Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
fluffyjul

Закриття 24 параграфу

Добрий вечір! Якщо я 28 лютого 2025 року знялась з реєстрації по адресу в Німеччині та закрила повністю всі тут документи та договори. 

Чи маю я права не виїзджати одразу з ЕС? Я можу тепер бути тут використовуючи свої 90 днів безвізу? В мене ж вони є? і якщо я хочу вилетіти з Польщі на тиждень у країну, яка не є країною ЕС чи впустять мене через тиждень назад до Польщі, щоб я звідти вже поїхала в Україну? Чи я повинна одразу після закриття захисту покинути ЕС? В такому випадку, коли активуються знов мої 90 днів безвізу? Дякую за відповідь.

8 коментарі

Відповіді (8)

Profile Picture
Міла_Модераторка

Добрий ранок, @fluffyjul !

Чи відмовилися Ви вже від §24? Чи коли збираєтеся відмовлятися? Чи не збираєтеся? Чи були Ви вже у відповідальному за Вас Відомстві у справах іноземців стосовно цього?

Зняття з реєстрації по адресу та закриття всіх докуентів та договорів не анулює автоматично Ваш статус на перебування згідно §24.

Будь ласка, уточніть Ваш статус на даний момент.

Міла

Відповісти
fluffyjul
Оновлено:

Статус не закривається автоматично, коли в мене вже немає прописки та немає страховки на території Німеччини? Тобто я можу виїхати з Німеччини та жити в Україні і в мене цей час ще буде активний мій статус? 
Тоді скажіть будь ласка, мені сказали, що закривши все тут мені обов’язково потрібно написати листа в місцеву міграційну службу, шо я все закрила та виїзжаю, бо можу отримати штраф, якщо не напишу чи не є цей лист закриттям захисту? 

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@fluffyjul , так: хто таке сказав?:)

Дивіться: є різні шляхи.

Ви можете повідомити Відомство у справах іноземців та офіціально закрити тимчасовий захист та спокійно їхати до інших країн або до України, без будь-яких незакінчених справ або документів.

Ви можете не повідомляти Відомство у справах іноземців. Будь-яка посвідка на перебування анулюється автоматично після 6 місяців відсутності людини на території Німеччини. Але якщо, наприклад, (це - мінімальний шанс, але все може бути) Відомство у справах іноземців матиме якісь питання до Вас і буде думати, що Ви ще знаходитеся на території Німеччини, бо посвідка ж не була анульована Вами, і не зможе Все знайти (бо офіційно Ви вже знялися з реєстрації, а це означає, що у Вас більше не буде адреси для надходження листів), то можуть виникнути проблеми.

Тому я також рекомендую написати листа Відомству у справах іноземців. Мені відомо тільки про штраф у випадку, коли людина просто їде, не повідомляє нікого і не знімається з прописки. Чому? Бо у цьому випадку абсолютно всі німецькі інстанції є непроінформованими щодо самовільного від'їзду людини, відчувають себе відповідальними (бо людина все щне всюди стоїть на рахунку), шлють листи, не отримують відповідь, починається непорозуміння і це веде за собою проблеми різного плану (фінансові, адміністративні, міграційні). 

Про штрафу з боку Відомства у справах іноземців через незакриття посвідок на перебування мені невідомо (якщо ми беремо саме §24). Посвідка анулюється за ненадібністю сама по собі після 6 місяців.

З цим буде пов'язано і Ваше питання про безвіз, бо безвіз почне працювати тоді, коли посвідка буде анульована, але для цього Вам потрібно знати, коли Відомство у справах іноземців її відкличе.

Відповісти
fluffyjul

Дуже Вам дякую за детальні розʼяснення! 
Тобто, якщо я напишу листа в миграційну, що виїзжаю наступного тижня в четвер, то вже коли буду вилітати в четвер із Варшави(із ЄС), то на пограничному контролі я повинна надати тільки свій закордонний паспорт(вже без німецької посвідки) і також при поверненні показати тільки свій біометричний паспорт, уточнивши, що з Польші буду їхати до України, а вже не на територію ЄС. Вже вірно? Тобто думаєте, точно не може бути ситуації та немає приводів, що за щось мене можуть не пустити на літак до Євросоюзу? (Бо якщо я пишу листа до миграційної служби, то через тиждень відсутності в ЄС просто вже повернусь по українському паспорту, як турист)

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка
Оновлено:

@fluffyjul , я не можу Вам нічого гарантувати, бо я не є прикордонною службою та не знаю, як відбуватиметься процес.

