Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
Andrii2381
Оновлено:

Переїзд

Доброго дня чи можу я отримати §24 в Німеччині , якщо заїхав до Європи 19.02.22, перебував в Словаччині (захисту не мав) , мав карту побуту, термін дії якого закінчився.

5 коментарі

Відповіді (5)

Profile Picture
SvetaKreuzer

Доброго дня.

Звертаю вашу увагу, що ми не належимо до жодного відомства, не надаємо юридичних консультацій і не працюємо з відомствами у справах іноземців, Jobcenter, Sozialamt, Jugendamt, посольствами інших країн тощо. Ми можемо допомогти з первинною консультацією та пояснити, як ситуація може виглядати загалом. Але ми не ухвалюємо рішення, його приймають співробітники відомства у справах іноземців під час розгляду ваших документів та історії. З цієї причини ми не можемо точно прорахувати ваші шанси на отримання тимчасового захисту у вашій ситуації.

Якщо ви заїхали до Європейського Союзу 19 лютого 2022 року та перебували у Словаччині без оформленого там тимчасового захисту, але мали інший легальний статус (карту побиту), термін дії якої вже закінчився, то ви можете податися на отримання тимчасового захисту за §24 у Німеччині. Важливо, щоб на момент звернення ви мали українське громадянство або постійне проживання в Україні станом на 24 лютого 2022 року та не мали діючого статусу тимчасового захисту в іншій країні ЄС.

Оскільки ваша карта побиту вже недійсна і ви фактично не перебуваєте під захистом іншої держави, Німеччина має право розглянути вашу заяву на §24. При поданні документів до Ausländerbehörde варто пояснити свій шлях переїзду, надати докази закінчення дії карти побиту та відсутності чинного захисту в Словаччині.

Водночас потрібно розуміти, що у вашій ситуації отримати §24 буде дуже складно. Міграційна служба може відмовити у наданні тимчасового захисту та запропонувати замість цього подати заяву на притулок (Asyl). До цього варто бути готовим, зваживши всі наслідки, оскільки процедура притулку відрізняється від §24 і має інші умови.

Моя колежанка Міла вже відповідала на подібне запитання https://handbookgermany.de/uk/forum/thread/ukr-pesel-i-parahraf-24 і на форумі можна знайти інші схожі випадки. Рекомендую ознайомитися з ними та, за можливості, написати учасницям та учасникам із подібною ситуацією, щоб дізнатися, як саме розвивалася їхня справа. Це допоможе вам краще підготуватися і зрозуміти можливі варіанти розвитку подій.

З повагою,

Свєта

Відповісти
Andrii2381

Термін дії закінчився 04.07.25, в такому разі я можу заїхати до знайомих в Німеччину і навідатись до найближчого Ausländerbehörde?

Відповісти
Profile Picture
SvetaKreuzer

У вашій ситуації потрібно чітко розуміти, що після закінчення терміну дії карти побиту чи іншого дозволу на проживання в Словаччині у вас немає автоматичного права на в’їзд до Німеччини. Якщо ви не були поза межами ЄС принаймні 90 днів, то ваш безвіз фактично не діє, і в’їзд буде вважатися нелегальним. Прикордонна служба може зупинити вас уже на кордоні або навіть не допустити до перельоту, якщо перевірка документів буде на етапі посадки.

Якщо ж вам все ж вдасться потрапити до Німеччини, то при зверненні в Ausländerbehörde ви повинні бути готові до того, що вам, швидше за все, не оформлять §24 AufenthG. Цей вид тимчасового захисту надається лише тим, хто відповідає конкретним умовам: зокрема, мав місце проживання в Україні на 24.02.2022 і залишив її через війну. Оскільки ви після цього тривалий час проживали у Словаччині, німецькі органи можуть вважати, що ви вже знайшли безпечний притулок у іншій країні ЄС, і тому потреба в захисті в Німеччині відсутня.

У такому випадку вам можуть запропонувати подаватися на притулок (Asyl), але треба розуміти, що цей процес тривалий і не гарантує позитивного результату. До того ж, з урахуванням вашої історії перебування в ЄС, існує ризик відмови вже на етапі розгляду заяви.

Якщо ви все ж плануєте приїхати, варто заздалегідь проконсультуватися з адвокатом з міграційного права в Німеччині, щоб оцінити ваші шанси та підготуватися до можливих питань і відмов. Самостійно діяти в такій ситуації дуже ризиковано, і потрібно чітко усвідомлювати можливі наслідки.

Бажаю гарних вихідних!

З повагою,

Свєта

Відповісти
mehrab

Зміна параграфу 24

Я маю паспорт Афганістану і раніше жив в Україні. Також маю постійні документи України. Коли в Україні почалася війна, я 04.03.2022 приїхав до Німеччини і зараз проживаю там за параграфом 24. Маю сертифікат з німецької мови рівня A2 та сертифікат “Leben in Deutschland”. Працював у Німеччині 25 місяців і досі працюю, але мій трудовий контракт ще не постійний.

В цих умовах, чи можу я змінити свій статус на параграф 19c або інший?

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

Вітаю, @mehrab !

Будь ласка, поставте Ваше запитання як нове, а не як коментар до іншого питання та іншої дискусії.

Дякую!

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)