Варіанти після 24 параграфа.
Добрий день! Я перебуваю в Німеччині з березня 2022, з травня 2022 я працювала (не на мініджоб).
я б хотіла змінити статус з 24 параграфа. які я маю варіанти? Які мої наступні кроки?
чи зарахується мій стаж проживання, якщо я не отримувала допомогу, а одразу працювала?
дякую
4 коментарі
Відповіді (4)
Добрий день і дякую за ваше запитання!
Спершу необхідно зрозуміти, на який з параграфів ви можете претендувати. Вибір потрібної робочої посвідки на проживання визначається вашою освітою:
• Якщо у вас середньо-спеціальна або середньо-професійна освіта (прирівнюється до Ausbildung у Німеччині) і ви працюєте за спеціальністю, подайте документи на оформлення §18a AufenthG. Повний список документів та вимоги для подачі на §18a можна знайти на сайті Берліна: тут (інформація німецькою або англійською мовами).
• Якщо у вас вища освіта і ви працюєте за спеціальністю, подайте документи на оформлення §18b AufenthG. Повний список документів та вимоги для подачі на §18b можна знайти на сайті Берліна: тут (інформація німецькою або англійською мовами).
• Якщо у вас вища освіта і ви працюєте за спеціальністю, подайте документи на оформлення §18g AufenthG (Blaue Karte). Мінімальний поріг зарплат для Blaue Karte складає: для Mangelberufen (професії, які користуються великим попитом у Німеччині) 41.041,80 євро брутто на рік (станом на 2024 рік), для всіх інших професій - 45.300 євро брутто на рік (станом на 2024 рік).
• Якщо у вас немає освіти, але є професійний досвід тривалістю 2 роки з останніх п'яти, ви можете подати документи на §19c AufenthG. Проте не всі професії у Німеччині підходять під цей параграф.
Підкажіть, будь ласка, чи є у вас освіта? Якщо так, то яке: середньо-спеціальне або вище? Чи визнане воно у Німеччині? Виходячи з вашої відповіді, я зможу дати вам подальші рекомендації.
Чекаю уточнень.
Свєта
Так, у мене є вища освіта, менеджерська освіта, але диплом я не підтверджувала в Німеччині. І працюю менеджером ресторану. Моя офіційна зарплата приблизно півтори тисячі євро зараз по контракту. Скажіть, будь ласка, чи можу я претендувати на подачу документів за параграфом 18 з таким рівнем заробітної плати? І друге питання, якщо я відкрию Kleinunternehmen в Німеччині, буду отримувати три тисячі євро кожного місяця за контрактом і плюс буду отримувати 500 євро ще за одним робочим контрактом. Чи зможу я тоді претендувати на отримання Blue Card? Тобто за параграфом 19 чи за параграфом 18? Дякую за відповідь.
@Svitlana18
Ваша офіційна зарплата приблизно півтори тисячі брутто (до вирахування податків) чи нетто (після вирахування податків, тобто „чистими на руки“)?
Якщо ви відкриєте Kleinunternehmen в Німеччині, це ніяк не пов'язано з робочою візою по Blaue Karte, тому що ви будете працювати не на когось, а на себе. У цьому випадку йдеться про вид на проживання для самозайнятих згідно з § 21 Abs. 1 або 2a AufenthG.
Змінити дозвіл на перебування (Aufenthaltserlaubnis) можливо. Прямі переходи з тимчасового захисту згідно з §24 AufenthG здійснюються при дотриманні всіх умов. Напряму можна перейти на:
Для переходу з §24 на §21, наприклад, на берлінському сайті є повний список документів та вимог для подання на §21 (розділ Voraussetzungen). Інформація доступна німецькою або англійською мовами.
Умови отримання посвідки на проживання для самозайнятих (Aufenthaltsgesetz (AufenthG) § 21 Abs. 1 або 2a) детально описані тут.
Посвідка на проживання по самозайнятості може бути видана:
Умови отримання цієї посвідки на проживання:
У 2024 році діє таке положення: У перспективі, по досягненню 67 років, ви повинні мати у вашому розпорядженні:
Необхідна особиста присутність при поданні документів.
Будь ласка, дайте знати, чи вдалося мені прояснити ситуацію та відповісти на ваш запит. Якщо у вас залишилися додаткові питання, обов'язково пишіть.
Свєта
@Svitlana18 Що стосується вашого запитання «чи зарахується мій стаж проживання», уточніть, будь ласка, зарахується для чого? Для посвідки на постійне проживання?
Свєта