Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
Eleutheria
Оновлено:

Зарахування років перебування на § 24 та externe Prüfung

Доброго  вечора!

Маю кілька запитань: 

1. Чи зараховуватимуться роки праці на § 24  та внески до пенсійного фонду при подачі заявки на постійне місце проживання? Наприклад, якщо перейти на інший параграф і вже з нього подаватися на ПМП або громадянство - чи будуть роки зараховані чи відлік починатиметься лише з початку дії нового параграфу?

2. Чи зараховується externe Prüfung von IHK як освіта здобута в Німеччині (erworbene inlandische Ausbildung)? Чи екзамен зданий екстерном все одно оцінюється інакше, не як здобута освіта?  

Дякую!

З повагою,

Марина. 

5 коментарі

Відповіді (5)

Profile Picture
Міла_Модераторка

Доброго дня, Марина!

1. Я бачила, що Ви дали вподобайку моїм поясненням по гілці Час для отримання громадянства та 24й параграф | Handbook Germany : Together. Вони застосовуються і до правил отримання постійної посвідки на перебування (ППП).

Загальні правила та умови отримання "Niederlassungserlaubnis" Ви можете прочитати тут: Niederlassungserlaubnis (allgemein) beantragen - Dienstleistungen - Service Berlin - Berlin.de.

Переходу з тимчасового захисту на ППП - немає:

• Bei Besitz einer Aufenthaltserlaubnis zum Zweck der Ausbildung oder des Studiums kann in der Regel keine Niederlassungserlaubnis erteilt werden. Dies gilt auch für humanitäre Aufenthaltserlaubnisse für einen vorübergehenden Aufenthalt (§ 24, § 25 Abs. 4 Satz 1 oder § 25 Abs. 4a AufenthG).

Також наступна вимога:

Altersvorsorge

• Sie haben für mindestens 60 Monate Beiträge zur gesetzlichen Rentenversicherung gezahlt. Ebenfalls akzeptiert werden Aufwendungen für einen Anspruch auf vergleichbare Leistungen eines privaten Versicherungs-Unternehmens oder einer Versorgungs-Einrichtung.

У ній не сказано, що є якісь виключення щодо посвідок на перебування або диференціація. Треба сплачувати 60 місяців внески у Фонд пенсійного страхування, що означає, що У РАЗІ РЕГУЛЯРНОЇ СПЛАТИ (тобто, не 1 місяць, потім 7 без роботи, потім три - з роботою, потім 6 - знову без роботи) внесків у пенсійний фонд час перебування по §24 має враховуватися, і відлік не має початися з самого початку у разі переходу на довгострокову у перспективі посвідку на перебування, як то для кваліфікованих працівників/кваліфікованих працівниць згідно §18a, §18b, з якої, у свою чергу, відкриваються можливості для переходу на постійну посвідку на перебування.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

Марина, щодо Вашого запитання:

2. Чи зараховується externe Prüfung von IHK як освіта здобута в Німеччині (erworbene inlandische Ausbildung)? Чи екзамен зданий екстерном все одно оцінюється інакше, не як здобута освіта?  

Ні. Освітою вважаються не менше 2 років навчання.

Ось, наприклад, вимоги для отримання посвідки на перебування для кваліфікованих працвниць/кваліфікованих працівників з професійною освітою згідно §18a: Aufenthaltserlaubnis für Fachkräfte mit Berufsausbildung - Dienstleistungen - Service Berlin - Berlin.de.

Gleichwertigkeit der Qualifikation

Für die Aufenthaltserlaubnis als Fachkraft ist der Besitz eines deutschen Berufsabschlusses nach einer mindestens 2-jährigen Ausbildung oder der Besitz einer gleichwertigen ausländischen Berufsqualifikation notwendig.
In der Regel muss eine ausländische Berufsqualifikation von einer Anerkennungsstelle geprüft und die Gleichwertigkeit festgestellt werden.

Ось, наприклад, вимоги для отримання посвідки на перебування для кваліфікованих працівниць/кваліфікованих працівників з академічною освітою згідно §18b: Aufenthaltserlaubnis für Fachkräfte mit akademischer Ausbildung - Dienstleistungen - Service Berlin - Berlin.de:

Gleichwertigkeit der Qualifikation

Für die Erteilung einer Aufenthaltserlaubnis als Fachkraft ist der Besitz eines deutschen, anerkannten ausländischen oder eines einem deutschen vergleichbaren ausländischen Hochschulabschlusses Voraussetzung.

• In der Anabin-Datenbank der Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen (ZAB) kann eine Abfrage gehalten werden, ob der ausländische Hochschulabschluss in Deutschland anerkannt ist.
  • Enthält die Datenbank keine aussagekräftige Information, sind Antragsteller verpflichtet, bei der ZAB eine individuelle, gebührenpflichtige Bewertung ihres Abschlusses zu beantragen und diese vorzulegen

Тобт, це - бакалавр 4 роки або магістр - 1, 2 роки.

Проте Вам завжди потрібно всюди зазначати, що у Вас є зданий екзамен від "IHK". Можливо, це буде бонусом при розгляді Ваших документів та винесенні рішення щодо відповідності Вашої освіти та кваліфікації німецьким.

З повагою,

Міла

Відповісти
Eleutheria

Міла, доброго дня!

Дякую Вам за відповідь. 

