Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
Bink123

Укр песель і параграф 24

Доброго дня, знаходилась в польщі нв роботі 65 днів за цей час зробила Укр песель і вже 2.5 місяці перебуваю в Україні тобто більше ніж 30 днів. А зараз хочу отримати параграф 24 в Німеччині. Як мені правильно вчинити щоб отримати його. Чи можу я податися на його вже якщо маю не дійсний укр песель. Чи потрібно відмовитися від нього офіційно? І яка ймовірність що після офіційної відмови я зможу його отримати?

2 коментарі

Відповіді (2)

Profile Picture
Міла_Модераторка
Оновлено:

Добрий день, @Bink123 !

Маю одразу зазначити, що ми надаємо первинні, орієнтовні консультації тільки щодо життя та перебування у Німеччині.

Все, що стосується Польщі та її документів, Ви маєте вирішувати у комунікації з польськими відповідальними інстанціями.

Хто має право на отримання тимчасового захисту згідно §24 у Німеччині?

Тимчасовий захист надається наступним групам людей:

• Особам з українським громадянством, які проживали в Україні до 24.02.2022 року;
  • Громадянкам/Громадянам інших країн i особам без громадянства, які були визнані біженками/біженцями в Україні або мали інший статус міжнародного або національного захисту і покинули Україну після 24.02.2022 року. Як доказ достатньо пред'явити паспорт біженки/біженця, який вони отримали в Україні або проїзний документ для додаткового захисту ("Проїзний документ для особи, яка отримала комбінований захист");
  • Близьким членам родини вищеназваних груп, якщо вони вже жили разом в Україні. До близьких членів родини належать подружжя і неповнолітні діти та пасинки або батьки неповнолітніх незаміжніх дітей. Якщо інший член сім'ї жив з особою в Україні і залежить від неї (наприклад, тому що він або вона потребує догляду або залежить від неї фінансово), то цей член сім'ї також може подати заяву на отримання дозволу на перебування відповідно до § 24 Закону про перебування;
  • Громадянкам/Громадянам інших країн та особам без громадянства, які мали посвідку на постійне проживання в Україні і які не можуть безпечно повернутися до країни походження. Тривалість їх перебування в Україні і факт того, чи мали/ мають вони там сім‘ю, також відіграє певну роль. Чи можуть ці особи повернутися в країну походження вирішується Відділом у справах іноземців.

Якщо Ви відноситеся до однієї з цих категорій, то Ви маєте право на отримання тимчасового захисту згідно §24.

Зверніть увагу: Тимчасовий захист надається тільки один раз. Ви не можете мати декілька тимчасових захистів. Це означає, що у Вас більше немає гарантії отримати його ще раз вже в іншій країні. Німецькі відомства приймуть рішення, чи надавати Вам захист вдруге, вже на місцях відповідно до Вашої особистої історії отримання тимчасового захисту в іншій країні, переміщень та загалом на основі Ваших особистих документів. Тож, на жаль, я не можу надати Вам прогноз або ймовірність отримання або неотримання тимчасового захисту.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Bink123 ,

Чи можу я податися на його вже якщо маю не дійсний укр песель. Чи потрібно відмовитися від нього офіційно?

Чи впевнені Ви, що Ваш "PESEL" є більше недійсним? Якщо так, то німецьким відомствам треба буде надати докази недійсності Вашого польського документу (законодавчу базу, де вказано ці особливості; документи від польської сторони; будь - що, що може довести анулювання "PESEL" після 30 днів відсутності людини на території Польщі). В будь-якому разі на момент подачі документів на отримання тимчасового захисту Німеччини у Вашому паспорті не має бути жодних активних посвідок на перебування жодної країни світу.

Також є офіційний шлях відмови від тимчасового захисту з метою його отримання в іншій країні (ЄС). Проте так як Ви вже знаходитеся в Україні, можливо, цей шлях - більше не для Вас, але щоб запевнитися в цьому, Вам потрібно точно знати, що Ваш "PESEL" - анульовано.

Між країнами ЄС раніше працював процес, який я Вам опишу нижче, проте наразі вже люди та організації інформують нас, що гарантії надання тимчасового захисту більше немає. Люди, які вже мали тимчасовий захист в одній або декількох країнах, можуть його більше не отримати в іншій країні.

Якщо Ви вже отримували тимчасовий захист в одній з країн (ЄС), то шанси отримати його в іншій країні (ЄС) є значно нижчими порівняно з тими людьми, які подаються на цей вид захисту вперше та не мають жодної посвідки на перебування у жодній з країн світу. У разі відхилення Вашого запиту є можливість звернутися до адвокатів або адвокаток, які будуть відстоювати Ваші права у вирішенні питання з Відділом у справах іноземців. 

Процес відмови від тимчасового захисту в країнах ЄС виглядає наступним чином: 

Якщо Ви хочете переїхати в одну з країн ЄС (у Вашому випадку - в Німеччину), Вам потрібно подати заяву до місцевого компетентного органу у справах іноземців в країні Вашого перебування (Польща) про переведення Вашого місця проживання в державу ЄС - у Німеччину, відповідно до 42-го параграфу. Це - європейський закон, який застосовується безпосередньо у відповідних державах-членах ЄС. Потім ця заява надсилається до Відомства у справах міграції та біженства ("BAMF"), після чого Німеччина оцінює свої можливості щодо прийняття біженок і біженців і дає свою позитивну або негативну відповідь.

У разі отримання згоди з боку Німеччини орган реєстрації іноземних громадян в Польщі повідомить Вам детальну інформацію щодо подальших кроків (https://www.gesetze-im-internet.de/aufenthv/__43.html). Від тимчасового захисту в Польщі потрібно відмовитися.

Отже, для початку процедури запиту тимчасового захисту в Німеччині я б порадила Вам звернутися до місцевого компетентного органу у справах іноземців в Польщі. Вони можуть допомогти Вам у цьому. Ми надаємо тільки загальну консультацію та вважаємо за потрібне заздалегідь висвітлити всі шанси та ризики щодо отримання тимчасового захисту на данний момент у Німеччині, бо у всіх країнах ситуація кардинально змінилася з лютого 2022 року.

Бажаю Вам прийняти вірне рішення!

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)