Відновлення параграфу 24
Прошу юридичної консультації щодо можливості відновлення тимчасового захисту в Німеччині за §24 AufenthG.
Коротко моя ситуація:
Я — громадянка України. У 2022 році отримала статус тимчасового захисту (§24) у Німеччині, який був дійсний до початку 2025 року. Фактично проживала в Німеччині недовгий час: близько 4 місяців отримувала державну допомогу, після чого працевлаштувалася і надалі повністю забезпечувала себе самостійно, без соціальної підтримки.
Пізніше я виїхала до Туреччини, де оформила туристичний дозвіл на проживання строком на 1 рік без права на роботу. Згодом, у зв’язку з одруженням, отримала сімейнe візу до 2029 року, також без права на працевлаштування. Моє перебування в Туреччині зумовлене сімейними обставинами (проживання з чоловіком), а не можливістю інтеграції чи довгострокової самореалізації.
На даний момент планую виїзд до Німеччини, де проживає моя рідна сестра, і хочу з’ясувати:
- чи можливо у моїй ситуації відновити або повторно отримати статус §24;
- чи може наявність чинного сімейної візи у Туреччині без права на роботу бути підставою для відмови;
- чи може позитивно вплинути на рішення факт моєї попередньої трудової зайнятості в Німеччині та відсутність залежності від соціальної допомоги;
- чи має значення, що у разі відновлення §24 я зможу одразу працевлаштуватися (так як бажаю повернутись на минулу свою роботу)
Вітаю, @Viktoriia31! !
Цей проєкт не надає юридичні консультації, але пропонує первинну інформаційну підтримку для людей, які проживають або ж бажають проживати в Німеччині з тих чи інших причин.
Проте з огляду на Вашу ситуацію та біографію я, на жаль, можу дати Вам негативну оцінку Ваших шансів повторно податися на тимчасовий захист згідно §24 (повторно податися, не відновити).
Чому?
Тимчасовий захист надається, як правило, один раз. Своїм правом на тимчасовий захист та перебування у країні, де немає війни, Ви як громадянка України вже скористалися. Якщо Ви самовільно, без примусу, відмовилися від нього в Німеччині, з тих чи інших причин, це означає, що у Вас більше немає підстав у його наданні в цій країні.
Ознайомтеся, будь ласка, з документом від 21 листопада 2025 року, який я причепила.
В ньому мова йде про те, що Німеччина більше не надає тимчасовий захист людям, які вже отримували його. Процедура відмови від тимчасового захисту в іншій країні та запит на нього в Німеччині також більше не діє. Причини та наслідки такого суворого рішення також описані в документі.