24 параграф
добрий день, дякую вам за можливість отримати відповідь на важливе для мене питання! Ми з чоловіком громадяни України за два роки до початку повномасштабної війни поїхали спробувати пожити в Ізраїль і отримали там одразу громадянство, намагалися прижитися, але в Ізраїлі заставали військові дії обстріли і згодом 1,5 роки зрозуміли, що хочемо повернутися на батьківщину в Україну і почали готуватися до цього, займалися підготовкою до повернення та закриття всіх справ, але не встигли як ось почалася повномасштабна війна в Україні! Ми не знали що робити куди їхати і в цей же момент мого чоловіка призвали до Ізраїльської армії на 2,5 роки обов'язкової служби, що забрало у нас можливість вирішувати де жити і куди їхати! Зараз уже як рік йде жахлива війна і в Ізраїлі, щодня обстріли і вдень і вночі, але ми не можемо виїхати через те, що чоловік все ще на обов'язковій службі, через кілька місяців він її закінчить і ми хочемо якнайшвидше опинитися в країні де немає обстрілів і війни! Моя вся сім'я зараз живуть у Берліні по 24 параграфу як біженці з України, вони як і я з Луганської області яка зараз перебуває під окупацією і наші будинки були зруйновані, я хотіла дізнатися чи можу я з чоловіком приїхати до Берліна і отримати захист на 24 параграфі якщо у нас є громадянство не тільки України а й Ізраїлю?Дякую за ваш час і сподіваюся на вашу відповідь
Відповіді (4)
Доброго дня, mayaliubarskaya!
На жаль, у Вашій ситуації треба зосередитися на Ваших можливостях у Німеччині як громадян Ізраїлю, а не як громадян України, бо Ви не можете претендувати на отримання тимчасового захисту згідно §24 через 2 дуже важливі причини:
Євросоюз узгодив, що люди з України за певних умов можуть отримати так званий "тимчасовий захист". У Німеччині це - дозвіл на перебування відповідно до Закону §24 про проживання (AufenthG). Цей статус походить з Європейської директиви про "Мінімальні стандарти надання тимчасового захисту у разі масового напливу біженців" (Директива 2001/55/ЄС).
Тимчасовий захист надається наступним групам людей:
Важливі зміни: Якщо особа не є громадянкою/громадянином України, походить із третьої країни та має тимчасовий вид на перебування в Україні, але не має дозволу на перебування згідно з §24 AufenthG, їй більше не надаватиметься тимчасовий захист. Навіть якщо ці особи вже мають дозвіл на перебування згідно з §24 AufenthG, вони не зможуть отримати його подовження.
Зверніть увагу: Якщо Ви є особою без громадянства або громадянином/громадянкою однієї з так званих "третіх країн" та не маєте посвідку на постійне проживання в Україні або міжнародний захист чи аналогічний український національний захист, Вам рекомендується не подавати заяву на отримання дозволу на проживання згідно з §24 AufenthG, навіть якщо Ви в’їхали до Німеччини до 5 червня 2024 року, оскільки ця заява, швидше за все, буде відхилена. Натомість Ви можете використати один з наступних варіантів:
mayaliubarskaya, як пише Zentralwohlfahrtsstelle der Juden in Deutschland (Центральне бюро соціального забезпечення євреїв у Німеччині):
Я рекомендую Вам напряму написати "Zentralwohlfahrtsstelle der Juden in Deutschland". Вони пропонують самі консультації та рекомендують ще інші місця для отримання консультацій:
Крім того, Ви можете написати в єврейську громаду міста або регіону, в якому Ви хотіли б перебувати. Громаду Ви можете знайти на сайті: Zentralrat der Juden: Gemeinden.
Міла
Велике Вам дякую за розвернуту вiдповiдь,це дуже користа iнформацiя та зауваження!Гарного Вам дня ,щира подяка за вашу увагу та витрачений час!)))
@MayaLiubarskaya , доброго дня!
Сподіваюся, що інформація допоможе прийняти вірне рішення для Вас! Приходьте до нас ще, якщо у Вас будуть запитання.
Бажаю Вам гарних вихідних!
Міла