Перейти до вмісту
Angelina
Оновлено:
Дозвіл на перебування

Дозвіл на проживання

Добрий день, мені не хочуть давати 24 параграф. Хоча вся моя сімʼя живе тут і у мене просто не має вибору куди їхати і жити дальше, тим паче в Україну. 

Чому сказали, що не дають. Так як раніше у мене були польські студентські візи. Я уже рік маю 81 параграф без змоги виїжджати з німеччини, а тим більше працювати. Що обурюю мене так, як це моя основна мета. Цікавим фактом являється те, що усі мої друзі які мали ВНЖ в інших країнах і не проживали на момент початку війни в україні отримали без проблем 24 параграф. Була б рада допомоги. Адже мені просто уже надоїло сидіти на виплатах і нічого взагалі не могти(

13 коментарі

Відповіді (13)

Profile Picture
Міла_Модераторка

Добрий день, angelina!

Так, я розумію, але Вам відмовили у наданні тимчасового захисту згідно 24 параграфу на законних підставах, які Ви й самі назвали "ВНЖ в інших країнах і не проживали на момент початку війни в україні". В мою компетенцію не входить пояснити, а як там було у інших, і чому певні Відомства у справах іноземців надали посвідку на перебування всупереч чітким законодавчим актам. Я також знаю про численні випадки, коли людина не відповідає вимогам, а отримає ту чи іншу посвідку на перебування, так само як і коли людина повністю відповідає усім вимогам (та навіть більше), але не отримує ту чи іншу посвідку на перебування. Відомства у справах іноземців - доволі суб'єктивні формування, які приймають рішення спираючись на власні відчуття, погляди, роз'яснення і т.і.

Якщо Вам вже не видали тимчасовий захист, то рішення наврядчи вже зміниться.

У цьому випадку я рекомендую Вам подивитися на інші види перебування (навчання, професійна освіта, дослідницька діяльність, численні види на перебування з метою роботи) та спробувати перейти з Вашого 81 абзацу на одну з цих посвідок на перебування, якщо Ви відповідаєте або відповідатимете усім вимогам. Тим самим Ви злізете з виплат та більше не будете нічого не могти.

Дайте мені, будь ласка, знати, у якій саме діяльності на території Німеччин Ви у цій ситуації зацікавлені (з перелічених мною вище). Тоді я зможу надати Вам інформацію та корисні посилання.

Міла

Angelina

Дякую, за відповідь. Я проживаю у місті Нюрнберг, Баварія. У мене є європейський диплом з журналістики і соціальних медіа.

Ще хочу добавити, що мені ще сказали - якщо ви принесете, що вас хочуть брати на роботу ми попробуємо змінити вам параграф. Але мені багато роботодавців по просту відмовляють на етапі коли дізнаються, що мені заборонено працювати. Плюс кількість заявок відповідно у мене зменшується так як  німецька ≈В1

Взагалі мене цікавить робота. І також хотіла спробувати навчання в університеті.

Angelina

Також, хотіла б добавити. Що кожного разу, коли я приходила у міграційну службу обіцяли, що обовʼязково буде надісланий лист мені з поясненням і з довідкою, що я можу робити дальше. Але так і не отримала за весь цей час. Хоча в мою сторону неодноразово було сказано, що «проконтролюють, щоб я отримала»(

Profile Picture
Міла_Модераторка
Оновлено:

@Angelina  , є багато шляхів, якими Ви можете піти, але Ви маєте самі для себе вирішити, для якого саме з цих шляхів у Вас вистачить сил та енергії.

Тема "Відомство у справах іноземців":

Це - якесь магічне коло, бо без пропозиції роботи Ви дійсно ніяк не зможете змінити посвідку на перебування. Працедавці ж у свою чергу завжди запитують про дійсну посвідку на перебування. Проте працедавцю можна пояснити ситуацію, та якщо Ваша кваліфікація підходить, з ним можна домовитися про те, що Ви донесете йому посвідку. Такі випадки мені також знайомі, коли людина була дуже важлива як працівниця або працівник, то і працедавець міг "зачекати" з папірцем, якщо тільки у ньому була справа. Головне, щоб документи були надані у Відомство у справах іноземців швидко та чітко у найкоротші строки.

Який саме документ є у Вас на руках? Напишіть його коректну назву та абзац, бо якщо це - тимчасова посвідка на перебування (Fiktionsbescheinigung), то з цією посвідкою на перебування можна працювати. Я не зовсім розумію, який саме у Вас документ на руках, з яким працювати не можна.

