İçeriğe geç
Ana sayfaya geri dön
gladyos_54
Güncellendi:

IT Sektöründe 2 Yıl Tecrübem Var, Almanya İçin Hangi Vize Türüne Başvurmalıyım?

• Durumum:
    • IT sektöründe 1.5 yıllık tecrübem var. Eylül ayında 2 sene tecrübeye sahip olacağım Eylülden itibaren Almanya'ya gitmem gerekiyor.
    • Bu alanda üniversite veya meslek diplomasına sahip değilim. Meslek lisesinde Makine ve ön lisansdada Makine okudum ama bu alanda hiç çalışmadım. 1.5 senedir IT sektöründeyim.
    • Almanya'da bir iş teklifi almak üzereyim ve teklif edilen brüt maaş, 2025 yılı için belirlenen 43.470 € sınırını karşılıyor.
    • Almanca dil bilgim var, B2 sertifikasına sahibim.
  • Karşılaştığım Sorun:
    • Elimdeki kaynaklara göre, IT uzmanları için birkaç farklı vize türü mevcut.
    • Ancak, 2 yıllık tecrübemle ve diplomam olmadan hangi vize türüne başvurmam gerektiğini netleştiremiyorum.
    • Özellikle IDATA üzerinden randevu alırken hangi kategoriyi seçmem gerektiğinden emin değilim.
  • Yaptığım Araştırmalar:
    • §19c Abs. 2 AufenthG + §6 BeschV kapsamında, son 5 yılda en az 2 yıl IT tecrübesi olan ve belirlenen maaş sınırını karşılayan kişilerin Almanya’da çalışma vizesi alabileceğini öğrendim. Bu benim durumuma uyuyor gibi görünüyor.
      Kaynak olarak make-it-germany sayfasında IT sektörü için vize opsiyonlarına tıkladığım zaman bu oturum türünün bana uyduğunu görüyorum.

İçerik ;
      Möglichkeit 3: Aufenthaltstitel (nach § 19c Abs. 2 AufenthG i. V. m. § 6 BeschV
      Mind. 2 Jahre Berufserfahrung im IT-Bereich innerhalb der letzten 5 Jahre
      Konkretes Jobangebot in Deutschland.
      Bruttojahresgehalt in Höhe von 43.470 € und bei Personen über 45 Jahren 53.130 € (Jahr 2025)**.
      Zustimmung der BA.

Ayriyetten make-it-germany sayfasında şöyle bir bilgide gördüm.
      Für IT-Spezialistinnen und -Spezialisten wurde der Arbeitsmarktzugang zusätzlich erleichtert: Die notwendige einschlägige Berufserfahrung wurde auf zwei Jahre reduziert (vorher drei Jahre). Ein Berufs- oder Hochschulabschluss ist weiterhin nicht erforderlich. Sprachkenntnisse müssen für das Visum nicht mehr nachgewiesen werden. Auch hier gilt das Mindestgehalt von 43.470 Euro (Jahr 2025) Brutto im Jahr oder Entlohnung entsprechend dem Tarifvertrag.

• Diğer vize türlerinden (örneğin 12f) yararlanmak için en az 3 yıllık IT tecrübesi gerektiği belirtilmiş. Bunu maalesef şu anlık karşılayamıyorum çünkü 2 sene tecrübem olmuş olacak.
  • Sormak İstediğim:
    • Bu durumda, IDATA üzerinden hangi vize türünden randevu almam gerekiyor?
    • Oturum ihtimali §19c Abs. 2 AufenthG gibi gözüküyor fakat bunun için hangi vize türüne başvurmam gerekiyor?
    • Daha önce benzer bir durumla karşılaşanlar varsa, süreç hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim.
      Teşekkürler!
8 Yorumlar

Yanıtla (8)

