Зміна землі
Доброго дня. Допоможіть розібратися у ситуації зміни землі.
Я жила у м.Кельн, але кожного дня їздила на роботу у м.Франкфурт на Майні. Маю приписку та отримала параграф 24. Вирішила переїхати проживати у м.Франкфурт, щоб кожного дня не витрачати багато часу на дорогу. Переїхавши у нове місто я пішла до міської ради та отримала приписку тут. Отримала повідомлення від міграційної служби, що мій переїзд є нелегальним, бо я мала подати заявку про дозвіл зміни землі, чесно я цього незнала. У листі вказується що я маю повернутись на свою землю.
Чи можете ви підказати як мені правильно подати цю заяву для нової землі? Я маю договір про роботу та страхування на землі Гессен. Чи дозволять мені змінити землю, якщо я маю усі ці докази?
Доброго ранку, @lena148 !
Прив'язка до певної федеральної землі ("Wohnsitzauflage") приходить тоді, коди людина приймає тимчасовий захист згідно §24 та його умови. Будь ласка, ознайомтеся з Вашими документами, коли Ви погоджуєтеся на умови їх отримання.
За певних умов людина може подати заяву на скасування "Wohnsitzauflage". Ця заява називається "Umverteilungsantrag". Скасування зобов'язання проживати у певному місці та, у свою чергу, переїзд можливі у таких випадках (§ 12a AufenthG - Einzelnorm (gesetze-im-internet.de): причини на переїзд стоять в абзаці 1):
1) Людина влаштувалася на роботу, на якій сплачуються внески до соціального страхування і на якій вона працює принаймні 15 годин на тиждень;
2) Людина розпочинає дуальну професійну освіту ("Berufsausbildung");
3) Людина починає навчання в університеті або освоює нову професію ("Ausbildung");
4) Людина відвідує професійні мовні курси ("Berufssprachkurs") або спеціальні професійні курси, які тривають щонайменше три місяці та після закінчення яких буде визнана її спеціальність;
5) Людина починає навчання у підготовчому коледжі (Studienkolleg).
Без причини, за власним бажанням, Ви переїхати не можете, бо Вас вже закріпили за певним місцем, та Ви знаходитеся в Німеччині під захистом від війни, а не для роботи.
Дозвіл на переїзд в інше місце ("Umverteilung" - перерозподіл) видається рідко. Щоб отримати цей дозвіл, Вам спочатку необхідно подати заяву на перерозподіл ("Umverteilungsantrag") у Відомство у справах іноземців ("Ausländerbehörde"), яке за Вас відповідає.
Як Відділ у справах іноземців, який відповідає за Вас, так і Відділ у справах іноземців в тому місці, в яке Ви хочете переїхати, повинні дати згоду на скасування "Wohnsitzauflage". Якщо всі вимоги виконано, відомства, як правило, дають свою згоду. Якщо Відомство у справах іноземців у місті, куди Ви хочете переїхати, протягом чотирьох тижнів не заперечує у відповідь на його заяву, необхідно запитати, чи це є згодою на переїзд.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: Відділ у справах іноземців, який наразі є відповідальним за Вас, самостійно зв’яжеться з Відділом у справах іноземців тієї федеральної землі, куди Ви хочете переїхати, і попросить дозволу на скасування цензу осілості.
Приклади причин та приблизний список документів можна знайти в цьому документі: Antrag_Umverteilung_Streichung_Wohnsitzauflage.pdf. Це - тільки приклад. Для точного списку документів зверніться, будь ласка, до відповідального за Вас Відомства у справах іноземців.
Бажаю Вам вдалого початку тижня!
Міла