Ви можете подати скаргу на Відомство у справах іноземців щодо його бездіяльності стосовно листа, який так і не дійшов до Вас. Це - право кожної людини, тут Вам не потрібні адвокатки або адвокати.

Також Ви можете подати скаргу на Відомство у справах іноземців, якщо Ви не згодні з його рішенням. Для цього Вам буде потрібно звернутися до адвокаток або адвокатів, але їх послуги, як правило, - небезкоштовні. Я можу надати Вам ресурси, куди Ви можете звернутися за безкоштовною юридичною допомогою.

Дайте мені, будь ласка, знати, чи надсилати Вам посилання про юридичну допомогу.

Profile Picture
Міла_Модераторка

@Angelina  , тема "Диплом":

Це - диплом з України? Чи з Польщі? Чи визнали Ви вже його у Німеччині? Бо без визнаного диплому майже немає шансів отримати посвідку на перебування з метою робітничої діяльності.

Все про навчання в університеті читайте, будь ласка, за посиланням: Вступ до університету в Німеччині | Handbook Germany. Там на сторінці нижче, у каруселі, Ви зможете знайти інші розділи щодо різноманітних тем про університет.

Angelina

@Міла_Модераторка  

81 Abs 3 Satz 1 AufenthG 

його мені обновили і він дійсний до тої ж дати як і 24 параграф тобто до 04.03.24. Також там написано Erwerbstätigkeit nicht erlaubt. Gilt nicht zur Auslandsreise. 

Angelina

@Міла_Модераторка  Диплом з Польщі. Коли я сказала, що він у мене є сказали, шо визнавати його не потрібно 

Angelina

@Angelina  добавлю це Funktionsbescheinigung. Була б не проти отримати інформацію щодо юридичної допомоги, дякую 

Profile Picture
Міла_Модераторка

@Angelina  , тема "Робота":

Вибір потрібної робочої посвідки на проживання визначається Вашою освітою:

Для того, щоб отримати дозвіл на перебування для висококваліфікованих працівниць/висококваліфікованих працівниць з професійним навчанням (§18a AufenthG), Вам потрібно перевірити, чи можна визнати Вашу освіту в Німеччині та чи виконуєте Ви список вимог і умов для отримання цієї посвідки.

§18а AufenthG

Якщо у Вас є офіційні документи, що підтверджують Вашу спеціалізацію, то Ви можете подаватися на §18a.

На берлінському сайті є повний список документів і вимоги для подачі на §18a (розділ "Voraussetzungen"). Вам потрібно буде подаватися за місцем реєстрації.

1) Трудовий договір або конкретна пропозиція про роботу.

Трудовий договір має бути підписаний обома сторонами або має існувати хоча б чорновий варіант трудового договору.
2) Працевлаштування в Німеччині.

Трудові відносини повинні здійснюватися в Німеччині. Крім того, роботодавець повинен мати постійне представництво в Німеччині.

3) Дозвіл Федерального агентства з працевлаштування (Bundesagentur für Arbeit)

4) Професійна ліцензія (потрібна тільки для певних професій)

5) Еквівалентність кваліфікацій (документ про здобуту освіту має бути еквівалентний німецькій освіті та освіта мала тривати щонайменше 2 роки). Як правило, іноземна професійна кваліфікація має пройти експертизу в центрі визнання (Anerkennungsstelle), який повинен визначити її еквівалентність.

6) Достатнє пенсійне забезпечення (тільки якщо Вам уже виповнилося 45 років): У цьому випадку заробітна плата має відповідати щонайменше 55 відсоткам річних внесків у загальну систему пенсійного страхування. У 2024 році це відповідає щомісячному доходу в розмірі не менше 4 152,50 євро брутто.
Заробітня платня може бути нижчою, якщо у Вас є достатньо особистих коштів, які підтверджують Вашу майбутню пенсійну забезпеченість.

7) Основне місце проживання в місті XXX (де Ви подаєте свою заяву на оформлення посвідки на перебування)

8) Необхідна особиста присутність

Для того, щоб отримати дозвіл на перебування для висококваліфікованих працівниць/висококваліфікованих працівниць з академічним (університетським) навчанням (§18b AufenthG), Вам потрібно перевірити, чи можна визнати Вашу освіту в Німеччині та чи виконуєте Ви список вимог і умов для отримання цієї посвідки.