Profile Picture
My_Community_Managerin

Bizimle iletişime geçtiğiniz için teşekkürler! Konu hakkında şimdiden bu denli araştırma yapmış olmanız harika!
Son 5 yıl içinde 2 yıllık BT deneyiminiz olduğu sürece, diplomanız olmadan çalışma vizesi almanın mümkün olduğu konusunda kesinlikle haklısınız. Buna ek olarak, bir iş teklifine ve yıllık en az 43.470 € (2025 itibariyle) maaşa ihtiyacınız var. Almanca dil becerilerini kanıtlamak zorunlu olmasa da Almanca bilmenin sizin için çok faydalı olabileceğini unutmayın.
Randevunuzu iDATA üzerinden “Mesleki Deneyimle İşe Başlama” başlığı altında alabilirsiniz. Gerekli belgeleri içeren bilgi formunu Alman Büyükelçiliği’nin web sitesinde bulabilirsiniz:
 https://tuerkei.diplo.de/tr-de/service/05-visaeinreise/2628104-2628104.
Bu çok özel bir oturum izni türüdür ve Alman Federal İstihdam Kurumu’nun onayına tabidir (çalışma koşullarını, iş deneyimini vb. incelenir). Ne yazık ki, bu vizeyi almanın garantisi yoktur, çünkü takdire bağlı olarak verilir. Bu nedenle, örneğin önceki işverenlerinizden alacağınız referans mektupları aracılığıyla iş deneyiminizi sağlam bir şekilde kanıtlamanız çok önemlidir.
Size bol şans dilerim! Başka sorularınız olursa lütfen bize ulaşmaktan çekinmeyin.

Yanıtla
gladyos_54
Güncellendi:

Merhaba,

Öncelikle daha önce aldığım değerli bilgiler için teşekkür ederim. 32F ve 24F arasındaki farkı tam olarak anlayamıyorum ve hangisinden randevu almam gerektiğini netleştiremiyorum. Çünkü kafama takılan bir şey daha var.
Geçen hafta bir danışmanla görüşme gerçekleştirdim ve eğer diploman yoksa 24F'e başvuramazsın diye bilgi verdi. Net olarakda bir bilgi göremiyorum 24F bir diploma istiyor mu ve 32F ile arasındaki fark nedir?
Eğer 24F diploma istemiyorsa neden 32F vizesi mevcut. Özür dilerim fakat randevu aşamasındayım o yüzden emin olup randevu almam gerekiyor..

32F vizesi:32F Vizesi Bilgileri

24F vizesi:24F Vizesi Bilgileri

IDATA'dan randevu alırken 32F mi yoksa 24F mi seçmeliyim?

Bu iki vize arasındaki farkı açıklayabilir misiniz? Hangi vize türü benim için daha uygun olur ve IDATA üzerinden hangi kategoriye başvurmam gerekir?

24F vizesi içinde 2 sene IT tecrübesi yeterli olur mu?

Eğer yeterli ise 24F için brüt maaş skalasına baktığımda;
24F - Mesleki Deneyimle İşe Başlama / Arbeitsaufnahme mit Berufserfahrung
AVRO cinsinden dikkate alınacak genel asgari sınır: 39.682,80 € yıllık brüt gelir. 
01.03.2024 tarihinden itibaren 40.770,- € yıllık brüt gelir. 
01.01.2025 tarihinden itibaren 53.130,- € yıllık brüt gelir.
Ama make-it-germany sayfasında IT'ciler için 43.470 EUR olarak görüyorum hangisi doğru?

Dediğim gibi, Türkiye'de Meslek Lisesi Makine Teknolojileri ve Ön Lisans Makine bölümü mezunuyum, ancak bu alanda hiç çalışmadım. Almanya'da ise IT sektöründe çalışmaya devam etmek istiyorum.

Biraz fazla soru sordum, özür dilerim!

Teşekkürler!

Yanıtla
Profile Picture
My_Community_Managerin

Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Bir iş teklifi ile BT iş deneyiminize dayalı bir vize başvurusunda bulunmak istiyorsanız, “Mesleki Deneyimle İşe Başlama” muhtemelen sizin durumunuz için daha uygun bir seçenek olacaktır. Orada şu şekilde belirtilmiş:"Not: Bilgi teknolojileri alanında çalışan kişilerden denklik belgesi istenmez; bilgi teknolojileri alanında ek nitelikleri, yazılım kurslarını vb. gösteren belgeler
Bugüne kadar bilişim sektöründeki mesleki deneyimleri gösteren belgeler (örn. çalışma belgesi, karne/diploma, barkodlu SGK hizmet dökümü)"Bahsettiğiniz kontrol listesinde 39.682,80 €’luk asgari maaşı bulamadım. Lütfen Make-it-in-Germany web sitesindeki 2025 yılı için maaş eşiklerine bakınız. BT sektörü için gerekli maaş, bu alanda çalışan ihtiyacı olduğu için düşürülmüştür.
Diplomanızın denkliği olup olmadığını görmek için Anabin veri tabanını kontrol ettiniz mi? Diplomanız bir Alman üniversite diplomasına eşdeğerse, nitelikli çalışan olarak da vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Yeni yasa ile artık diplomanızı aldığınız alanda çalışma zorunluluğu ortadan kalkmıştır.
Bu konuda daha fazla bilgiyi sayfamızda Türkçe olarak bulabilirsiniz: https://handbookgermany.de/tr/visa-skilled-workers Ayrıca, yabancı diplomalar hakkında daha fazla bilgi için hazırladığımız bu sayfaya bakabilirsiniz: https://handbookgermany.de/tr/recognition
Umarım bu bilgiler size yardımcı olur! Başka sorularınız olursa bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

Yanıtla
gladyos_54
Güncellendi:

Merhaba,

Öncelikle verdiğiniz detaylı yanıt için teşekkür ederim.

