Зарахування часу роботи на 24 параграфі
Доброго дня! Сьогодні був на фінальному етапі, здав відбитки та оплатив 100 євро за послугу по оформленню параграфа 18b. І виникло ще таке питання, я спитав спеціаліста, чи зараховується час на 24 параграфі у стаж до ПМЖ та громодянство, якщо я уже більше року працюю на повний день та сплачує всі відрахування. На що мені відповіли, що ні все, що на 24 параграфі не зараховується. Але я читав коментарі юристів, що головне підтвердити пенсійні виплати і що не отримував соціальну допомогу. Чи були у вас такі кейси? Чи це просто співробітник не знає точно законів? Заздалегідь дякую за відповідь)
3 коментарі
Відповіді (3)
Вітаю Вас ще раз!
Спеціаліст має рацію, бо у стаж проживання для отримання таких серйозних посвідок на перебування, як посвідка на постійне перебування (ППП, Niederlassungserlaubnis) або німецьке громадянство, не може зараховуватися ТИМЧАСОВЕ перебування з метою захисту від війни. Тому ми і рекомендуємо переходити з 24 параграфу, бо він - хоч і дуже комфортний, але нічого не приносить, якщо людина хоче залишатися у Німеччині довгостроково, бо ціль 24 параграфу - не робота і не сплата податків для отримання громадянства у перспективі, а захист від воєнних дій. Якщо Ви хочете працювати, та працювати на отримання ППП або громадянства у майбутньому, людині, відповідно, треба отримувати посвідку "самостійної" людини, кваліфікованого працівника: посвідку, яка у своїй перспективі видається на довгий строк, з усіма її ризиками та шансами відповідно. Працювати та сплачувати податки з 24 параграфом - це виключно рішення кожної окремої людини, але це - не мета перебування, яку розуміє під собою тимчасовий захист.
"Але я читав коментарі юристів, що головне підтвердити пенсійні виплати і що не отримував соціальну допомогу": Будь ласка, дайте посилання на їх коментарі, та, якщо вони - практикуючі юристки та юристи, у них мають бути посилання на статті або закони, де стоїть, що строк перебування по тимчасовому захисту згідно 24 параграфу зараховується як для ППП, так і для отримання громадянства. Посилання на їх посилання також допоможуть у дискусіях з німецькими відомствами, а також - успішні кейси, якщо такі вже були та твердження юристок та юристів відповідають дійсності.
Нам такі кейси - невідомі.
Усе про отримання німецького громадянства Ви можете прочитати за посиланням.
Після змін у законі про набуття німецького громадянства від 27 червня 2024 року громадянство можна отримати після 5 років перебування у Німеччині (за умови виконання усіх умов), а також при особливих інтеграційних досягненнях - вже після 3 років перебування у Німеччині.
Ось - посилання на BAMF від 03.09.2024 щодо отримання німецького громадянства: BAMF - Bundesamt für Migration und Flüchtlinge - Einbürgerung - Einbürgerung in Deutschland.
Першою з умов його отримання є:
Тимчасова посвідка на перебування згідно 24 параграфу тому і називається тимчасовою, бо вона не передбачає довгих перспектив перебування людини, а передбачає захист від війни, на певний час, а не дозвіл на роботу у своїй первинній меті та сплату податків. Це - виключно Ваше рішення, працювати з цією посвідкою на перебування та сплачувати податки.
І тут ще одна умова:
Ця вимога наврядчи означає просто фізичне перебування на території Німеччини, після якого всім роздадуть німецьке громадянство, бо є різні категорії людей з різними обставинами та планами, але всі з них проживають легально, дуже багато на території Німеччини - з березня 2022 року. Але це не означає, що всі у 2027 році майже зможуть автоматично подати на громадянство прямо з 24 параграфу, через 5 років, як і стоїть в умовах його отримання: "seit 5 Jahren gewöhnlicher und rechtmäßiger Aufenthalt in Deutschland".
У вимогах до отримання громадянства не бачу "що головне підтвердити пенсійні виплати". Така вимога є в описі посвідки на отримання постійного перебування.
На момент подачі документів як на ППП, так і на громадянство людина не повинна отримувати ані соціальну допомогу, ані допомогу по безробіттю.
Стосовно отримання постійної посвідки на перебування (Niederlassungserlaubnis).
Ось - вимоги щодо її отримання: Niederlassungserlaubnis (allgemein) - Dienstleistungen - Service Berlin - Berlin.de.
У ній навіть вже зазначено, що
"Für Inhaber einer humanitären Aufenthaltserlaubnis nach § 24, § 25 Absatz 4 Satz 1, § 25 Absatz 4a Satz 1 oder § 25 Absatz 4b Satz 1 Aufenthaltsgesetz (AufenthG) kann keine Niederlassungserlaubnis erteilt werden" -
Власниці/Власники гуманітарного дозволу на перебування відповідно до § 24, § 25 абз. 4 речення 1, § 25 абз. 4а речення 1 або § 25 абз. 4b речення 1 Закону про перебування (AufenthG) не можуть отримати постійну посвідку на перебування.
Conclusio: На шляху як до ППП, так і до громадянства людина має отримати "проміжну посвідку на перебування", яка обіцяє їй довгострокову перспективу у Німеччині та вже "віддачу" Німеччині у вигляді сплати податків у систему, а не навпаки, як то є наразі з 24 параграфом, коли система "віддає" гроші на утримання людей з України та їх інтеграцію у добре, мирне життя.
Міла
Дякую за таку розгорнуту відповідь) я пошукаю посилання, де юристи казали що термін по 24 параграфу зараховується, це було в YouTube. І ще маленьке уточнююче питання від мого друга по цій же темі: чи можна переходити на 18 параграф, якщо тільки почав працювати і зараз знаходишся на Probezeit, але далі вказано, що в разі успішного проходження контракт стає unbefristeter Arbeitsvertrag. Чи вже треба подаватись після Probezeit?
@aleksanderbatalov , так, будь ласка, але посилання не на "YouTube"- канал, а на посилання юристів та юристок на законодавчі акти, де це чітко прописано та які можна сміливо показувати Відомству у справах іноземців або будь-яким іншим інстанціям.
Щодо Вашого друга: Це має він сам вирішувати, АЛЕ: Я б рекомендувала ПОКИ не переходити, бо якщо друг не пройде Probezeit, та ще й не буде 24 параграфу, то друг у кінці залишиться ні з чим.
Міла