§18b AufenthG

Якщо у Вас є офіційні документи, що підтверджують Вашу спеціалізацію, то Ви можете подаватися на §18b.

На берлінському сайті є повний список документів і вимоги для подачі на цю посвідку на перебування (розділ "Prerequisites"). На посвідки на перебування потрібно подаватися за місцем реєстрації у місцевому Відділі у справах іноземців (Ausländerbehörde).

Для оформлення даної посвідки на перебування потрібно мати наступні документи або виконувати наступн вимоги:

1) Трудовий договір або конкретна пропозиція про роботу:

Трудовий договір має бути підписаний обома сторонами або має існувати хоча б чорновий варіант трудового договору.
2) Працевлаштування в Німеччині.

Трудові відносини повинні здійснюватися в Німеччині. Крім того, роботодавець повинен мати постійне представництво в Німеччині.
3) Дозвіл Федерального агентства з працевлаштування (Bundesagentur für Arbeit)

4) Професійна ліцензія (потрібна тільки для певних професій).

Якщо для заняття професійною діяльністю потрібна ліцензія (наприклад, для лікарок/лікарів, інженерок/інженерів), то перед подачею документів на цю посвідку на перебування необхідно надати доказ наявності цієї ліцензії або її підтвердження.
5) Еквівалентність кваліфікації.

Для отримання посвідки на проживання як кваліфікованої працівниці/кваліфікованого працівника необхідно мати німецьку/ визнану іноземну/ або порівнянну з німецькою вищу освіту.
У базі даних "Anabin" Центрального відомства з освіти за кордоном (ZAB) можна зробити запит про те, чи визнано диплом Вашого вишу в Німеччині.
Якщо Вашого вишу або спеціальності немає в базі даних "Anabin", то Вам потрібно звернутися в "ZAB" за індивідуальною платною оцінкою Вашого диплома.
6) Основне місце проживання в місті XXX (де людина подає заяву на оформлення посвідки на перебування)

7) Необхідна особиста присутність

Для людей, які не мають освіти, не можуть визнати свій диплом або кваліфікація у Німеччині просто сама по собі невизнана, проте мають обширні професійні навички та здобуття, існує § 19c (Abs. 2 AufenthG).

ВАЖЛИВО: На разі невідомо, чи видається цей параграф в дійсності чи поки відомства підлаштовуються під нові процеси та ще не приймають такі кейси. Треба взнавати на місцях у відповідальних Відомствах у справах іноземців.

Цей параграф видається особам з "видатними практичними професійними знаннями". Для цього особа повинна відповідати наступним вимогам:

1) Особа повинна мати визнану за кордоном професійну кваліфікацію тривалістю не менше двох років або освіту - навіть якщо вони не визнаються в Німеччині. Зверніть увагу: "ZAB" повинен надати інформацію про Вашу професійну кваліфікацію або про Ваш диплом щодо того, чи кваліфікація визнана в країні походження. Ви повинні подати заяву про це самостійно.  

2) Особа повина мати кваліфіковану роботу. Це означає, що працевлаштування, як правило, вимагає щонайменше двох років професійно-технічної освіти або вищу освіту.

3) Особа має щонайменше два роки відповідного професійного досвіду протягом останніх п'яти років.

4) Особа має дохід не менше 3 398 євро на місяць або 40 770 євро на рік. Винятки стосуються компаній, пов'язаних колективними договорами.

5) Якщо людині більше 44 років і вона вперше подає заяву на отримання § 19c абз. 2, їй, як правило, потрібен мінімальний дохід у розмірі 4.152,50 євро на місяць або 49.830 євро на рік.

6) Можливі винятки щодо професій, які є екзотичними, вкрай потрібними, дуже вузькопрофільними та такими, де не вистачає власних спеціалісток та спеціалістів.

Міла

Profile Picture
Міла_Модераторка

@Angelina  , зрозуміла, але це - тільки ТИМЧАСОВА посвідка, тобто, Відомство у справах іноземців не може Вас просто так з нею залишити, бо вона видається з метою, що інша посвідка на перебування (яка б вона не була) у процесі виготовлення АБО до того моменту, коли Відомство у справах іноземців винесе будь-яке рішення щодо Вашого кейсу.

Тож, Ви повинні написувати у Відомство та наполягати на рішенні щодо Вашої справи.

