Перетин кордону
Моя сестра з родиною на початку війни виїхали з України у Словаччину ( мають статус : тимчасовий захист іноземців). Я з родиною прибули до Німеччини (параграф 24). Чи може моя сестра приїхати до нас у гості? Переймаємося тим, що їх можуть завернути на кордоні... Ми вже чули про подібні випадки ... Роз'ясніть , будь ласка, як вчинити правильно.
Доброго ранку, @Serhii85 !
Ваша сестра може приїхати до Вас у гості, якщо у неї всі документи - в порядку: є дійсний український біометричний закордонний паспорт, є посвідка на перебування Словаччини (тимчасовий захист згідно Ваших слів), яка легально дозволяє перетинати кордони ЄС громадянкам та громадянам країн не ЄС.
Також Вашій сестрі потрібно взнати, впродовж якого строку вона може бути відсутньою на території Словаччини. У Німеччині, наприклад, відносно цього люди мають певні обов'язки та можуть бути відсутніми на території Німеччини протягом певного часу в залежності від їх власних обставин, а не просто собі поїхати.
Без причини Вашу сестру не можуть завернути на кордоні.
Так, такі випадки траплялися та трапляються, але якщо б люди достовірно розказували, що слугувало причиною "розвороту на кордоні", тоді можна було б намалювати більш достовірну картину подій.
Окрім цього, Ви можете написати лист-запрошення у вільній формі для Вашої сестри, який вона може показати на кордоні, де буде чітко написано, до кого вона їде, з якою метою, хто Ви є один для одного; вказати адресу, за якою вона буде проживати; вказати дати, коли вона буде у Вас проживати; ПОКАЗАТИ НА КОРДОНІ ЗВОРОТНІЙ КВИТОК.
Міла