Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
Serhii85

Перетин кордону

Моя сестра з родиною на початку війни виїхали з України у Словаччину ( мають статус : тимчасовий захист іноземців). Я з родиною прибули до Німеччини (параграф 24). Чи може моя сестра приїхати до нас у гості? Переймаємося тим, що  їх можуть  завернути на кордоні... Ми вже чули про подібні випадки ... Роз'ясніть , будь ласка, як вчинити правильно.

5 коментарі

Відповіді (5)

Profile Picture
Міла_Модераторка
Оновлено:

Доброго ранку, @Serhii85 !

Ваша сестра може приїхати до Вас у гості, якщо у неї всі документи - в порядку: є дійсний український біометричний закордонний паспорт, є посвідка на перебування Словаччини (тимчасовий захист згідно Ваших слів), яка легально дозволяє перетинати кордони ЄС громадянкам та громадянам країн не ЄС.

Також Вашій сестрі потрібно взнати, впродовж якого строку вона може бути відсутньою на території Словаччини. У Німеччині, наприклад, відносно цього люди мають певні обов'язки та можуть бути відсутніми на території Німеччини протягом певного часу в залежності від їх власних обставин, а не просто собі поїхати.

Без причини Вашу сестру не можуть завернути на кордоні. 

Так, такі випадки траплялися та трапляються, але якщо б люди достовірно розказували, що слугувало причиною "розвороту на кордоні", тоді можна було б намалювати більш достовірну картину подій.

Окрім цього, Ви можете написати лист-запрошення у вільній формі для Вашої сестри, який вона може показати на кордоні, де буде чітко написано, до кого вона їде, з якою метою, хто Ви є один для одного; вказати адресу, за якою вона буде проживати; вказати дати, коли вона буде у Вас проживати; ПОКАЗАТИ НА КОРДОНІ ЗВОРОТНІЙ КВИТОК.

Міла

Відповісти
Serhii85

Дякую за відповідь і ще хочу запитати. Якщо вони будуть  їхати всією сім'єю (4 особи) на власному авто, тоді у них немає квитків. Щодо житла – теж саме: якщо їдуть в гості, то яке ще житло? А найголовніше, що при скануванні словацького тимчасового прихистку німецька чи польська прикордонна служба не бачать його в загальному реєстрі загальноєвропейських документів, бо Міністерство внутрішніх справ Словаччини не зареєструвало його там, як це зробили інші країни. Як діяти?

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Serhii85 ,

Якщо вони будуть  їхати всією сім'єю (4 особи) на власному авто, тоді у них немає квитків:

Так, це - логічно. Тоді Вам треба у запрошенні зазначити, на яку дату заплановане повернення до Словаччини автівкою.

Щодо житла – теж саме: якщо їдуть в гості, то яке ще житло?

Вибачте, але Ви якось дивно ставите питання "Яке ще житло?". Якщо вони їдуть в гості, то воні ніде не будуть проживати? Якщо будуть жити у Вас, то так і треба писати, що будуть жити у Вас, за адресою. Я так Вам і написала у повідомленні вище. Якщо будуть жити у готелі, то має бути зазначений готель. Я не знаю, де вони будуть жити, тому Ви як доросла людина має складати відповідний лист з формулюваннями згідно Ваших власних умов. 

А найголовніше, що при скануванні словацького тимчасового прихистку німецька чи польська прикордонна служба не бачать його в загальному реєстрі загальноєвропейських документів, бо Міністерство внутрішніх справ Словаччини не зареєструвало його там, як це зробили інші країни. Як діяти?

Це питання Ви маєте ставити у Словаччині у відповідних інстанціях: відомствах у справах іноземців і т.і., бо це - власне рішення Міністерства внутрішніх справ Словаччини. Наш проєкт займається життям та перебуванням у Німеччині. Можливо, у цьому випадку відомства мають видавати супроводжуючий, пояснювальний документ, які рішення приймають відповідні інстанції Словаччини та як вони корелюються та мають бути застосовані на кордонах з іншими європейськими країнами.

Міла

Відповісти
Serhii85

Дуже дякую за допомогу та швидку відповідь. Будемо працювати над цим питанням. Гарного дня.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Serhii85 , ще надам Вам інформацію щодо листа-запрошення: Запрошення до Німеччини | Handbook Germany : Together.

Це - загальна інформація, коли родина запрошує до ЄС родичів, які взагалі перший раз перетинають кордони, їдуть по безвіз і т.і.

Візьміть цю інформацію просто за "костяк" та переробіть під випадок Вашою родні, коли вона проживає в ЄС, має посвідки на перебування та просто їде відвідати Вас на декілька днів.

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)