Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
polina13
Оновлено:

Відмова у 24 параграфі

Мені та моєму чоловікові хочуть відмовити у 24 параграфі, у нас на руках вже є фікціон бешайнігунг із цим параграфом, і зараз ми перебуваємо у діалозі з міграційним офісом. Причина відмови в тому, що мій чоловік грузин (у нього укр внж) і в період з квітня по грудень 2022 року ми знаходилися в Грузії( ми були по сімейних справах там). Також восени 2023 року їздили за документами і з туристичною метою.
Міграційний офіс чекає від нас відповіді на їхній лист, де ми маємо максимально вмовити їх схвалити нам документи.
Наші аргументи в тому:
-На момент початку війни ми мешкали в Україні.
-Шлюб у нас 2021 року
-з грудня 2022 року ми проживали у Харкові
-у Грузії не оформлялися ніяк, тим більше Грузія не дає жодного захисту (тому я не уявляла що мені можуть відмовити). У Грузії ми були за іншими причинам, а не через війну.
-в разі відмови ми можемо повернутись лише в Україну
-У Німеччині я вже 7 місяців, а мій чоловік 9. Ми стоїмо на обліку в джобі та ходимо на дойчекурси. Тобто ми активно інтегруємось. 

Нам потрібно зрозуміти, що ми зараз можемо зробити, чи є можливість натиснути на щось, можливо є якісь аргументи які можуть вплинути також. 

Наразі поки відмови немає, можливо ми можемо перейти на інший параграф чи робочу візу?

Дякую за відповідь. 

2 коментарі

Відповіді (2)

Katja_Handbook_Germany

Добрий день!

Наразі ваша ситуація не є остаточною, оскільки ще немає офіційного рішення про відмову (Ablehnungsbescheid), а міграційний офіс очікує вашої відповіді. Це означає, що у вас є шанс вплинути на результат та пояснити свою позицію. Чи я вас вірно зрозуміла?

📌 Про це детально розповідала міграційна адвокатка в цьому дописі: Instagram – https://www.instagram.com/p/DEkK0A8tcTb/. Вона пояснює, як діяти у випадку відмови та які юридичні механізми можна використати для захисту.

1️⃣ Що зараз найважливіше зробити?

Перевірити, чи є у вас офіційний документ про відмову (Ablehnungsbescheid).

• Якщо це просто лист із питанням – ще не пізно переконати міграційний офіс!
  • Якщо вже є офіційний Bescheid, у ньому має бути Rechtsbehelfsbelehrung – це інструкція, як подати Widerspruch (оскарження).
  • У вас зазвичай є 1 місяць для подачі оскарження, тому не варто зволікати.

2️⃣ Написати відповідь у міграційний офіс з поясненням вашої ситуації.

Як пояснити вашу ситуацію міграційному офісу?

Відмова може бути через те, що ваш чоловік громадянин Грузії, а ваше перебування в Грузії у 2022 році можуть сприймати як "пошук захисту". Вам потрібно чітко пояснити, що це не так.

Що, на мою думку, варто підкреслити у відповіді:

✅ Ви мешкали в Україні на момент початку війни.
✅ Ви були в Грузії лише тимчасово (через сімейні обставини та для оформлення документів).
✅ Грузія не дає тимчасового захисту для українців, і ви там не отримували жодного статусу.
✅ Ви повернулися в Україну в грудні 2022 року та жили в Харкові, тобто не шукали притулку в іншій країні.
✅ У разі відмови вам доведеться повернутися тільки до України, тому Грузія не є для вас “безпечною альтернативою”.
✅ Ви вже 7-9 місяців у Німеччині, відвідуєте мовні курси, перебуваєте в джобцентрі, тобто активно інтегруєтесь.

3️⃣ Що робити, якщо все-таки відмовлять у §24?

Якщо міграційний офіс все ж винесе офіційну відмову (Ablehnungsbescheid), варто розглянути інші варіанти:

📌 1. Оскарження (Widerspruch)

• Це ваш перший крок після отримання відмови.
  • Відправити Widerspruch потрібно у терміни, вказані у Bescheid (зазвичай 1 місяць).

📌 2. Якщо Widerspruch відхилять – подати Klage (позов у суд).

📌 3. Якщо §24 недоступний – розглянути альтернативи:

• Робоча віза (§18a або §18b AufenthG) – якщо знайдете роботу.
  • Навчальна віза (§16 AufenthG) – якщо вступите до навчального закладу.
  • Інші гуманітарні підстави (§25 AufenthG). 

Читайте наш пост у телеграм про види перебування у Німеччині: https://t.me/HandbookGermanyUkrainian/514 

📌 4. Якщо в Bescheid вказана можливість депортації – потрібно ТЕРМІНОВО звернутися до адвоката!

• У таких випадках можна подати Einstweiliger Rechtsschutz (терміновий судовий захист).

4️⃣ Що робити далі?

✅ Швидко підготувати відповідь у міграційний офіс, щоб запобігти відмові.
✅ Якщо отримали офіційну відмову – подати Widerspruch.
✅ Паралельно шукати інші шляхи легалізації.
✅ Якщо є ризик депортації – звернутися до адвоката.

З повагою, Катерина

Відповісти
polina13

Дякую!

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)