Зміна країни тимчасового захисту
Добрий день, допоможіть будь ласка з наступним. З 01.06.2025 знялась з обліку в Джоб центрі в Берліні, виплат не отримую, маю робочий контракт. Попередила роботодавця про плани переїзду в іншу країну. Маю допрацювати до 01.09.2025. Одночасно хотіла би отримати захист у Бельгії, оскільки поступила там в університет, і, маючи тимчасовий захист там, можу претендувати на значну знижку в оплаті або грант. Питання: як правильно перейти між захистами? Скільки німецька влада розглядає та приймає рішення про скасування захисту? Я чула , що, якщо бельгійці побачать діючий захист іншої країни, то відмовлять у захисті. Який алгоритм дій? З одного боку, боюсь відмовлятись від німецького захисту, не отримавши бельгійський, і зависнути у неврегульованому статусі, а з іншого хочу зробити відповідно до процедури . Чи реально це пояснити бельгійцям. Можливо краще написати лист про відмову німцям, і поїхати з ним в Бельгію? Крім того, якщо німці надішлють мені рішення про скасування захисту до 01.09 ( строк відпрацювання), чи матиму я право допрацювати? Як до цього поставиться роботодавець? Дякую заздалегідь за допомогу і інформацію!!!
Добрий ранок, @Hanna_Ester !
Хочу одразу зазначити, що я не можу надати інформацію, як Ви можете пояснити бельгійцям Ваш випадок. Для цього Вам потрібно звертатися до бельгійських інстанцій. Наш проєкт працює виключно у Німеччині та для Німеччини.
Вам потрібно тісно співпрацювати з відповідальним за Вас Відомством у справах іноземців та працедавцем та обмінюватися інформаціює між ними. Ми не є Відомством у справах іноземців, тож не можемо прогнозувати, як довго буде розглядатися Ваш запит на відмову від тимчасового захисту. Це - виключно індивідуальне питання, яке Вам потрібно задати у Відомстві. Негативну роль може відігравати той факт, що справу треба вирішувати терміново: вже - середина серпня, а Ви питаєте про 1 вересня. У такі короткі строки, як Ви розумієте, майже неможливо досягти рішення від Відомства у справах іноземців. Це означає, що Ви маєте піти на прийом та розказати про Вашу ситуацію, попросити їх закрити тимчасовий захист на початку вересня (бо Вам ще потрібна буде посвідка на перебування, щоб бути в змозі перетнути кордони Німеччина-Бельгія). Без посвідки на перебування Ви цього зробити не зможете.
Між країнами ЄС раніше працював процес, який я Вам опишу нижче, проте наразі вже люди та організації інформують нас, що гарантії надання тимчасового захисту більше немає. Люди, які вже мали тимчасовий захист в одній або декількох країнах, можуть його більше не отримати в іншій країні.
Якщо Ви вже отримали тимчасовий захист в одній з країн (ЄС), в Німеччині, то шанси отримати його в іншій країні (ЄС), в Бельгії, є значно нижчими порівняно з тими людьми, які подаються на цей вид захисту вперше та не мають жодної посвідки на перебування у жодній з країн світу.
Процес відмови від тимчасового захисту в країнах ЄС виглядає наступним чином:
Якщо Ви хочете переїхати в одну з країн ЄС (у Вашому випадку - в Бельгію), Вам потрібно подати заяву до місцевого компетентного органу у справах іноземців в країні Вашого перебування (Німеччина) про переведення Вашого місця проживання в державу ЄС - у Белтгію, відповідно до 42-го параграфу. Це - європейський закон, який застосовується безпосередньо у відповідних державах-членах ЄС. Потім ця заява надсилається до Відомства у справах міграції Бельгії (не знаю точно, як вого називається у Бельгії), після чого Бельгія оцінює свої можливості щодо прийняття біженок і біженців і дає свою позитивну або негативну відповідь.
У разі отримання згоди з боку Бельгії орган реєстрації іноземних громадян в Німеччині повідомить Вам детальну інформацію щодо подальших кроків (https://www.gesetze-im-internet.de/aufenthv/__43.html). Від тимчасового захисту в Німеччині потрібно відмовитися.
Отже, для початку процедури запиту тимчасового захисту в Бельгії я б порадила Вам хлопцю звернутися до місцевого компетентного органу у справах іноземців в Німеччині. Вони можуть допомогти Вам у цьому. Ми надаємо тільки загальну консультацію та вважаємо за потрібне заздалегідь висвітлити всі шанси та ризики щодо отримання тимчасового захисту на данний момент, бо у всіх країнах ситуація та міграційна політика загалом кардинально змінилася з лютого 2022 року.
Саме так, бо по закону людина може мати тільки один тимчасовий захист в одній країні світу.
Ні, бо Ваш лист не має юридичної сили. Ви маєте отримати офіційне підтвердження анулювання тимчасового захисту від Німеччини, з підписами та живими печатками, якщо Відомсство у справах іноземців може такі надати.
Як я вже зазначила у повідомленні вище, "Це означає, що Ви маєте піти на прийом та розказати про Вашу ситуацію, попросити їх закрити тимчасовий захист на початку вересня (бо Вам ще потрібна буде посвідка на перебування, щоб бути в змозі перетнути кордони Німеччина-Бельгія). Без посвідки на перебування Ви цього зробити не зможете".
Ви маєте право пропрацювати стільки, на скільки у Вас діє посвідка на перебування. Якщо вона буде анульована, скажімо, 25 серпня, то Ваш останній робочий день має бути 24 серпня. Ви маєте поговорити з Вашим роботодавцем, як він до цього поставиться, якщо ситуація буде такою. Можливо, Відомство у справах іноземців зробить так, як Вам буде найкраще.
Будь ласка, зверніться до відповідального за Вас Відомства у справах іноземців.
Міла