Aklımda tek bir soru kaldı: 24F vizesine başvururken bir diploma sunmam zorunlu mu?

Benim elimde meslek lisesi makine diploması ve ön lisans makine teknolojileri diploması bulunuyor. Ancak, IT sektöründe çalışıyorum ve Almanya'ya da IT uzmanı olarak gitmeyi planlıyorum.

Sormak istediğim:

• 24F vizesi için bir diploma sunmak zorunlu mu?
  • Eğer zorunluysa, bölümün IT ile ilgili olması mı gerekiyor, yoksa herhangi bir diploma yeterli olur mu?
  • IT sektöründe olduğum için, 24F başvurusu yaparken diplomaya hiç gerek olmayabilir mi? 
    (2 senelik SGK Hizmet dökümü ve sertifikalarım ile zaten bunu kanıtlayacağım.)

Çünkü randevu alırken şöyle ilerliyor süreç;
Mesleki öğrenim veya üniversite diplomam var. Kısmında yukarıdaki niteliklerden hiçbirine sahip değilim ancak çalışmak istediğim alanda mesleki deneyimim var kısmını işaretliyorum.

Sonraki sekmede

1. Seçenek : Son 5 yıl içinde edindiğim en az 2 yıllık mesleki deneyimim var. Ayrıca yurt dışı yeterliliğimin devlet tarafından tanındığına dair yerel bir makamdan onay belgem var.
(DİKKAT:Bilişim sektöründeki meslekler için dneklik belgesi gerekmemektedir.)

2. Seçenek : Şirkette çalışmak için gerekli uzmanlık bilgisine sahibim.

Bu kısımda tam olarak kafamı karıştıran diploma olmak zorunda mı denklik istemiyor, yoksa IT üzerine çalışmak istiyosak tecrübeyle hiç mi diploma istemiyor 24F?
Eğer 2.seçenek ile devam edersem 32F vizesine aktarıyor.

Bunun yanı sıra, maaş konusunda da bir kafa karışıklığı yaşıyorum.

Anladığım kadarıyla, yıllık brüt maaşımın 43.470 euro olması gerekiyor. Ancak, şu bilgilere rastladım:

AVRO cinsinden dikkate alınacak genel asgari sınır: 39.682,80 € yıllık brüt gelir.

Burada belirtilen 53.130 euro maaş sınırı IT çalışanları için de geçerli mi, yoksa IT sektörüne özel olarak belirlenen 43.470 euro sınırı mı dikkate alınmalı?

Bu konuda bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler!

Yanıtla
gladyos_54

Merhaba, cevap verebilir misiniz?
Öncelikle verdiğiniz detaylı yanıt için teşekkür ederim.

Aklımda tek bir soru kaldı: 24F vizesine başvururken bir diploma sunmam zorunlu mu?

Benim elimde meslek lisesi makine diploması ve ön lisans makine teknolojileri diploması bulunuyor. Ancak, IT sektöründe çalışıyorum ve Almanya'ya da IT uzmanı olarak gitmeyi planlıyorum.

Sormak istediğim:

• 24F vizesi için bir diploma sunmak zorunlu mu?
  • Eğer zorunluysa, bölümün IT ile ilgili olması mı gerekiyor, yoksa herhangi bir diploma yeterli olur mu?
  • IT sektöründe olduğum için, 24F başvurusu yaparken diplomaya hiç gerek olmayabilir mi? 
    (2 senelik SGK Hizmet dökümü ve sertifikalarım ile zaten bunu kanıtlayacağım.)

Çünkü randevu alırken şöyle ilerliyor süreç;
Mesleki öğrenim veya üniversite diplomam var. Kısmında yukarıdaki niteliklerden hiçbirine sahip değilim ancak çalışmak istediğim alanda mesleki deneyimim var kısmını işaretliyorum.

