Як залишитись в Німеччині після 2025 року?
Добрий день, як тільки отримала тимчасовий захист, пішла працювати, з зарплати сплачувала податки Німеччині та все як має бути. Вчу мову, проходжу В1. Але я не можу визнати свій диплом тут, бо я вчителька української мови в Україні, чи можливо тут залишитись після 2025 року, якщо так, то на яких основах? Я хочу тут вчитись, але для цього ще потрібен час.
1 коментарі
Відповіді (1)
Доброго дня, леся атл!
Скажіть, будь ласка, "Але я не можу визнати свій диплом тут": Це означає, що Вам надіслали вже підтвердження, що Ваш диплом не може бути визнано у Німеччині, чи це є поки тільки Ваше припущення, і Ви ще не починали процес визнання диплому?
Хоча тимчасовий захист за §24 продовжено, він, як і раніше, має тимчасовий характер. Наразі він дозволяє працювати на будь-якій роботі. Однак, якщо в майбутньому тимчасовий захист не буде подовжено, працювати можна буде тільки як кваліфікована фахівчиня/кваліфікований фахівець (зараз так, не інакше). Робота вважається кваліфікованою, якщо людина отримала спеціальність у Німеччині та працює за нею, або якщо її іноземна спеціальність визнана в Німеччині і вона може працювати за нею. У цьому випадку, після перевірки документів, Відомство у справах іноземців може перевести Вас із тимчасового захисту на інший параграф.
Наприклад, якщо Ви зробите професійне навчання (Ausbildung) або підете навчатися і отримаєте кваліфікацію, Ви зможете перейти на §18а або §18b AufenthG.
Також можна перевірити, чи визнається Ваш навчальний заклад і спеціальність, яку Ви здобули в Україні, в Німеччині. Якщо так, Ви зможете перейти на §18b, якщо будете відповідати також і іншим умовам його отримання. Проте якщо Ви хочете і надалі працювати у педагогічній сфері, Вам потрібно не тільки визнати Ваш диплом, а ще й визнати Вашу кваліфікацію, бо професія педагогині/педагога відноситься до регламентованих професій, а це означає, що кваліфікація також має бути визнаною.
Міла