Знайшла ось таку інформацію від Agentur für Arbeit:

Der Aufenthaltstitel zur Beschäftigung als Fachkraft mit Berufsausbildung kann nur erteilt werden, wenn eine qualifizierte Berufsausbildung im Inland absolviert wurde oder die zuständige Anerkennungsstelle die vollständige Gleichwertigkeit des ausländischen Berufsabschlusses mit einer inländischen qualifizierten Berufsausbildung festgestellt hat. Personen, die ihren Berufsabschluss durch
das erfolgreiche Ablegen einer sogenannten Externen-Prüfung nach § 45 Abs. 2 BBiG bzw. § 37 Abs. 2 HWO erlangt haben, verfügen über einen inländischen Abschluss.

Мене це зацікавило, бо мені в IHK порекомендували здати саме іспит екстерном, щоб підтвердити свою кваліфікацію (мені відмовили в оцінці диплому бакалавра через те, що ВУЗ не мав станом на 2008 рік сертифікату акредитації за статусом в цілому, а лише сертифікат акредитації спеціальності). Хоча МОН та ENIC Ukraine надіслали мені офіційну заяву, в якій було зазначено, що сертифікат акредитації за рівнем в цілому не був обов'язковим і не означав, що ВУЗ не визнається. Я надіслала це підтвердження до ZAB, але вони його відхилили. Тоді я звернулася знову ж таки з відчаю до Annerkennungstelle, де мені і порадили це, як єдиний варіант у моєму випадку (враховуючи те, що я не працюю за дипломом). Але тоді постало запитання - якщо я здаю цей іспит, то чи зараховується це як професійна освіта здобута в Німеччині? Адже згідно § 18a людина може претендувати на ПМП вже через 2 роки, якщо в неї є здобута в Німеччині професійна освіта (duale Ausbildung). На це питання мені не змогли відповісти, порадили звернутися до міграційки. В мене така міграційка, вони вже 2 роки не відповідають ні на листи, ні на дзвінки, прийти без запису неможливо, записів немає. Замкнене коло.

Дякую Вам за допомогу,

З повагою,

Марина.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

Марино, тепер повертаюся до цього повідомлення. Я його бачила, також писала всю інформацію у попередніх повідомленнях, маючи це питання  в голові.

Так, саме тому, що одна інстанція каже одне, а інша - інше, Ви маєте взяти це підтвердження від "ZAB" та звернутися до тих інстанцій, які я навела під іншим питанням: до "IHK". Сказати, що "ZAB" надав такий висновок: "Berufsfachschulebene", але у Вас є успішна здача іспиту "nach § 45 Abs. 2 BBiG bzw. § 37 Abs. 2 HWO" і зацитувати те, що Ви написали у повідомленні вище від Агенції з працевлаштування.

Якщо Ви прочитаєте коментар адвоката та порівняєте його з письмом від "ZAB", то Ви знайдете формулювання "enspricht", але не "gleichgewertet", що означає, що "Berufsfachschulebene" не стоїть на одному рівні з німецькою освітою.

Просто зателефонуйте до "IHK" та запитайте, що означає Ваш статус з Вашими вихідними даними.

У цьому повідомленні від Агенції з працевлаштування для мене чорним по білому стоїть, що УСПІШНА здача екзамену прирівнюється до німецької освіти, але це - інформація від "Agentur für Arbeit". Не вони займаються визнанням іноземних дипломів. Це має Вам підтвердити безпосередньо відповідальний орган.

Бо у моєму посиланні у Вашому іншому питанні (адвокатська інформація) йдеться про "Berufsfachschulebene" як явище, без уточнень та винятків, що якщо у людини є екзамен, то тоді...Це - загальна інформація, що "Berufsfachschulebene" не визнається як повна освіта в Німеччині, але там немає тлумачення, як цей статус може трансформуватися, якщо у людини є той чи інший успішно складений іспит.

Якщо ж Ви збирете до купи оцінку "ZAB" ПЛЮС успішний екзамен (з посиланням на закон, яке дає Агенція  з працевлаштування), то може вийти, що Ваша освіта визнана, але це треба запитувати.

Тим більше, Ви пишете, що "мені в IHK порекомендували здати саме іспит екстерном, щоб підтвердити свою кваліфікацію", що означає, що Вам повинні були роз'яснити, що саме означає цей іспит, для чого Ви його здаєте. Для визнання освіти? Чи для визнання кваліфікації? Чи для визнання обох? Бо Агенція з працевлаштування, наприклад, чітко пише, що він прирівнюється до німецької освіти, що означає, що ані диплом, ані кваліфікацію Вам екстра визнавати не треба.

Хоча МОН та ENIC Ukraine надіслали мені офіційну заяву, в якій було зазначено, що сертифікат акредитації за рівнем в цілому не був обов'язковим і не означав, що ВУЗ не визнається.

Тут також важко коментувати, бо те, що "необов'язково" в Україні є "обов'язком" в Німеччині. Можливо, це тведження ДІЄ НА ТЕРИТОРІЇ України, що ВНЗ не має мати сертифікат акредитації, але як Ви бачите на власному досвіді як випускниця згаданого ВНЗ, поза її територією - зовсім інше.

Будь ласка, зверніться до "IHK", з яким Ви мали справу при складанні іспиту.

Міла

Відповісти
Eleutheria

Міла, дякую Вам! 

Сподіваюся, мені вдасться це вияснити.

Я обов'язково поділюся результатом, для майбутніх страждальців :-)

З повагою,

Марина.

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)