Для того, щоб дістатися до Польщі Вам потрібна або дійсна посвідка на перебування, або Шенгенська віза.

Якщо Ви будете вилітати в четвер з Варшави (за умови, що Ви успішно дісталися туди після комунікації з німецьким Відомством у справах іноземців) до країни не ЄС, то у Вас мають бути активні дні по безвіз та діючий український закордонний біометричний паспорт.

Так само і на зворотньому шляху: країна не ЄС-Варшава, Варшава-Україна.

Іншим варіантом може бути те, що Ви просите Відомство у справах іноземців закрити Ваш тимчасовий захист трохи пізніше. Але у цьому випадку Вам, МОЖЛИВО, треба отримувати візу до країни не ЄС, куди Ви прямуватимете, як громадянці України з німецькою посвідкою на перебування. Це я не можу стверджувати, бо у цьому випадку Вам потрібно читати візові врегулювання між Україною та саме цією країною не ЄС.

Але з німецьким §24 Ви без проблем виїдете до Польщі, а також з Польщі до України.

Обидва шляхи- дуже заплутані, але якщо Ви вже дістанетеся Польщі з Німеччини, тоте, що Ви написали, виглядає для мене вірним шляхом (за умови, якщо країна не ЄС дійсно не потребує візи від громадянок та громадян України):

то на пограничному контролі я повинна надати тільки свій закордонний паспорт(вже без німецької посвідки) і також при поверненні показати тільки свій біометричний паспорт, уточнивши, що з Польші буду їхати до України, а вже не на територію ЄС. Вже вірно? Тобто думаєте, точно не може бути ситуації та немає приводів, що за щось мене можуть не пустити на літак до Євросоюзу? (Бо якщо я пишу листа до миграційної служби, то через тиждень відсутності в ЄС просто вже повернусь по українському паспорту, як турист)

Міла

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@fluffyjul , у випадку, коли посвідка на перебування згідно §24 - анульована:

Чи маю я права не виїзджати одразу з ЕС?

Так, якщо у Вас є діючі дні по безвіз.

Я можу тепер бути тут використовуючи свої 90 днів безвізу?

Так

В мене ж вони є?

В такому випадку, коли активуються знов мої 90 днів безвізу?

Не можу Вам сказати. За кількістю днів кожна людина має слідкувати сама. Безвіз вступає в дію, якщо у людини немає посвідки на перебування та є достатня кількість днів по безвіз (90 зі 180). Також важливо зазначити, що безвіз діє тільки між країнами ЄС та країнами не ЄС. 

і якщо я хочу вилетіти з Польщі на тиждень у країну, яка не є країною ЕС чи впустять мене через тиждень назад до Польщі, щоб я звідти вже поїхала в Україну?

Проблематичним я бачу те, що Вам треба заїхати до Польщі. Тут - про Німеччину, але аналогія проводиться стосовно всіх країн ЄС: Гостьова віза до Німеччини | Handbook Germany : Together. По безвіз Ви можете перетинати кордони країн ЄС та не ЄС. Тобто, вилітитати до країни не ЄС з Польщі, повертатися з країни не ЄС до Польща, а також з Польщі вилітати до України.

Якщо ж у Вас не буде посвідки на перебування ЄС (як то тимчасовий захист), яка дозволяє подорожі по ЄС, то для перебування на території Польщі Вам потрібна посвідка на перебування. Або ж Ви можете заїхати до Польщі за кілька днів до анулювання Вашої посвідки на перебування згідно §24.

Чи я повинна одразу після закриття захисту покинути ЕС?

Ні, якщо у Вас є діючі дні по безвіз.

Міла

Відповісти
fluffyjul

Дуже дякую за відповіді, гарного Вам дня!

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@fluffyjul , сподіваюся, це допомогло та бажаю Вам вдалої подорожі!

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)