Перейти до вмісту
darwin_05
Оновлено:
Інше

В очікуванні параграфу 24

Добрий день! Хвилює наступне питання: Після закінчення 90 днів перебування, знаходжусь на підставі очікування параграфу 24. Саме такий варіант запропонувало агенство з працевлаштування. В останні дні перебування по безвізу роботодавець подав документи. У всякому випадку, саме він займався документацією. Надійшов лист, де термін вказано лише через 6 місяців. Тобто, перша співбесіда та відбитки лише через пів року, а отримання пластику ще довше. Работа має більш сезонний характер та взагалі немає потреби перебувати так довго. Лише потрібно було легально подовжити перебування. Не в змозі чекати так довго та потрібно повернутись в Україну. Підкажіть, які є варіанти вирішення цієї ситуації? Яким чином виїхати без наслідків для себе? Чи може є шляхи пришвидшення процедури або відмови? 

Дякую 

8 коментарі

Відповіді (8)

Profile Picture
Міла_Модераторка

Добрий ранок, darwin_05!

Якщо Ви знаходитеся на території ЄС на підставі очікування 24 параграфу, то Вам мали видати проміжний документ, який називається Fiktionsbescheinigung, який підтверджує Ваше легальне перебування на території Німеччини та дозволяє Вам працювати, а також чекати на отримання тимчасового захисту.

Що у Вас наразі є на руках? Якщо Fiktionsbescheinigung, то з яким параграфом? В залежності від виду документу Ви можете виїхати, але більше не можете в'їхати на територію Німеччини.

Крім того, якщо Ви знаєте, що Ви залишаєте Німеччину та більше не повернетеся, Ви можете напряму звернутися до відповідального за Вас Відомства у справах іноземців та повідомити їм, що Вам більше не потрібен тимчасовий захист, щоб вони призупинили процес його оформлення.

Або ж якщо Ви пишете, що роботодавець займався усією документацією, то він сам має повідомити усі відповідні органи, куди він звертався, що оформлення 24 параграфу має бути призупинено.

Ви можете також не повідомляти нікого та просто виїхати, проте якщо Вам захочеться повернутися, а Ви виїхали не зупинивши розпочату процедуру та не проінформувавши нікого про свій виїзд, Ви маєте розраховувати на те, що інстанції більше не видадуть Вам тимчасвоий захист.

Окрім того, пластикової картки люди вже більше не отримують. Тимчасовий захист згідно 24 параграфу було автоматично подовжено до 4 березня 2026 року, але дозволи на перебування у фізичному виді не видаються з березня 2024 року.

Виїхати, повернутися до України Ви маєте право завжди. Якщо ж у Вас наразі на руках немає жодних документів на перебування, то Ви знаходитеся на території ЄС не є легальним. У цьому випадку Ви також можете повернутися додому, проте Вам можуть заборонити в'їзд на територію ЄС протягом певного часу.

Прищвидшити процедуру - неможливо, бо Відомства вже роками перегружені та займаються справами не тільки бііженок та біженців з України, а всіх іноземок та іноземців, які приїжджають до Німеччини. Також цей процес залежить від міста та федеральної землі, де обробляються Ваші документи. Тому люди мають тільки чекати.

Міла

darwin_05

Є бажання згодом повернутися до Німеччини. Наприклад, по безвізу, робочій візі і т. д. Також було б непогано мати змогу отримати параграф, можливо в інший раз, але в крайньому випадку це не є принциповим. Єдине, що наразі потрібно - невдовзі виїхати без наслідків та порушень. Тобто, при наявності Fiktionsbescheinigung процедуру можна призупинити та виїхати цілком легально? 

Дякую 

Profile Picture
Міла_Модераторка
Оновлено:

@darwin_05  darwin_05, як я вже написала: "Що у Вас наразі є на руках? Якщо Fiktionsbescheinigung, то з яким параграфом?".

Я не можу відповісти на запитання, якщо не знаю, згідно якого параграфу Вам видано документ Fiktionsbescheinigung.

darwin_05

@Міла_Модераторка  

Зараз є лише лист-запрошення з вказаним терміном і більше нічого 

Profile Picture
Міла_Модераторка

@darwin_05  з яким документом / дозволом на перебування Ви наразі знаходитеся на території Німеччини?

Якщо у Вас є лише лист-запрошення, то Вам треба його уважно прочитати увесь та дізнатися, чи діє цей лист-запрошення як доказ легального перебування на території Німеччини протягом усього часу, допоки Ви чекаєте термін. Без будь-якого документу, який засвідчує Ваше легальне перебування (Fiktionsbescheinigung, лист або електронний лист, де стоїть зазначено, що Ви маєте право перебувати на території Німеччини, поки йде процедура оформлення документів), Ви не можете знаходитися на території Німеччини та маєте негайно залишити країну.

Тож, ознайомтеся уважно з Вашим листом-запрошенням.

Міла

darwin_05

@Міла_Модераторка  

Як я розумію, було подано документи на параграф 24. У відповідь від місцевої адміністрації надіслали цей лист. Роботодавець займається цим, тому можу припустити, що все легально. Так, можливо недостатньо інформують на місці, але навряд є якісь порушення. При яких умовах можна виїхати відмовившись від параграфу та повернутися згодом? 

Profile Picture
Міла_Модераторка

@darwin_05  я можу надати консультацію тільки щодо відомих затверджених процесів на основі документів. Якщо людина очікує будь-яку посвідку на перебування, то на цей період очікування ій видається Fiktionsbescheinigung, з яким вона може подорожувати.

Я не знаю, які умови перебування по листу-запррошенню від місцевої адміністрації, тож не можу його коментувати. Якщо роботодавець знає, що це за лист, то Ви можете запитати його, які умови є по виїзду - в'їзду з та до Німеччини. 

Немає жодних умов щодо виїзду - в'їзду. Якщо у Вас на руках є всі документи, то прикордонники все одно перевірять їх на виїзді. Тож, якщо лист-запрошення є Вашою посвідкою на перебування, то проблем виникнути не має. Так само і при поверненні до Німечини.

Міла

darwin_05

@Міла_Модераторка  

Дякую Вам за інформацію та приділений час

Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)