Sonraki sekmede

1. Seçenek : Son 5 yıl içinde edindiğim en az 2 yıllık mesleki deneyimim var. Ayrıca yurt dışı yeterliliğimin devlet tarafından tanındığına dair yerel bir makamdan onay belgem var.
(DİKKAT:Bilişim sektöründeki meslekler için dneklik belgesi gerekmemektedir.)

Bu kısımda tam olarak kafamı karıştıran diploma olmak zorunda mı denklik istemiyor, yoksa IT üzerine çalışmak istiyosak tecrübeyle hiç mi diploma istemiyor 24F?

Bunun yanı sıra, maaş konusunda da bir kafa karışıklığı yaşıyorum.

Anladığım kadarıyla, yıllık brüt maaşımın 43.470 euro olması gerekiyor. Ancak, şu bilgilere rastladım:

AVRO cinsinden dikkate alınacak genel asgari sınır: 39.682,80 € yıllık brüt gelir.

Burada belirtilen 53.130 euro maaş sınırı IT çalışanları için de geçerli mi, yoksa IT sektörüne özel olarak belirlenen 43.470 euro sınırı mı dikkate alınmalı?

Bu konuda bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler!

Yanıtla
Profile Picture
My_Community_Managerin

Öncelikle yanıtı beklediğiniz ve sabrınız için teşekkürler. Cevaplamamız gereken çok sayıda soru var, bu nedenle bazen geri dönüşler biraz zaman alabiliyor maalesef.
BT (Bilişim Teknolojileri) alanında pratik deneyimle başvurmak istediğiniz için diploma sunmanız zorunlu değildir.
Lütfen tüm BT yeterliliklerinizi ve iş deneyimlerinizi göstermenizin sizin durumunuz için çok önemli olduğunu unutmayın.
Son olarak, BT uzmanlarının maaşı yıllık en az brüt 43.470 Avro (2025 itibariyla) seviyesine indirilmiştir. Bu konuda daha fazla bilgiyi resmi web sitesinden edinebilirsiniz: https://www.make-it-in-germany.com/en/visa-residence/skilled-immigration-act
Umarım şimdi süreç sizin için daha anlaşılır olmuştur. Başvuru sürecinizde bol şans dilerim. Başka bir sorunuz olursa bana tekrar yazabilirsiniz.

Yanıtla
gladyos_54

Aslında tam olarak merak ettiğim ; 
Randevu alırken şöyle ilerliyor süreç;

Sonraki sekmede

(DİKKAT:Bilişim sektöründeki meslekler için denklik belgesi gerekmemektedir.)

Benim için hangi seçenek doğru 24F mi 32F mi? 
Cevaplarsanız çok sevinirim. Denklik gerekmemektedir ibaresi diplomada gerekmediği anlamına mı geliyor 24F'te IT'ciler için? 

Yanıtla
Profile Picture
My_Community_Managerin

Merhaba!

Belki de bazı noktaları iyi ifade edemedim.Öncelikle şu kısmı netleştirerek başlayayım: Hiçbir şekilde yasal tavsiye veremeyeceğimizi hatırlatmak isterim. Biz sadece genel çerçeve hakkında bilgi verebiliyoruz.

Kendimi daha net ifade etmek için bazı noktaları tekrar ele alacağım:Yakın zamanda bilişim sektöründe 2 yıllık iş deneyimine sahip olacağınız için diploma olmadan iş deneyimi ile vize başvurusunda bulunabilirsiniz. İş deneyiminizi net bir şekilde kanıtlayabildiğiniz sürece bir eğitim veya üniversite diplomasına ihtiyacınız yok. Bu nedenle, 24F’nin sizin durumunuz için daha uygun olması muhtemeldir. BT uzmanı olarak vizenin bir hak olmadığını, ancak takdire bağlı olarak ve iş deneyimi temelinde verildiğini lütfen unutmayın.Umarım şimdi daha iyi anlaşılmıştır.

Başvurunuzla ilgili iyi şanslar dilerim! Başka bir sorunuz olursa benimle tekrar iletişime geçmekten çekinmeyin lütfen.İyi günler dilerim.

Yanıtla
Bir NdM projesi:
  • medienmacher
  • "Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal Hükümet Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan Sorumlu Komisyon Üyesi ve Federal Hükümet Irkçılıkla Mücadeleden Sorumlu Komisyon Üyesi tarafından finanse edilmektedir." Logosu
Finanse eden:
  • "IRC (International Rescue Committee) tarafından finanse edilmektedir." Logosu