Profile Picture
Міла_Модераторка

@Angelina  , хто саме це Вам сказав і де? Чи є на руках у Вас підтвердження того, що його не потрібно визнавати, яке Ви причепите до списку документів, коли будете подаватися на ту чи іншу посвідку на перебування?

Profile Picture
Міла_Модераторка

@Angelina  , я перенаправлю Ваше питання до наших юристок та юристів та повернуся до Вас, коли вони дадуть відповідь. Це може тривати до наступного місяця, тож, прийдеться зачекати.

Інші контакти:

Отримати безкоштовну юридичну консультацію від українських юристів та юристок можна на сайті we4ua.com. Для цього Вам необхідно заповнити анкету українською мовою. В ній Ви повинні вказати свої особисті дані та країну, в якій Ви перебуваєте. Також Ви маєте змогу завантажити документи, про які йде мова у Вашому запиті (наприклад, повідомлення від державних установ).

На сторінці ua.support біженці та біженки з України в Німеччині та інших країнах можуть отримати безкоштовну юридичну консультацію. Сайт доступний українською та англійською мовами. Ви повинні спочатку вибрати країну, в якій Ви перебуваєте або в яку Ви хочете в’їхати. Потім Вам потрібно буде заповнити контактну форму. У формі Ви повинні вказати свої особисті дані, адресу електронної пошти та мову, якою Ви розмовляєте. Ви також повинні сформулювати своє запитання та вибрати тему свого питання. Після того, як Ви відправите форму, з Вами зв’яжеться юрист або юристка та проконсультують Вас. Юрист або юристка, які надаватимуть консультацію, знаходяться в країні, де Вам потрібна допомога. Всі юристи та юристки, які надають допомогу на сайті, працюють добровільно. Це означає, що їм не платять за консультації.

Організація United for Ukraine (UFU) також пропонує безкоштовні юридичні консультації для біженок та біженців з України. Сайт доступний українською, англійською та російською мовами. На сайті Вам спершу потрібно вибрати країну, в якій Ви перебуваєте, потім заповнити онлайн-форму. У формі потрібно вказати свою електронну адресу. Ви також повинні відзначити, в якій сфері Вам потрібна правова допомога. Після того, як Ви надішлете анкету, з Вами зв'яжуться і проконсультують юристи або юристки. Зверніть увагу, що обробка Вашого запиту може зайняти деякий час. На даний момент організація отримує багато запитів.

На сторінці faire-integration.de Ви знайдете консультанток та консультантів у Вашому регіоні, які добре знають трудове законодавство та Ваші права в Центрі зайнятості. Для цього натисніть на сторінці faire-integration.de на білу крапку на карті, яка знаходиться найближче до Вашого місця проживання. Після цього Ви отримаєте адресу та ім’я консультантки або консультанта, який може допомогти. Співробітники та співробітниці розмовляють різними мовами і надають безкоштовну допомогу.

Ви також можете звернутися за підтримкою до міграційного консультаційного центру (Migrationsberatungsstelle) або до служби з питань міграції молоді (Jugendmigrationsdienst) у Вашому регіоні. Міграційна служба з питань міграції молоді відповідає за людей віком до 27 років. Працівниці та працівники міграційно-консультаційних центрів та міграційної служби з питань міграції молоді розмовляють багатьма мовами. Вони також можуть допомогти Вам з заповненням заяв та форм. Допомога надається безкоштовно.

Profile Picture
Міла_Модераторка
Оновлено:

@Angelina  , наші партнери (юридичні радники) з організації "United for Ukraine" дали відповідь щодо Вашої ситуації:

Є свідчення того, що деякі німецькі органи влади іноді не надають тимчасовий захист громадянам України, якщо вони мають дійсний дозвіл на проживання в третій країні. Наприклад, Імміграційне управління в Берліні прямо вказує на це у випадку з канадською візою. Однак, наскільки нам відомо, чіткої правової бази для такого винятку немає. Тому не виключено, що органи влади інших федеральних земель мають іншу юридичну думку і надають тимчасовий захист, навіть якщо у вас вже є посвідка на проживання в іншій країні. Зазвичай, ви маєте право оскаржити рішення не пізніше, ніж через 1 місяць після його прийняття, але ми бачимо, що цей термін вже минув. В якості альтернативи дозволу на тимчасове перебування ви можете розглянути можливість отримання притулку або "блакитної карти" (будь ласка, зверніть увагу, що кожен з цих варіантів має свої вимоги і складну процедуру).

Міла

Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)