італії я б порадила Вам звернутися до місцевого компетентного органу у справах іноземців в Німеччині. Вони можуть допомогти Вам у цьому. Ми надаємо тільки загальну консультацію та вважаємо за потрібне заздалегідь висвітлити всі шанси та ризики щодо отримання тимчасового захисту на данний момент в інших країнах. Для більш детальної місцевої інформації Вам необхідна консультація на місці безпосередньо в Німеччині.
Міла