18b İs değişikliği
Oncelikle Merhaba,
Boylesine iyi bir sitenin olmasi bizim gibi alma burokrasisine alismamis insanlar icin mukemme bir kaynak bunun icin sizlere cok tesekkur ederim.
Benim 2 sorum olucakti ben 18b vizesi ile berline geldim yaklasik 6 ay once ve beni getiren firmada ise basladim fakat isler tam istedigim gibi gitmedigi icin istifa ettim ve tam turkiyeye donmeyi dusunurken bir is basvuruma cevap geldi otelde gece resepsiyonisti olarak is kabulu aldim. Bu surecte istifa dilekcemi ve is degisikligi bildirimimi berlin yabancilar dairesine bildirdim.
Yeni isimdeki is sozlememi is iliskisi beyan formumu vs herseyi yabancilar dairesine ilettim ben kasim ayinin basindan 01.11.2024 itibaren her gun mail attim. Bana 10.12.2024 tarihinde donus oldu evraklarinizi inceleyip size donecegiz diye ben bu surecte ise basladim. Calistigim yerdeki ekip arkadaslarimdanda benimle ayni vizeden olanlar var yani 18b niteliklerine uygun bir iste calisiyorum kendi Cv”imde truzim uzerine oldugu icin tum hersey birebir ortusuyor.
Benimle ilgilenen yabancilar dairesi personeline tekrar mail attim sureci sormak icin ama hala bir donus alamadim.
Ben izinsiz ise basladigim icin bir sorun yasarmiyim . onlara attigim mailler bilgilendirmelerin hepsini kayit ettim sakliyorum bir sorun olursa diye. Acikcasi hem arastirmalarimdan hemde araya vaynag tatili girmesinden dolayi sorun olmaz diye dusunuyorum. Sizce bu durum bana sorun yaratir mi?
2. sorum ise benim tum evraklarim suan hazir sadece alt kira sozlemesi konusunda sorun yasiyorum. Berlinde ev bulmak zor oldugu icin ben baska bir yerde Anmeldung yaptim fakat orada yasamiyorum. Babamla yasiyorum eve yeni tasindik. Ama eve 1 den fazla kisi kayit olamiyor ev buyuk olmasina ragmen . benim anmeldungum baska yerdeyken alt kira sozlesmesini nasil yapabilirim?
Memura babamla yasadigimi soylesem sorun olur mu? Yada illaki kayitli oldugum yerdemi alt kira sozlesmesi yapmam lazim?
Benim reelde kira gibi bir giderim yok kira vermiyorum babamla yasadigimdan dolayi .
Durum biraz karisik umarim anlatabilmisimdir.
Cevabinizi merakla bekliyorum.
Merhabalar,
Öncelikle sorularınız için teşekkürler. Sorularınızın genel kurallara yönelik meseleler olmasından ziyade bire bir inceleme gerektiren hukuki alanlar hakkında olduğunu belirtmem gerekir. Bizim platformumuz kapsamında yasal danışmanlık verme yetkimiz bulunmuyor. Dolayısıyla size ancak genel çerçevedeki kurallar hakkında bilgi verebilirim.
Eğer 2 senedir Almanya'da çalışıyor olsaydınız (Mavi Kart için bu süre 1 sene), bu durumda yeni bir izin almaya gerek kalmadan sadece Yabancılar Dairesi'ne bildirimde bulundurarak iş değiştirebilirdiniz. Fakat 6 ay kadar az bir süredir çalışıyor olduğunuz için yeni bir işe başlamadan Yabancılar Dairesi'nden izin almanız gerekirdi. Böylece Bundesagentur für Arbeit'ten yeni iş teklifi ile izin alınabilirdi. Fakat siz bu aşamaları atlamışsınız. Hangi eyalette olduğunuza göre bazı noktalar değişebilir fakat iş değişikliği durumundaki kurallar hakkında fikir vermesi için Berlin Yabancılar Dairesi'nin bu konuda hazırladığı sayfayı paylaşıyorum:
https://service.berlin.de/dienstleistung/326856/
Şu an halihazırda Yabancılar Dairesi ile iletişimde olduğunuz için kendileri izlenmesi gereken adımlar konusunda sizi bilgilendirecektir.
İkinci soruya gelirsek, sadece resmi olarak ikamet ettiğiniz bir evi sublet edebilirsiniz. Kira sözleşmesi, ev sahibi ve kiracı arasında yasal bir dayanak olarak büyük önem taşır. O yüzden bu konuda gerçekle uyuşmayan herhangi bir yolu izlememelisiniz, aksi takdirde yasadışı bir kapsama girer. Bu yazımızda kira sözleşmesinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz:
https://handbookgermany.de/tr/rental-contract
Umarım bu bilgiler yardımcı olur.
İyi günler dilerim,
Su