Повернутися до огляду
Як перейти з параграфу 24 на більш стабільний статус проживання в Німеччині
Привіт! Я приїхала в Німеччину у березні 2022 року. Зараз маю сертифікат С1 та зданий Leben in Deutschland, працюю на повний робочий день секретаркою. Моя спеціальність (викладачка іноземних мов) визнана частково - лише англійська, і потрібно опанувати ще один фах, щоб мати змогу викладати у державних навчальних закладах. Я б хотіла запитати, які є для мене можливості переходу з параграфу 24 на інший вид документу, щоб мати змогу у перспективі отримати посвідку на проживання? Бо, наприклад, для блу карти моєї зарплатні не вистачить... дякую наперед за будь-які поради!
1 коментарі
Вітаю, @Sowlet
Для українських громадян, які перебувають в Німеччині за §24 AufenthG, існує можливість переходу на наступні параграфи:
- § 16a Berufsausbildung; berufliche Weiterbildung (здобуття професійної освіти). (Цей шхях дає можливість здобути німецьку професійну освіту, яка потім веде до можливості працевлаштування в якості фахівця та згодом, виконавши всі вимоги - до отримання дозволу на постійне проживання)
- § 18a Fachkräfte mit Berufsausbildung (здійснення трудової діяльності для фахівців з професійною освітою)
- § 18b Fachkräfte mit akademischer Ausbildung (здійснення трудової діяльності для фахівців з вищою освітою)
- § 18g Blaue Karte EU
- § 19c Sonstige Beschäftigungszwecke; Beamte (Для спеціалістів з досвідом, що не завжди вимагає університетського диплому)
- § 21 Selbständige Tätigkeit (Самозайнятість: для підприємців, які відкривають власний бізнес.)
Оскільки, я так розумію, у Вас здобута в Україні вища освіта, Вам для переходу на § 18b Fachkräfte mit akademischer Ausbildung необхідно перевірити чи прирівнюється Ваш іноземний диплом про вищу освіту до німецького та чи визнається Ваш вищий навчальний заклад у Німеччині. Це можна зробити у базі даних ANABIN. Ваша спеціальність має бути відмічена пунктом «entspricht» (переклад: «відповідає») та/або вуз занесений в базу даних в статусі H+.
Тобто, якщо Ви і надалі плануєте працювати на посаді секретаря, цього мало б бути достатньо. Але, якщо Ви плануєте працювати викладачем, що є регламентованою професією, тоді обов'язково необхідно проходити процедуру визнання освіти, яка має бути повністю визнаною, що, на жаль, не є у Вашому випадку. Але це також можна виправити, довчитися, наприклад.
Головні пункти, які варто пам'ятати:
1. зайнятість має бути кваліфікованою
2. заробітна плата має бути не нижче встановленого мінімуму певного регіону
3. Підтвердження належного пенсійного забезпечення: особам, яким виповнилося 45 років та їх річна зарплата складатиме менше 53 130 євро брутто - надати доказ належного пенсійного забезпечення, можуть розглядатися, наприклад, нерухоме або інше майно, встановлене законом право на пенсійне забезпечення.
Я також надаю Вам покликання на Закон про перебування іноземних громадян, а саме на розділ 4, в якому зазначені параграфи, які я вказала вище а також § 18c Niederlassungserlaubnis für Fachkräfte - параграф про отримання дозволу на постійне проживання.
Надаю Вам також для ознайомлення покликання на інформаційний розділ Handbook Germany: Зміна мети (Zweckswechsel)
Додатково можу запропонувати Вам індивідуальну безкоштовну консультацію у рамках проєкту "Обізнаний та готовий до Німеччини", який займається питанням легального перебування в Німеччині. Для запису на консультацію, необхідно заповнити реєстраційну форму і ми зв'яжемося з Вами у зручний для Вас спосіб. https://legal-migration.de/ua/
Консультантка проєкту "Vorbereitet und erfolgreich nach Deutschland"
Instagram:: @migration.beratung
Вікторія Ш.