Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
Maryna232
Оновлено:

Перехід з 24-го параграфу

Доброго дня.

Моя сім’я живе в Німеччині, земля NRW з 2022 року.

Я працюю з 05.2022 за тарифним контрактом на Vollzeit з unbefristeten Arbeitsvertrag als Hilfskraft. Зарплата нетто – 1900 євро. Також є виплата для дитини Kindergeld. Маю сертифікат B2-Beruf та сертифікат «Leben in Deutschland». Диплом спеціаліста за спеціальністю «Облік і аудит» з України відправлено на оцінку (результату ще немає), на сайті Anabin університет і спеціальність підтверджуються. Також я пройшла курс у Німеччині „Finanzbuchführung-1“ і в майбутньому планую працювати у сфері бухгалтерії.

Мій чоловік працює з 01.2023 також за тарифним контрактом на Vollzeit з unbefristeten Arbeitsvertrag als Technischer Hilfskraft. Зарплата нетто – 1900 євро. Має сертифікат B1 та сертифікат «Leben in Deutschland». Диплом спеціаліста за спеціальністю «Спеціаліст з електричних машин та апаратів» з України відправлено на оцінку (результату ще немає), на сайті Anabin університет і спеціальність підтверджуються (принаймні бакалавр точно).

Дитина, 13 років, навчається у Gesamtschule у 7-му класі.

Хочемо перейти з 24-го параграфа на інший параграф, щоб у майбутньому подати заявку на громадянство або ПМП.

1. Чи могли б Ви підказати, на який параграф з нашими вихідними даними найкраще подавати документи? Через те, що в наших контрактах зазначено „Hilfskraft“, параграфи щодо кваліфікованої роботи нам, мабуть, недоступні?

2. Чи є Buchhalterin кваліфікованою роботою в Німеччині? Я читала, що ні – чи це правда?

3. Чи можна при переході на інший параграф залишити 24-й параграф паралельно з новим? Тобто мати два параграфи одночасно?

4. При зміні 24-го параграфа на новий, чи можна їздити з українським водійським посвідченням до завершення дії 24-го параграфа? Чи необхідно одразу змінювати водійське посвідчення на німецьке? Або потрібно зробити це протягом 6 місяців після отримання нового параграфа? Зустрічала різні варіанти «правильної» відповіді, тому це питання досі залишається одним із важливих при ухваленні рішення щодо переходу на інший параграф.

5. Можливо Ви знаєте хто в Kreis Paderborn може допомогти з підготовкою документів? 

6. І останнє питання, яке стосується не нас, а є більш загальним: чи є виплати Wohngeld і Kinderzuschlag перешкодою при переході на робочі параграфи? (Ми не отримуємо цих виплат).

Розумію, що питань багато 🙈 Буду дуже вдячна за Вашу відповідь.

4 коментарі

Відповіді (4)

Maryna232

@Міла_Модераторка  

Доброго дня, можете будь-ласка подивитися питання? Можливо зможете в чомусь допомогти розібратися чи це потребує допомоги фахівця з міграційного права? Дякую

Відповісти
Profile Picture
Yara__Community_Manager

Привіт, дякую за запитання та ваше терпіння.

Будь ласка, зверніть увагу, що ми не є міграційним консультаційним центром і можемо надати лише початкову інформацію. Я пропоную вам звернутися до міграційного консультаційного центру, щоб отримати додаткову інформацію та допомогу в поданні заяви на інше місце проживання. Їх послуги безкоштовні. Якщо ви наймете адвоката, за цю послугу потрібно буде заплатити.

Щодо вашого 1-го запитання. Ми не можемо сказати ви, на який параграф краще перейти. Вам потрібно перевірити,  що буде найкращим варіантом для вас і чи виконуєте Ви вимоги. Загалом, Hilfskraft не вважається кваліфікованою роботою, як ви зазначили. Відповідно до параграфу 19c закону про перебування існує дозвіл на проживання, який також дозволяє працювати в некваліфікованих професіях у деяких випадках. Наприклад, для Hilfskraft у роботі з догляду.

Щодо вашого 2-го запитання: загалом, кваліфікована робота – це професія, для якої вам потрібно принаймні дворічне навчання відповідно до німецьких стандартів.

Щодо вашого 3-го запитання. Рекомендується, при подачі заявки на інший вид проживання, ви зазначали, що не хочете відмовлятися від тимчасового захисту за §24. Існує постанова адміністративного суду вищої інстанції у 2013 році, в якій зазначено, що в деяких випадках можна мати два паралельних виду на перебування . Я б запропонувала подаватись на інший параграф з допомогою міграційної консультації, яка знаходиться поблизу вас.

Ви можете їздити з українськими правами, якщо у вас є §24. Ви можете знайти більше інформації тут: https://handbookgermany.de/uk/ukraine-daily-life#faq_3912

Щодо німецьких прав. Я, на жаль, не знаю точної відповіді. Можливо, хтось інший на форумі має більше інформації та досвіду щодо цього питання.

Як я вже писала вище, я також рекомендувала б вам звернутися до консультаційного центру з питань міграції, вони можуть допомогти вам із заявою. Вони безкоштовні.

Ви можете знайти консультаційний центр у Падерборні, виконавши пошук тут: https://bamf-navi.bamf.de/de/Themen/Migrationsberatung/?coord=483235.5729881&

Будь ласка, розкажіть нам, чи зможуть вам допомогти в міграційному консультаційному центрі.

Всього найкращого

Відповісти
Ketrin_Volontir
Оновлено:

Добрий день@Maryna232

По вашим запитаннями: 

1. Hilfkraft не є кваліфікованою роботою, тому §18 AufentG для неї не підходять. Можна забувати увагу на §19с, але потрібно розуміти в якій саме сфері ви працюєте. Можливо це § 19c Abs. 1 AufenthG i.V.m. § 12 BeschV: 
Aufenthaltserlaubnis für Au-Pair-Tätigkeit

2. Кваліфікованою в Німеччині є будь-яка робота, яка потребує мінімум 2 роки навчання. Подивіться в вакансіях, якщо роботодавці потребують хоча б Ausbildung, то це може бути §18а.

3. Такого закону не існує, але є в Німеччині прецедент - рішення суду щодо надання одразу 2х параграфів. Тобто така опція існує, але її не просто отримати. Рішення залишається на міграційному.

4. Не пізніше 6 місяців подібно змінити на німецьке. Зазвичай можна їздити тільки півроку, для людей на §24 зробили виключення. Відмовляючись від §24, людина відмовляється від цього виключення.

5. Я не можу порекомендувати конкретних людей. 

6. Ні. Не є. Перешкодою є отримання соц.виплат.

Хочу звернути вашу увагу на те, що ми не даємо юридичних консультацій та порад. То ж вам краще звернутись до міграційного консультанта або адвоката.

Міграційних консультантів можете пошукати тут https://bamf-navi.bamf.de/de/Themen/Migrationsberatung/

Ketrin 

Відповісти
Maryna232

Дуже дякую за відповіді. 

Коли щось вирішиться по нашій ситуації я доповню. Ще раз дякую 

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)