İçeriğe geç
mst3253
Güncellendi:
Mesleki Eğitim

Eğitim

Merhaba ön lisans anestezi teknikeriyim not ortalamam 4 üzerinden 3.01 kendi mesleğimi burda icra edebilir miyim.Şuan Almanya’da iltica etmiş bulunmaktayım.nasıl bir yol izlemeliyim şayet oluyorsa.

4 Yorumlar

Yanıtla (4)

Profile Picture
Su Parlak_Moderator
Merhabalar @mst3253 , Öncelikle sorunuz için teşekkürler. Mülteci statüsünde misiniz? Yoksa iltica başvuru süreciniz hala devam ediyor mu? Ayrıca anestezi teknikeri olarak eğitiminizi tamamlamış mıydınız? Bu konular hakkında geri dönüş yaparsanız çok sevinirim. Yanıtınızı bekliyorum.
mst3253
Şuan kamptayım 28 temmuzda iltica ettim süreç devam ediyor sadece yol ifadesine gittim.Türkiye de stajımı pandemide zar zor hastane bulup yaptım daha sonra İçin iş bulamadım sürekli tecrübe istiyorlardı özelde anlayacağınız stajımı tek yapabildim.Bu konuda görüşleriniz benim için önemli şimdiden teşekkür ederim aktardığınız bilgiler için.
Profile Picture
Su Parlak_Moderator
Sevgili @mst3253 , İltica süreciniz hala devam ettiği için sizin için şu durum geçerlidir: 'Eğer "Aufenthaltsgestattung" aldıysanız, örn. varış belgesine("Ankunftsnachweis") sahipseniz, işgücü piyasasına erişiminiz sınırlı olacaktır. İlke olarak serbest meslek sahibi olarak çalışmanıza izin verilmez ve bir çalışan olarak çalışabilmek için öncelikle çalışma izni almak için Yabancılar Dairesine ("Ausländerbehörde") başvurmanız gerekir. Sığınmacılar, 3 aydır Almanya'da ikamet ediyorlarsa ve artık ilk kabul merkezinde yaşamaları gerekmiyorsa çalışma izni alabilirler. Halen bir ilk kabul merkezinde yaşamaya devam etmeniz gerekiyorsa ve reşit olmayan çocuklarınız varsa 6 ay sonra çalışma izni alabilirsiniz. Eğer reşit olmayan çocuğunuz yoksa ve hâlâ bir ilk kabul merkezinde yaşıyorsanız, 9 ay sonra çalışma izni alabilirsiniz.' İltica süreciniz olumlu sonuçlanırsa çalışma izni imkanları şu şekildedir: https://handbookgermany.de/tr/work-permit Diğer bir yol ise 'Eğitim Sebebiyle Müsamaha Belgesi' yani Ausbildungsduldung olabilir. Bu seçenek ise şu şekilde işler: 'Birçok sığınmacı, iltica başvuru sürecinde bir işte çalıştıkları takdirde iltica başvurularının kabulü konusunda şanslarının daha yüksek olacağını düşünürler, ancak bu doğru değildir. Almanya'da bir koruma alıp alamayacağınız, kendi ülkenizde yaşadıklarınızla ilgilidir. Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF), iltica dosyanız için bir karara varırken Almanya'da çalışıp çalışmamanız veya Almancayı ne seviyede konuştuğunuzla ilgilenmez. Ancak Almanca seviyeniz, iltica prosedürünüzün sonucundan bağımsız olarak Almanya'da kalmanız konusunda size yardımcı olabilir: örneğin iltica talebi reddedilen sığınmacılar veya Müsamaha Belgesi (“Duldung“) almış kişiler, eğer kalifiye bir mesleki eğitim programına ("qualifizierte Ausbildung") başlarlarsa, Eğitim Sebebiyle Müsamaha Belgesi (Ausbildungsduldung) alabilirler. "Ausbildungsduldung" sahibi olduğunuz takdirde, mesleki eğitiminiz boyunca Almanya'da kalma izniniz olur. Eğitiminizi tamamladıktan sonra öğrendiğiniz meslekte bir iş bulursanız, oturum izniniz iki yıl daha uzatılır. Buna "3 + 2" kuralı ("3 + 2" Regelung) denir. Bu nedenle, Almanya'ya gelir gelmez Almanca öğrenmeye ve mesleki eğitime başlamanın elbette sizin için faydası olacaktır. Böylece sığınma başvurunuzun reddedilmesi durumunda Eğitim Sebebiyle Müsamaha Belgesi ("Ausbildungsduldung") almak için başvurabilirsiniz. İltica başvurunuz reddedilmişse veya iltica başvurusunda bulunmamışsanız ve hâlen “Duldung” belgesine sahipseniz, mesleki eğitim başvurusunda bulunmak sizin yararınıza olacaktır.' Ayrıntılı bilgi için: https://handbookgermany.de/tr/ausbildungsduldung Tüm bunlarla ilgili kendi bölümünüze özel bilgi almak için mülteciler için eğitim hazırlığı ve eğitim koçluğu konusunda ücretsiz danışmanlık veren merkezlerle iletişime geçmenizi öneririm. Bu merkezleri listeleyen 'Nasıl bir mesleki eğitim (Ausbildung) programı bulabilirim?' başlıklı yazımızdan alıntılıyorum: 'Mesleki eğitim yapabilecek bir yer bulmak genellikle o kadar kolay değildir. Yeterli Almanca bilgisi veya bu alanda önceden staj yapmış olmak gibi farklı ön koşulları yerine getirmiş olmak beklenebilir. Ayrıca hem başvuru sürecinde hem de iş görüşmesinde diğer başvuranlardan öne çıkmak da önemlidir. Bunları yapamıyorsanız, mesleki eğitim dünyasına girebilmek o kadar da kolay olmayacaktır. Birçok mülteci, mesleki eğitim yapacakları bir pozisyonu bulmakta zorlandığı için, Almanya'da hazırlık kursları ve oryantasyon yardımlarından, koçluk ve danışmanlığa kadar farklı destek türleri sunarak mesleki eğitim pozisyonlarına erişimi kolaylaştıran çeşitli kuruluş ve girişimler vardır. Bu kuruluşlar arasında Berlin'de bulunan Arrivo ​​ve 30’dan fazla şehirde merkezleri olan Joblinge’yi sayabiliriz.' Bu merkezlerin websitelerini paylaşıyorum: https://www.s27.de/portfolio/arrivo/ https://www.joblinge.de/jetzt-teilnehmen Umarım buradaki bilgiler sistem hakkında bir fikir vermiştir. Anlaşılmayan bir yer varsa tekrar yazabilirsiniz. İyi günler dilerim, Su
mst3253
Baya açıklayıcı oldu bilgileriniz çok teşekkür ederim.Sağlıcakla kalın.iyi günler
Bir NdM projesi:
  • medienmacher
  • "Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal Hükümet Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan Sorumlu Komisyon Üyesi ve Federal Hükümet Irkçılıkla Mücadeleden Sorumlu Komisyon Üyesi tarafından finanse edilmektedir." Logosu
Finanse eden:
  • "IRC (International Rescue Committee) tarafından finanse edilmektedir." Logosu