Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
Oleksii_387834598

виїзд з незавершеною подачею на 24

Доброго дня.

Я подався на 24тий параграф декілька місяців тому і у відповідь отримав пдф документ і лист на пошту в якому сказано таке:

"Вашу заявку було успішно надіслано. Ваш номер справи: номер

Тепер компетентний орган перевірить, чи є вся необхідна інформація для подальшої обробки вашого запиту. Ця попередня перевірка триватиме деякий час. Після цього з вами зв’яжеться представник влади.

До того часу ми просимо вас і третіх осіб утримуватися від запитів і звертатися до управління лише в абсолютно невідкладних випадках, вказуючи номер справи."

Жодної відповіді досі я не отримав, анмельдунг маю, страховку теж, я вже чекаю більше ніж три місяці і мої 90 днів шенгену вже пройшли. Можливо в мене буде пропозиція роботи в Ірландії, чи зможу я без проблем вилетіти з Німеччини? Мені треба буде тільки виписатися з квартири і закрити страховку? 

6 коментарі

Відповіді (6)

Profile Picture
Міла_Модераторка

Доброго ранку, @Oleksii_387834598 !

Можливо в мене буде пропозиція роботи в Ірландії, чи зможу я без проблем вилетіти з Німеччини?

Ні, не зможете, бо, як Ви і пишете, дні перебування по безвіз на території Німеччини вже у Вас закінчилися. Це означає, що Ви мали залишити її територію, бо Ви не маєте права проживати на території ЄС без посвідки на перебування.

Якщо Ви чекаєте на оформлення документів згідно §24, а відповіді і досі немає, Вам негайно потрібно звернутися до відповідального за Вас Відомства у справах іноземців за документом, який підтверджує Ваше легальне перебування на території Німеччини і ЄС взагалі, бо наразі у Вас немає жодного документу, який би дозволяв Вам і надалі перебувати на території ЄС. 

Поки людина очікує оформлення тимчасового захисту згідно §24, їй видають фіктивну посвідку на перебування - "Fiktionsbescheinigung". Можливо, Вам видадуть інший документ: це буде вирішувати Відомство у справах іноземців.

Важливо: Якщо Ви отримаєте "Fiktionsbescheinigung" за § 81 абз. 3 AufenthG, то :

❌ не можна виїжджати з Німеччини;
❌ не можна подорожувати у межах Шенгену;
❌ не можна повернутися, якщо виїдете за межі Німеччини.

Тобто, якщо Ви вирішите виїхати до Ірландії по цьому документу, то більше повернутися в Німеччину Ви не зможете.

Відповісти
Oleksii_387834598

Доброго дня! Дякую! Тобто якщо я спробую виїхати, то мене не випустять? Чи випустять, але дадуть штраф чи заборону на в'їзд? 

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Oleksii_387834598 , може бути щозавгодно: Ви порушуєте міграційне законодавство знаходячись без тимчасової або ж постійної посвідки на перебування на території ЄС.

Можуть не випустити, можуть дати штраф, можуть звернутися до суду, можуть видати документ на депортацію.

Міла

Відповісти
Oleksii_387834598

Ще одне питання, якщо мені все ж таки дадуть Fiktionsbescheinigung і я виїду то я просто втрачу можливість отримати 24тий параграф, чи в принципі отримаю заборону на в'їзд в Німеччину? Чи якщо я отримаю якийсь інший тимчасовий захист, то я зможу відвідувати Німеччину по безвізу?

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Oleksii_387834598

у попередньому повідомленні я написала

Якщо Ви отримаєте "Fiktionsbescheinigung" за § 81 абз. 3 AufenthG, то :

❌ не можна виїжджати з Німеччини;
❌ не можна подорожувати у межах Шенгену;
❌ не можна повернутися, якщо виїдете за межі Німеччини.

Я правило, українкам та українцям, які подають документи на отримання §24, видають саме цей вид фіктивної посвідки на перебування.

Ще є "Fiktionsbescheinigung"  81 абз. 4 AufenthG, але його, як правило, видають українкам та українцям, які вже мають тимчасовий захист згідно §24 та подали заяву на його подовження. З цим фіктивним документом людина має право виїжджати за межі Німеччини та повертатися.

Чи якщо я отримаю якийсь інший тимчасовий захист, то я зможу відвідувати Німеччину по безвізу?

Ні, Ви зможете відвідувати Німеччину на той строк, на який Вам дозволятиме  тимчасовий захист тієї країни, яка Вам його надасть: іноді це - 21 день, іноді - 30 днів, іноді - 90 днів зі 180. Це залежатиме від умов та законодавчих актів тієї країни, яка Вас прийме.

Безвіз між країнами ЄС не діє. Його надано для пересування без візи між країнами не ЄС та ЄС, як то і є у випадку Україна - ЄС. Для пересування між країнами ЄС треба отримувати посвідки на перебування або ж ознайомлюватися з умовами пересування згідно посвідок на перебування, які видаються громадянкам та громадянам третіх країн, до яких відноситься УКраїна.

Міла

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Oleksii_387834598 ,

Мені треба буде тільки виписатися з квартири і закрити страховку? 

Що Вам потрібно зробити, якщо Ви хочете залишити територію Німеччини, напряму залежить від Вашої особистої ситуації. 

Вам потрібно звернутися у відповідальне за Вас Відомство у справах іноземців з поясненням ситуації та для того, щоб процес обробки Ваших документів зупинили.

Зняття з реєстрації повинно відбуватися в РАГСі за місцем Вашого останнього проживання. У деяких містах Німеччини зняття з реєстрації відбувається в "Einwohnermeldeamt" або ж в "Bürgeramt". Знятися з реєстрації необхідно за тиждень до запланованого виїзду з країни. Якщо Ви не встигнете знятися з реєстрації, то Ви можете зробити це ще протягом 2 тижнів після виїзду з Німеччини. Для зняття з реєстрації необхідно особисто з’явитися в РАГС та пред’явити посвідчення особи або закордонний паспорт. У деяких містах є можливість знятися з реєстрації письмово. Зверніться, будь ласка, з цього приводу до відповідального за Вас органу реєстрації та дізнайтеся, чи маєте Ви таку можливість. 

ВАЖЛИВО: Якщо Ви не зніметеся з реєстрації, то вчинете адміністративне правопорушення. За це Вам можуть призначити штраф до 1000 євро. 

Якщо Ви орендували квартиру, то потрібно розірвати договір оренди. Також зверніть увагу на те, що, можливо, Вам треба розірвати договір постачання електроенергії та договір про надання інтернет послуг, якщо договори офрмлені на Ваше ім'я, та Ви є відповідальним за їх укладання.

Якщо Ви стоїте на обліку в Центрі зайнятості ("Jobcenter"), то Вам буде необхідно повідомити в Центр зайнятості про свій виїзд із Німеччини. 

Якщо у Вас є банківський рахунок в Німеччині, Ви повинні закрити його.

Якщо у Вас є страхування, Ви також маєте розірвати його.

Зазвичай Ви можете зв’язатися з усіма органами влади, надіславши їм листа поштою або ж написавши їм електронного листа. У листі Ви повинні вказати свій персональний номер ("Kundennummer") або номер Вашої справи ("Aktenzeichen").

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: Якщо Ви назавжди покинете Німеччину, то Ви втратите дозвіл на перебування (Aufenthaltserlaubnis) в Німеччині. Ваш від'їзд з Німеччини буде вважатися остаточним, якщо Ви повністю перемістите центр свого життя в іншу країну. 

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)